Sekmadienis, 4 gegužės, 2025

Naujausi

Kam yra naudinga valgyti sorų košę, o kas turėtų ją pamiršti?

Sorų košė yra labai skani ir maistinga. Šiuo metu soros yra pati pigiausia grūdų kultūra, todėl jų gali įsigyti bet kuris žmogus. Sorų košė ruošiama sutrinant, sumalant ir apdorojant ją kitais būdais. Iš sorų taip pat gaminamos sriubos, apkepai, kisielius ir pudingas, rytietiški saldumynai ir kiti patiekalai. Šiose kruopose labai daug PP, A, B grupės vitaminų. Sorų košėje yra labai daug skaidulinių medžiagų, joje gausu aminorūgščių ir krakmolo. Sorų košė gali atkurti normalų gyvybinių funkcijų veikimą, nes joje yra daug magnio, kalio ir geležies.

Košėje taip pat gausu cukrų ir baltyminių junginių. Sorų košė iš organizmo gali pašalinti sunkiuosius metalus. Ją kuo dažniau turėtų valgyti žmonės, gyvenantys dideliuose užterštuose miestuose. Didelis skaidulų kiekis košėje yra dar vienas privalumas, nes jos leidžia užtikrinti normalų virškinimą. Sorų košę turėtų vartoti ne tik žmonės, kurių skrandžio veikla sutrikusi, bet ir tie, kurie nori numesti svorio. Sorų košę, kurios kaloringumas gana didelis, galima pagrįstai vadinti dietiniu maisto produktu, nes ji padeda kompensuoti energijos balansą ir pagreitinti medžiagų apykaitą.

100 gramų košės yra 90 kalorijų. Vertinant pagal košių standartus, kalorijų nėra tiek daug. Taigi, labai naudinga valgyti tokią košę kaip produktą, kuris padėtų ne tik pašalinti antsvorį, bet ir praturtinti organizmą svarbiais elementais.

Jei pabandysite vieną iškrovos dieną vartoti vien tik sorų košę su vandeniu, galėsite numesti vieną kilogramą svorio. Tačiau į tokią košę negalima nieko dėti.

Košė taip pat padeda atsikratyti cholesterolio pertekliaus organizme. Ji labai naudinga kepenims, taip pat ir kraujotakai.

Ko gero bet kuris gydytojas rekomenduotų įtraukti sorų košę į diabetu ar ateroskleroze sergančio paciento mitybą. Ji puikiai reguliuoja cukraus kiekį. Soras taip pat reikėtų vartoti, jei sergama kasos ligomis.

Šios kruopos turi pakankamai daug kontraindikacijų. Vyrai neturėtų dažnai valgyti šios košės, nes ji gali sumažinti potenciją.

Taip pat dažnai košės neturėtų valgyti tie, kurie turi lėtinį vidurių užkietėjimą arba sumažėjusį skrandžio rūgštingumą. Nėščios moterys taip pat turėtų vengti valgyti tokią košę – verčiau pasitenkinti kuo nors, kas lengviau ir greičiau virškinama.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---