8 žingsniai, kad virtuvė būtų švari

Redaktorė Rasa
4 min. skaitymo

Valyti virtuvę, ypač jei turite didelę šeimą, yra nemaloni užduotis. Maisto gaminimas, indų plovimas, šiukšlės, maisto likučiai – viskas diena iš dienos sukasi uždarame rate. Kartais atrodo, kad lengviau visai negaminti.

Tačiau jei pradėsite laikytis tam tikrų įpročių, jūsų virtuvė visada bus švari, o jūs turėsite daugiau laisvo laiko. Praleiskite jį darydami ką nors, kas jums patinka, arba bendraudami su artimaisiais!

Kaip sutvarkyti virtuvę

Kiekvienas patiekalas – tai švarus lapas virtuvėje

Prieš gamindami maistą nuimkite viską nuo stalviršio, iš indaplovės ir kriauklės. Darykite tai nuolat, nes tai daugiausiai laiko užimantis ir nuobodžiausias darbas – susitvarkyti.

Virtuvėje sutvarkykite maisto produktų ir indų sandėliavimo vietas. Įsigykite kabliukų, bėgelių ir lentynų, jei yra poreikis, kelias papildomas standartines virtuvines spinteles. Tai turėtų palengvinti maisto ruošimą ir valymą, o švarus stalviršis taps maisto ruošimo zona.

Valymas yra esminė proceso dalis

Visiems profesionaliems virėjams ir geroms namų šeimininkėms valymas yra svarbi gairė. Nekaupkite nešvarių indų, iš karto juos išplaukite ir padėkite į vietą, o maisto likučius padėkite į spintelę arba į šaldytuvą.

Kai gaminame maistą, dažnai būna pauzių – keptuvė kaista, vanduo užverda… Tai laikas, kai plauname, šluostome ir viską dedame į savo vietas. Žinoma, tai šiek tiek atima energijos, tačiau pabaigus valgyti tai tampa mažiau varginančia užduotimi.

Nešiojamasis atliekų konteineris

Daugelis virtuvių meistrų siūlo stalviršius su specialiomis šiukšliadėžėmis, kurios leidžia lengvai pašalinti išsiliejusius skysčius ir trupinius, išlaikyti švarias grindis ir sutaupyti daug laiko.

Jei nenorite įrengti rezervuaro į stalviršį, pasidarykite mini šiukšlių dėžę iš perpjauto plastikinio butelio, ledų indelio ar įprasto maišelio. Tai padės sutaupyti daug laiko.

Užkirskite kelią riebalų taškymuisi!

Jei jūsų bute nėra galingo gartraukio, o jūsų mėgstamiausias maisto gaminimo būdas yra kepimas, neabejotinai jūsų spintelės ir lubos bus padengtos riebalais, kuriais labai sunku atsikratyti. Kad taip nenutiktų, keptuvę reikia uždengti specialiu apsauginiu dangčiu.

Jei kaskart naudojant viryklę sunku ją išvalyti, uždenkite ją folija, kad didžioji dalis riebalų liktų ant folijos. O kad nereikėtų šveisti keptuvių ir skardų, įpraskite kepti kepimo popieriuje, specialioje orkaitės rankovėje ar folijoje – taip bus dar sveikiau.

Nieko nepalikite lėkštėje

Nustokite kaupti likučius šaldytuve! Nesitikėkite, kad kas nors norės suvalgyti likusį šaukštą sriubos ar iš stiklainio iškrapštyti grietinės likučius. O iš to dešros gabalėlio nepadarysite tinkamo sumuštinio. Užbaikite dabar arba išmeskite – tai išgelbės jus nuo blogo kvapo ir pelėsio.

Apsirūpinkite lipdukais

Visas maistas, kurį laikote, turi būti šviežias, kitaip jis taps šiukšlėmis ir jums pakenks. Supraskite ir susitaikykite su tuo, kad negalėsite vienu metu prisiminti, jog trečiadienį reikia pateikti ketvirčio ataskaitą, penktadienį vyks tėvų susirinkimas, o antradienį atidarėte pieno pakuotę. Jūsų smegenys jau ir taip pilnos informacijos – neperkraukite jų dar labiau! Užrašykite datą ant spalvoto lipduko ir ramiai uždarykite šaldytuvo duris.

Stalą galima nusiurbti

Įprasti trupiniai yra tikra bėda! Vieną akimirką jie ant stalo, o kitą jau lovoje. Puikus sprendimas būtų įsigyti belaidį rankinį dulkių siurblį.

Prieš eidami miegoti išplaukite indus

Neikite miegoti, kol neišplauti visi indai. Sutvarkykite, kad ryte skubant į darbą nereikėtų apversti virtuvės aukštyn kojomis. Būtinai išplaukite kriauklę.

Šie paprasti, bet veiksmingi patarimai padės sutaupyti daug laiko virtuvėje. Būtinai pasidalinkite šiais patarimais su draugėmis, kad liktų daugiau laiko bendravimui, o ne tvarkymuisi!

Dalintis šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *