7 taisyklės, užtikrinančios, kad ant grotelių kepti patiekalai iškyloje nebus kenksmingi

Redaktorė Rasa
4 min. skaitymo

Pavasaris ir gegužė – tinkamas metas pradėti kepsnių sezoną. Ant grotelių galite ruošti sveikus patiekalus, kurie nebus kenksmingi ir nepakenks jūsų figūrai. Sužinokite, kaip tai padaryti!

  1. Naudokite medieną

Įsitikinkite, kad grotelės visada gerai išvalytos. Maisto likučiai ir sudegę riebalai yra toksinių medžiagų šaltinis. Kepimui ant grotelių rinkitės lapuočių medžių medieną arba medžio anglis. Jokiu būdu nenaudokite kartoninių dėžių, lakuotos medienos ar laikraščių. Taip pat nenaudokite degimo skysčių, kai žarijos prigęsta. Dėl to išsiskirs nuodingi dūmai, kurie gali patekti į maistą.

  1. Naudokite vienkartinius padėklus!

Mėsą ir žuvį kepkite ant aliuminio vienkartinių padėklų. Taip išvengsite riebalų lašėjimo ant anglių ar briketų, todėl karštas oras galės laisvai cirkuliuoti. Degdami ant anglių lašantys riebalai išskiria nuodingas chemines medžiagas.

  1. Mėsą supjaustykite gabalėliais

Ant grotelių kepta mėsa kvepia taip aromatingai, kad norisi ją kuo greičiau suvalgyti. Tačiau nepamirškite, kad pajuodavusi plutelė dar nereiškia, kad mėsos vidurys jau tinkamas valgyti. Nevalgykite pusiau žalios kiaulienos ar paukštienos. Jei mėsą supjaustysite mažesniais gabalėliais, ji iškeps greičiau.

Ant grotelių kepama mėsa netenka apie 20% riebalų:

  • Kiaulienos sprandinė (100 g): 267 kcal, po kepimo ant grotelių: 213 kcal,
  • Vištienos krūtinėlė be odos (100 g): 99 kcal, po kepimo ant grotelių: 78 kcal,
  • Silezijos dešra (100 g): 210 kcal, po kepimo ant grotelių: 168 kcal.

 

  1. Mėsą gardinkite patys

Negalima kepti mėsos, kuri jau buvo pagardinta prieskoniais (negalite būti tikri, kad ji bus šviežia). Visada patikrinkite prieskonių mišinių sudėtį (juose neturėtų būti pridėta skonio stipriklių). Šaldyta ar konservuota mėsa ant grotelių skaniai neiškeps. Mėsą verta iš anksto pamarinuoti patiems. Geriau marinatą pasigaminti patiems, nei naudoti pirktą parduotuvėje. Jį galite lengvai paruošti iš alyvuogių aliejaus, citrinos, acto ar jogurto.

  1. Naudokite įvairias prieskonines žoleles

Nevenkite žolelių ir prieskonių. Mairūnas, peletrūnas, imbieras, rozmarinas, ciberžolė suteiks patiekalams skonio ir padės virškinti. Garstyčios taip pat yra geras priedas, jos skatina virškinimo sulčių išsiskyrimą. Jei norite, kad patiekalai įgautų ypatingą aromatą, į malkas pridėkite kadagio uogų, graikinių riešutų kevalų arba vaismedžių šakelių gabalėlių.

  1. Daržovės vietoj duonos

Daržoves kepkite ant grotelių tik tada, kai jos bus kambario temperatūros. Tada jos bus daug skanesnės! Tai geras ir sveikesnis duonos pakaitalas. Iš daržovių galite gaminti daržovių iešmelius arba kepti jas supjaustytas gabalėliais. Ant grotelių kepta visa česnako galvutė bus labai skani. Česnako skiltelės taps kreminės konsistencijos ir jas galėsite tepti ant mėsos ar duonos.

  1. Desertui kepkite vaisius

Ant grotelių kepti vaisiai puikiai tiks desertui. Taip, jūs taip pat galite juos kepti ant grotelių! Bananus kepkite tiesiog su visa žievele. Į vidų galite įdėti šiek tiek šokolado. Persikų, abrikosų, obuolių ar kriaušių puseles galima kepti aliuminio folijoje. Jie puikiai tiks su jogurtu ir medumi. Taip pat ant grotelių galite uždėti arbūzo griežinėlius. Tiesiog aptepkite juos medumi ir kepkite ant grotelių po 2 minutes iš kiekvienos pusės. Tačiau žmonėms, kurie mėgsta įvairovę, geriausiai tiks vaisių iešmeliai.

Kokie yra jūsų sveiko kepimo ant grotelių patarimai?

Dalintis šiuo straipsniu
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *