Norint apsaugoti morkas ir užtikrinti gausų, sveiką jų derlių, nepakanka tik parinkti tinkamą vietą ar kokybiškas sėklas – būtina atsižvelgti ir į dirvožemio savybes, ligų prevenciją bei kenkėjų kontrolę. Nors morkos nėra itin reiklios augalams skirtai žemei, netinkamos sąlygos ar įsisiautėję kenkėjai gali greitai sunaikinti visą derlių. Laimei, yra patikrintų, dažnai natūralių būdų, kaip apsaugoti morkas, kuriuos dar naudojo mūsų seneliai. Straipsnyje pateikiame veiksmingus patarimus, kaip užauginti sveikas ir tiesias morkas, apsaugotas nuo ligų ir vabzdžių.
Morkos neturi ypatingų reikalavimų vietai, tačiau, kad šaknys optimaliai vystytųsi, dirva turi būti lengvesnė, laidi, derlinga ir be jokių akmenų. Geriausia tinka priesmėlis, priemolis su humusu. Sėkite jas toje pačioje vietoje 4-6 metų intervalu, kaip ir visas daržoves. Morkos netoleruoja mėšlo, į kurį reaguoja skilinėjimu ir šakojimusi.
Kad užaugtų geras morkų derlius, joms taip pat reikia gausiai kalcio dirvožemyje.
Patikrinti patarimai, kaip apsaugoti morkas nuo ligų ir atbaidyti kenkėjus
Jei dar nežinote, jums reikėtų susipažinti su senu stebuklingu preparatu, vadinamu kalio permanganatu arba hipermanganu. Tai juodai ir violetiškai blizganti kristalinė druska.
Tiesa ta, kad kalio permanganatas yra seniai žinoma priemonė, kuri per tam tikrą laiką kažkodėl nugrimzdo į užmarštį. Jį dar naudojo mūsų močiutės, tačiau atsiradus cheminėms medžiagoms parduotuvėse, jis buvo kažkodėl pamirštas. O juk jis dažnai būna geresnis už visas kitas priemones kartu sudėjus.
Morkų ligos
Kad morkų derlius būtų švarus, be jokių puvinių, pelėsių ir ligų, išbandykite šį senovinį gydymą nuo ligų. Po antrojo retinimo (purenimo) jaunus augalus palaistykite kalio permanganato tirpalu (3 g), atskiestu 10 l kibire. Vieno kibiro užteks 3-4 m2.
Šį laistymą pakartokite po trijų savaičių. Morkos bus švarios, neužkrėstos infekcijomis, ligomis ir grybeliais. Prieš pat laistymą šiuo tirpalu morkas reikia palaistyti paprastu vandeniu. Taip išvysite kenkėjus, kurie graužia morkas – 1 valgomasis šaukštas, ir jų sode neliks.
Morkinė muselė per trumpą laiką gali sunaikinti visą morkų derlių. Kaip ir visi jos giminaičiai, ji skraido užuodusi morkų kvapą. Todėl norėdami atbaidyti ją nuo šio jai malonaus kvapo, išpurkškite lysvę tirpalu su raudonaisiais arba juodaisiais pipirais.
Paimkite 1 valgomąjį šaukštą pipirų ir praskieskite juos 10 litrų vandens. Laistykite morkų lysvę. Šio tirpalo užteks 10 m2.
Naudingas patarimas jums, kaip sėti morkas, kad jos nesugestų!
Naudokite kauptuką, kad padarytumėte eilutę (ne gilią lysvę). Paruoškite morkų sėklas: supilkite jas į indą (dubenį, lėkštę, kibirą…); ant peilio galiuko užberkite miltelių pavidalo augalų stimuliatoriaus, gerai išmaišykite ir tada įberkite persijoto, šiek tiek drėgno smėlio. Jį gerai sumaišykite su sėklomis. Ranka įberkite gautą mišinį į lysvę.
Kai sėklos bus subertos, nedideliu grėbliu negiliai sėklas užkaskite, kad smėlis ir kartu su juo morkų sėklos atsidurtų dirvoje. Grėblio galine dalimi sutankinkite dirvą. Taip pat galite naudoti lentą, kurią padėkite ant užbertų sėklų. Taip po plonu sluoksniu pasėtų morkų nereikės purenti.
Jei pasėlis bus drėgnas, morkos išdygs per 10-14 dienų, priklausomai nuo lauko temperatūros. Taip galima sėti ir kitas šakniavaisines daržoves.
Natūralūs būdai apsaugoti morkas: sėjomaina ir augalų kaimynystė
Vienas iš paprastų, bet dažnai pamirštamų būdų apsaugoti morkas – sėjomainos laikymasis bei mišrus sodinimas. Morkos jokiu būdu neturėtų būti sėjamos toje pačioje vietoje kiekvienais metais. Rekomenduojama jas sodinti kas 4–6 metus skirtingose vietose, kur ankstesniais sezonais augo ne šakniavaisiai. Tai padeda išvengti dirvožemyje besikaupiančių specifinių ligų sukėlėjų. Be to, šalia morkų pasodinti svogūnai ar česnakai atbaido morkines museles – tai natūrali ir pavojingų kenkėjų prevencijai tinkama augalų kaimynystė darže. Toks biologinis sprendimas padeda apsaugoti morkas be cheminių preparatų.

Esu Jovita, viena iš Hitas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.