Kaip išbalinti rankšluosčius su augaliniu aliejumi?

Redaktorė Rasa
4 min. skaitymo

Virtuviniai rankšluosčiai yra privalomi kiekvienoje virtuvėje. Be jų patogus maisto gaminimas tiesiog neįmanomas. Tačiau kuo ilgiau naudojame rankšluosčius, tuo sunkiau atsikratyti ant jų likusių dėmių. Tačiau yra būdas išbalinti rankšluosčius naudojant paprastą kepimo aliejų, kuris šiuos virtuvės pagalbininkus pavers vėl tarsi naujais.

Apie tai man papasakojo draugė, kai nuėjau pas ją į svečius jos aplankyti. Kai pamačiau, kad ji šluosto išplautą keptuvę nauju šviesios spalvos rankšluosčiu, pasibaisėjau. Kaip nustebau, kai paaiškėjo, kad jis visai ne naujas, o tik išplautas su augaliniu aliejumi. Išbandžiau šį būdą su savo rankšluosčiais ir supratau, kad jis veikia!

Rankšluosčių balinimas augaliniu aliejumi: patarimai ir gudrybės

Žinoma, rankšluosčius galite skalbti šiuolaikiniais milteliais ir kitomis cheminėmis medžiagomis. Tačiau kartais nutinka taip, kad toks skalbimas ne tik neduoda jokio švaraus rezultato, bet ir sugadina gaminių audinio būklę. Kita vertus, plovimas su augaliniu aliejumi yra daug švelnesnis būdas.

Kaip balinti rankšluosčius su aliejumi skalbimo metu

Kad ir kaip netikėtai tai skambėtų, skalbiant rankšluosčius įpylus augalinio aliejaus, galima atsikratyti įsisenėjusių dėmių. Yra keletas būdų, kaip tai padaryti:

  1. Skalbimas karštame vandenyje

Šis skalbimo būdas bus labai veiksmingas siekiant atsikratyti dėmių. Jums reikės 5 litrų karšto vandens, 2 valgomųjų šaukštų baliklio miltelių, 0,5 valgomojo šaukšto skalbiklio ir 2 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus. Kai vanduo užvirs, sudėkite į jį visus kitus ingredientus ir viską išmaišykite. Į indą su tirpalu dviem valandoms įdėkite nešvarius skalbinius. Po to rankšluosčius būtinai kelis kartus praskalaukite. Jei visos dėmės neišnyksta, pakartokite plovimo procedūrą dar kelis kartus.

  1. Skalbimas su actu

Šis metodas panašus į ankstesnįjį, tačiau skiriasi poveikio laikas ir sudedamosios dalys. Jums reikės 3 valgomųjų šaukštų sauso baliklio, 3 valgomųjų šaukštų acto, 3 valgomųjų šaukštų augalinio aliejaus ir 150 g skalbimo miltelių. Sumaišykite ingredientus ir ištirpinkite juos nedideliame kiekyje vandens. Ant ugnies užkaiskite puodą su 15 l vandens ir, kai tik jis užvirs, supilkite į jį koncentruotą tirpalą. Į šį mišinį įmerkite visus nešvarius rankšluosčius ir palikite juos taip 8-12 valandų.

Praėjus šiam laikui, išgręžkite rankšluosčius ir skalbkite juos įprastai skalbimo mašinoje arba rankomis. Šis metodas yra labai veiksmingas ir poveikis bus tikrai geras. Todėl šio metodo nereikėtų naudoti per dažnai.

  1. Japoniškas skalbimo būdas

Šiam metodui tinkamiausias kibiras arba didelė talpykla su dangčiu. Kibire, 60 laipsnių temperatūros vandenyje, ištirpinkite po 2 valgomuosius šaukštus augalinio aliejaus, acto ir garstyčių miltelių.  Į šį tirpalą įdėkite nešvarius rankšluosčius, uždenkite indą dangčiu ir palikite mirkti 12 valandų. Pasibaigus laikui, rankšluosčius išgręžkite ir 4 kartus išskalaukite, pakaitomis naudodami šaltą ir karštą vandenį.

Kaip prailginti rankšluosčių tarnavimo laiką

Kad virtuviniai rankšluosčiai ilgiau išliktų geros išvaizdos ir būklės, turėtumėte vadovautis keliais bendraisiais patarimais:

  • Rankšluosčių per daug ilgai nenaudokite. Jei matote, kad nešvarumai jau labai akivaizdūs, pakeiskite rankšluosčių komplektą nauju. Tokiu būdu dėmės neįsiskverbs per giliai į audinį ir rankšluosčius bus lengviau išskalbti.
  • Įsitikinkite, kad virtuvėje turite vienkartinių popierinių rankšluosčių. Jie taip pat puikiai gali padėti išvalyti riebalus ir kitas dėmes. Šių rankšluosčių nereikės plauti, todėl sutaupysite laiko dėmėms išvalyti.

  • Vaisius ir daržoves taip pat geriausia valyti popierinėmis servetėlėmis arba popieriniais rankšluosčiais.
  • Po rankšluosčių skalbimo būtinai išlyginkite jų paviršių. Taip šie virtuvės pagalbininkai ilgiau išliks švaresni.
  • Virtuvėje nenaudokite frotinių rankšluosčių. Kadangi jie yra tankesni, juos daug sunkiau išskalbti ir reikės ilgiau džiovinti. Bakterijos ir kiti mikrobai labiau veisis tokiame tankiame pluošte.
  • Gofruoti rankšluosčiai geriausiai tinka virtuvėms. Jie labai gerai sugeria drėgmę, be to, juos lengviau skalbti ir balinti chloru ir kitais plovikliais.

Kaip matote, balinti rankšluosčius su augaliniu aliejumi gali būti labai paprasta ir veiksminga. Kad skalbimas nevirstų nemalonia procedūra, nepamirškite, kad kai kurie audiniai gali neišsiskalbti.

Dalintis šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *