Rytais dauguma mūsų labai skuba, todėl nepavyksta rasti pakankamai laiko sveikų pusryčių ruošimui. Dažniausiu pusryčių ir priešpiečių maistu tampa sumuštiniai, kuriuos galima paruošti vos per kelias minutes.
Nors toks maistas padeda greitai numalšinti alkį, tačiau dažniausiai sumuštiniuose nėra nieko naudingo… Būtent todėl vertėtų atsižvelgti į mitybos specialisto patarimus, kurie padės dienos metu neprarasti energijos ir leis pasigaminti sveikesnių sumuštinių.
Sveiki užkandžiai
Dienos metu organizmas gali pristigti energijos, todėl mitybos specialistai rekomenduoja į kasdienį maisto racioną įtraukti sveikus užkandžius. Tam puikiai tinka saujelė riešutų ar džiovintų vaisių. Vis dėlto, vos saujelės riešutų ar džiovintų vaisių gali nepakakti alkio numalšinimui.
Kurį laiką mane gelbėjo energijos suteikiantys batonėliai, tačiau mano dietologė kategoriškai uždraudė juos valgyti. Kartais šių produktų sudėtyje nėra nurodomas cukraus kiekis (arba jis įvardijamas „gražesniais“ pavadinimais, tokiais kaip fruktozės sirupas). Taip pat ji rekomendavo atsisakyti jogurtų ir sūrelių. Vietoj to ji patarė rinktis kelis vaisių griežinėlius: juos ji rekomendavo valgyti tada, kuomet netrukus planuoju sočiai pavalgyti, nes vaisių rūgštis gali dar labiau paaštrinti alkio jausmą.
Kaip pasigaminti sveiką sumuštinį?
Jei tinkamai pasirinksite sumuštinio duoną, atliksite pusę jūsų laukiančio darbo. Geriausia rinktis viso grūdo duoną, kurioje gausu skaidulų, augalinių baltymų ir riebalų. Tokia duona virškinama lėčiau, todėl sotumo jausmas išlieka ilgiau.
Viso grūdo duoną galite įsigyti parduotuvėje arba išsikepti patys. Jei nuspręsite nusipirkti duonos, atidžiai skaitykite jos sudėtį (idealu, jei ingredientų sąrašas yra trumpas ir aiškus). Jei duonos sudėtyje matote įtartinų ingredientų, tokią duoną padėkite atgal į lentyną. Jei parduotuvėje nėra viso grūdo duonos, taip pat galite rinktis duoną su sėlenomis.
Nors šviežia duona yra nepaprastai skani, tačiau ją geriausia šiek tiek padžiovinti ar paskrudinti. Vietoj margarino naudokite kreminį sūrį su žolelėmis (jį galite sumaišyti su trintu avokadu). Užkandis taps sotesnis, jei duoną užtepsite humusu. Tai – avinžirnių tyrės užkandis, kurį galima lengvai paruošti namuose (trinti avinžirniai sumaišomi su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, česnaku ir mėgstamais prieskoniais).
Vietoj dešros naudokite virtą mėsą ar žuvį. Taip pat vietoj dešros galima naudoti keptą kiaušinį. Jei paruoštą užkandį planuojate pasiimti su savimi, galite pagardinti daržovėmis, pavyzdžiui, salotų lapais (taip pat daržoves galite sudėti į atskirą indelį).
Toks sveikas sumuštinis bus kur kas skanesnis ir sotesnis nei įprastas sumuštinis su sviestu ir dešra. Valgydami tokį sumuštinį greitai numalšinsite alkį ir įgausite energijos. Išbandykite!