Vieni labiausiai mėgsta kiaušinienę, kiti – kietai virtus kiaušinius, o dar kiti – minkštai virtus. Neslėpsiu, būtent minkštai virti kiaušiniai yra mano mėgstamiausi. Juos dažniausiai ruošiu pusryčiams, todėl noriu su jumis pasidalinti keliomis gudrybėmis, kaip paruošti tiesiog tobulus minkštai virtus kiaušinius.
Kiaušiniai yra lengvai virškinamas maisto produktas, kuris yra puikus baltymų šaltinis. Mitas, kad kiaušinio trynyje yra didelis cholesterolio kiekis, jau seniai paneigtas. Galite drąsiai kasdien suvalgyti po vieną kiaušinį, ir nesibaiminti, kad tai gali pakenkti jūsų sveikatai.
Visuomet rinkitės tik šviežiausius kiaušinius, nes tuomet trynys bus minkštas, o baltymai nebus per tankūs ar klampūs. Geriausia rinktis naminius kiaušinius, kurių visada galite įsigyti turguje.
Kaip paruošti kiaušinius virimui?
- Prieš virimą kiaušiniai turi sušilti iki kambario temperatūros;
- Jei kiaušinius išimsite iš šaldytuvo, juos dėkite į šaltą, bet ne į verdant vandenį;
- Jei baiminatės, kad verdami kiaušiniai gali sutrūkinėti, bukoje kiaušinio dalyje galite įdurti jį adata. Naudinga žinoti, kad kiaušiniai gali sutrūkinėti ir pasūdytame vandenyje, ir vandenyje be druskos.
Kaip paruošti minkštai virtus kiaušinius?
Vieniems patinka beveik visiškai skysti kiaušiniai, o kitiems – šiek tiek kietesni. Jei jums patinka skystesni kiaušiniai, virkite 2-3 minutes, o tuomet, jei norite, kad skystas liktų tik trynys, virkite 4-5 minutes. Jei kiaušinius dedate į šaltą vandenį, laiką skaičiuokite nuo vandens užvirimo momento. Jei kiaušinius dėsite į jau užvirusį vandenį, virimo laikas turėtų būti kiek ilgesnis.
Labai svarbu stebėti kiaušinių virimo laiką: galite nustatyti laikmatį arba chronometrą. Kai virimo laikas bus pasibaigęs, puodą nukelkite nuo ugnies. Užpilkite kiaušinius šaltu vandeniu.
Aš minkštai virtus kiaušinius gaminu taip: sudedu kiaušinius į šaltą vandenį, leidžiu užvirti ir iš karto išjungiu viryklę. Nukeliu puodą nuo ugnies, uždengiu dangčiu ir palieku 7 minutes pastovėti. Tokiu būdu paruošti kiaušiniai tampa beveik kieti. Jei norite, kad paruošti kiaušiniai būtų skystesni, palikite juos pastovėti 4-5 minutes.
Kaip paruošti minkštai virtus kiaušinius daugiafunkciniame puode?
Jei turite daugiafunkcinį puodą, kuriame mėgstate gaminti maistą, jame galite virti ir kiaušinius. Pasirinkite virimo garuose režimą, į dubenį įpilkite 1-2 stiklines vandens (priklausomai nuo dubens tūrio). Kiaušiniams naudokite specialų plastikinį grotelių stovą. Skystai virti kiaušiniai išverda per maždaug 2 minutes, o tuomet, jei mėgstate kietesnius kiaušinius, nustatykite 4-5 minučių režimą. Kai kiaušiniai išvirs, juos užpilkite šaltu vandeniu.
Kiaušinius taip pat galima virti ir mikrobangų krosnelėje, tačiau man toks virimo būdas nepatinka: reikia laukti ganėtinai ilgai, kol vanduo užverda, be to, yra gana sunku nustatyti optimalų virimo laiką.
O kaip jūs dažniausiai verdate kiaušinius? Pasidalinkite savo patirtimi!