Daugelis šeimininkių pastebi, kad jų virtuvės virsta nereikalingų indų ir įrankių sandėliu. Iš parduotuvių lentynų nuolat perkame naujas keptuves ir prietaisus, nors pats laikas iš pagrindų atnaujinti jau turimus virtuvės reikmenis. Apžvelgsime, kokius indus ir įrankius pirmiausia reikėtų išmesti į atliekų konteinerį.

VIRTUVĖS INDAI IR ĮRANKIAI
Tefloninės keptuvės
Tai labai populiarios nepridegančios keptuvės. Jose patogu gaminti maistą, maistas neprilimpa, o kepimui net nereikia aliejaus. Tačiau mažai kas žino, kad teflonas žmonėms yra gana pavojinga medžiaga. Kai kurių ekspertų teigimu, medžiagos, esančios liaupsinamoje nelimpančioje dangoje (būtent politetrafluoretilenas ir perfluoroktano rūgštis), didina daugelio ligų riziką.

Nereikalingi prieskoniai
Išradingos namų šeimininkės savo virtuvėse dažnai įsirengia nedidelį žolelių ir prieskonių sandėlį. Juk kvapiųjų prieskonių niekada nebus per daug! Taip galvoja rūpestinga moteris, paėmusi retai naudojamo muskato riešuto maišelį. Rezultatas toks, kad vos vieną kartą panaudojusi prieskonius, sandarią prieskonių pakuotę šeimininkė palieka atidarytą. Tokiu atveju visas aromatas greitai išgaruoja ir į vidų patenka daug dulkių. Todėl geriausia peržiūrėti visus senus prieskonius ir be gailesčio nereikalingus išmesti į šiukšlių dėžę.

Medžiaginės užuolaidos
Brangūs ir nepatogūs tekstilės gaminiai taip pat nėra gera idėja virtuvėje. Užuolaidose kaupiasi visi nešvarumai ir riebalai, su kuriais gamindami maistą neišvengiamai susiduriame. Kad jos būtų švarios, jas reikia plauti beveik kas savaitę. Ar ne paprasčiau būtų jas pakeisti paprastomis žaliuzėmis arba roletais? Jie atrodys moderniai ir ilgai tarnaus.

Plastikiniai indai
Virtuvės reikmenys ir virtuvės įranga taip pat gali būti gaminami iš plastiko. Iš jų paprastai gaminamos įvairios mentelės, dubenėliai, ąsočiai ir šaukštai. Tačiau vietoje jų rekomenduojame naudoti medinius arba keraminius indus.
Plastikas kenkia ne tik aplinkai, bet ir žmonėms.

Agresyvūs buitiniai chemikalai
Virtuvė yra ta vieta, kurioje reikia pastoviai palaikyti švarą – šį teiginį sunku paneigti. Tačiau laikyti buitines valymo priemones toje vietoje, kurioje gaminate maistą, draudžiama. Žinoma, tai netaikoma indų plovikliams, tačiau agresyvias valymo priemones geriau sudėti į atskirą dėžutę ir laikyti tolimesniame sandėliuko kampe, atokiau nuo maisto produktų.

Kempinėlės laikiklis
Galima ginčytis dėl kempinės laikiklio praktiškumo. Kai kuriems žmonėms tai gali atrodyti labai pravartu ir naudinga. Tačiau po kurio laiko silikoninis laikiklis tikrai atrodys netvarkingai. Ant kempinės susikaups visi anksčiau ant jos buvę nešvarumai. O laikiklis taps terpe pelėsiui veistis. Net ir jį išvalius, jis vis tiek nešvytės švara. Geriau dažniau pakeiskite kempinėlę, nei varkite su nepraktišku jos laikikliu.

Keptuvė kepsniams kepti
Visiems grilio entuziastams parduotuvėse siūloma įsigyti grilio keptuvę. Tačiau jums nebūtina jos pirkti. Kepant ant jos lieka tik grilio juostelės – tai tik vienas iš jos privalumų. Kepant ant keptuvės kepsniams kepti, kyla daug dūmų, todėl mėsa daug kur būna apdegusi ir nepakankamai iškepusi. Ir geriau nė neužsiminsime apie tai, kaip plauti šį nepatogų daiktą. Tai nėra lengva.

Silikoninės kepimo formos
Mėgstamiausiems naminiams keksiukams kepti geriausia naudoti metalines formas. Silikoninėse formelėse kepami keksiukai tampa blyškūs ir per daug drėgni. Jose taip pat kaupiasi apnašos ir maisto dalelės, todėl jomis labai sunku atsikratyti. Tad geriau naudoti senamadišką metodą ir įsigyti metalinių kepimo formų.

Folija
Folija naudojama virtuvėje maistui laikyti ir kepti. Tačiau ji taip pat gali būti pavojinga, kaip ir teflono atveju. Pasirodo, kepimo metu iš folijos išsiskiria aliuminis. Šis metalas gali kauptis žmogaus organizme ir sukelti susirgimus.

Kaip matote, virtuvės reikmenys ir įrankiai gali būti ne tik naudingi. Todėl labai svarbu kartkartėmis peržiūrėti savo virtuvės reikmenis ir nesigailint atsikratyti nereikalingų. Ką dar galėtumėte įtraukti į šį sąrašą?