Anksčiau tikrai nesuprasdavau, kodėl tiek daug žmonių yra pamišę dėl chia pudingo. Aš dėl šio produkto buvau skeptiškai nusiteikusi. O kai pirmą kartą pabandžiau pagaminti tą patį chia sėklų desertą, vos pavyko įveikti visą porciją.
Buvo kvaila manyti, kad iš akies sudėjus visus ingredientus į indą išeis kažkas skanaus. Nuo to laiko praėjo daugiau nei metai ir aš pagaliau supratau juodų sėklų naudą. Ne kiekviena namų šeimininkė žino, kokia yra jų nauda ir kaip galima naudoti chia maistui gaminti. Šiandien noriu jums apie tai išsamiai papasakoti. Ir, žinoma, noriu pasidalinti išbandytu ir patikrintu receptu!
CHIA SĖKLŲ DESERTAS: JO NAUDA ORGANIZMUI
Tam tikru metu chia sėklos buvo vadinamos supermaistu ir apie jas buvo nuolat kalbama. Tačiau bet kokia tinkama mityba yra pagrįsta faktais, o ne rinkodara. Išsiaiškinkime esmę. Kartą skaičiau, kad chia gali atkurti virškinamojo trakto veiklą. Deja, vien sėklos tokios užduoties atlikti negali. Tam reikia derinti veiksmus ir tinkamus maisto produktus.
Chia yra puikus baltymų ir magnio šaltinis. Taigi, 100 g sėklų yra 16 g baltymų ir 125 % magnio paros normos. Ir čia viskas puiku, bet niekam nepavyks suvalgyti tokio didelio kiekio chia! Yra daugybė kitų maisto produktų, kurie yra vertingesni baltymų požiūriu. Tiek mėsos valgytojų, tiek ir veganų mityboje.
Dėl omega-3 rūgščių taip pat kyla daug abejonių. Sėklose yra tik alfa-lipo rūgšties. Tačiau svarbiausios organizmui reikalingos riebiosios rūgštys – EPA (eikozapentaeno rūgštis) ir DHA (dokozaheksaeno rūgštis) – organizmui yra labiau naudingos. Jų galima gauti iš gyvūninės kilmės produktų. Pavyzdžiui, iš riebios jūrų žuvies.
Neįmanoma pagerinti imuninės sistemos ir stabilizuoti cholesterolio bei cukraus kiekio per naktį naudojant tik vieną produktą. Tai veikia tik tuo atveju, jei ilgesnį laiką maitinatės subalansuotu maistu. Beje, nekenčiamų papildomų kilogramų atsikratyti su chia sėklomis taip pat nepavyks. Nes ne sėklose yra esmė, o bendrame kalorijų deficite.
Bet kokiu atveju, chia sėklos neabejotinai yra sveikų maisto produktų sąraše. Vidutiniškai vienai porcijai patiekalo užteks 20-25 gramų chia. Tai 7 g skaidulų, 8 g sveikųjų riebalų, 25% magnio, 20% vario, seleno, fosforo ir vitamino B6 paros normos. Taip pat 18% moteriai reikalingos geležies ir 10% cinko bei kalcio.
Be abejo, sveikatai naudingų medžiagų arsenalas yra labai įspūdingas. Tačiau tai visiškai nereiškia, kad jos turi būti privalomas kiekvieno žmogaus mitybos racione. Pavyzdžiui, man patinka chia (šalavijų) sėklos, nes iš jų galima pasigaminti originalų desertą ir užkandį. Apie tai ir kalbėsime toliau.
KAIP PASIGAMINTI CHIA (ŠALAVIJŲ) SĖKLŲ PUDINGĄ
Jums reikės:
- 25 g šalavijų sėklų (chia)
- 50 g riebaus kokosų pieno
- 100 g bet kokio augalinio pieno (galite naudoti įprastą pieną)
- Saldiklio arba cukraus pagal pageidavimą (aš jo nenaudoju)
- 1 kivi vaisiaus
- 20 g migdolų
Paruoškite pudingui tinkamą indą. Tai gali būti gražus stiklainis arba stiklinis indas. Svarbiausia, kad jis turėtų dangtį. Pasverkite tinkamą chia sėklų kiekį ir suberkite jas į dubenį. Įberkite cukraus arba įdėkite saldiklio. Tačiau nemanau, kad čia jis yra reikalingas. Tiesiog vadovaukitės savo skonio pojūčiu.
Tada supilkite kokosų pieną ir viską gerai išmaišykite. Tai labai svarbus žingsnis, kuris reikalingas tam, kad pudinge nebūtų gumuliukų. Dabar supilkite augalinį pieną ir vėl viską išmaišykite. Esu gaminusi chia pudingus su avižų, riešutų ir sojų pienu. Kiekvieną kartą jis gaunasi vis tiek labai puikus!
Vėl išmaišykite mišinį ir uždarykite indą dangčiu. Padėkite desertą į šaldytuvą kelioms valandoms. Geriausia, kad taip pudingas per naktį pastovėtų šaldytuve.
Paruoštą chia sėklų desertą galima valgyti pusryčiams su smulkintais kiviais ir migdolais. Mano nuomone, tai vienas geriausių skonio derinių. Tačiau, žinoma, vietoj kivių galite naudoti bet kokius vaisius ir uogas.
Papildomas patarimas jums
Kodėl kiviai? Šiuose vaisiuose gausu vitamino C. Tai padeda geriau įsisavinti sėklose esančią geležį. Be to, tai beprotiškai skanus derinys!
Dalinuosi patarimu, kaip galima naudoti chia sėklas gaminant maistą. Tikriausiai taip pat esate girdėję apie linų sėmenis, kurios patiekaluose naudojamos vietoj vištų kiaušinių. Pavyzdžiui, kai kepate blynus ar lietinius. Taigi, čia puikiai tiktų ir chia! Tiesiog sumalkite 15 g chia sėklų ir įpilkite 4 valgomuosius šaukštus vandens. Masė turėtų šiek tiek išbrinkti ir tada ją galima bus dėti į tešlą.
Beje, tokį chia (šalavijų) sėklų pudingą galite pasigaminti vėlesniam naudojimui. Paprastai iš karto pasigaminu 4-5 porcijas kiekvienai dienai ir valgau pusryčiams. Viename deserte su chia sėklomis, migdolais ir kiviais yra 15 g baltymų, 30 g riebalų ir 32 g angliavandenių. Iš viso 452 kcal. Paprastai prie pusryčių pridedu dar kažką, kas turi daugiau baltymų, ir tai tampa pilnaverčiu patiekalu!
Jei gaminsite pudingą pagal šį receptą, būtinai pasidalinkite įspūdžiais komentaruose. Lauksiu jų su nekantrumu!