Visi norime ilgam išsaugoti vasaros skonį – juk ne veltui šiltojo sezono laukiame visus metus, ar ne taip? Žiemą tokių pat šviežių daržovių, vaisių ir uogų nerasite. Pastarosios ypač vertinamos, jos primena ypatingą desertą. Todėl niekada nevėlu išmokti tinkamai užšaldyti uogas žiemai. Yra du būdai, kaip tai padaryti, ir kiekvienas iš šių būtų yra savaip geras.
Kaip pavyzdį paimkime mano mėgstamiausias uogas: cukruotas braškes ir juoduosius serbentus. Pirmąsias mėgstu dėl jų švelnaus, subtilaus ir saldaus skonio. O antrąsias uogas labai vertinu dėl jų sodraus skonio, rūgštumo ir didelio taninų kiekio.
Kaip išsaugoti uogas žiemai
Pirmasis metodas: netrintos, sveikos uogos
Uogas galima išsaugoti sveikas ir nesutrintas ištisus metus. Jomis galima gražiai papuošti kepinius, patiekti prie ledų, įdėti į želė ir kitus konditerijos gaminius. Tiesiog rinkitės vidutinio dydžio uogas, kad atitirpdamos jos neištižtų.
- Nuplaukite uogas po tekančiu vandeniu ir perrinkite kiekvieną uogą atskirai. Atsargiai atskirkite kotelius. Tuomet sudėkite uogas ant audinio ar rankšluosčio ir palikite sugerti perteklinę drėgmę.
- Tada sudėkite uogas į sandarų užspaudžiamą maišelį ir jį pilnai uždarykite.
- Jei neturite vakuumavimo įrenginio, į nedidelį plyšį įkiškite šiaudelį ir išsiurbkite iš maišelio orą.
Antrasis būdas: sutrintos uogas
Man labai patinka laikyti uogas tokia forma: pirmiausia dėl to, kad jos užima labai mažai vietos. Antra, tokiu atveju jau turiu iš karto paruoštą saldų padažą blynams, įdarą ar priedą prie vanilinių ledų.
Nuplautas ir nusausintas uogas, bet kiek didesnio dydžio (taip pat ir pažeistas), sumeskite į trintuvą ir smulkinkite tol, kol jos taps tyre.
Supilkite tyrę į formeles. Kubelius formuokite naudodami silikonines kepimo formeles, sandariai užtraukiamus ledų maišelius ar net paprastus maišelius.
Visą tai sudėkite į šaldiklio stalčių ir palikite sustingti.
Abu būdai tinka sveikoms uogoms ir pjaustytiems vaisiams. Vakuuminį metodą galima taikyti šparaginėms pupelėms ir nebrandiems žaliesiems žirneliams. Kad uogų užtektų visai žiemai, sezono įkarštyje už gerą kainą perku jas turguje nedideliais kiekiais: 7 kg braškių ir 4 kg serbentų. To užtenka ir kompotams, ir pyragams! Linkiu jums kuo geriausios kloties šaltuoju metų laiku!