Įprasta manyti, kad visos daržovės yra naudingos žmogaus organizmui.
Jos iš tiesų yra labai svarbi mitybos dalis, tačiau ne viskas taip vienareikšmiška.
Mitybos specialistai nuolat kalba apie tai, kurios daržovės yra naudingos žmogaus organizmui, o kurios – žalingos.
Bulves reikėtų valgyti rečiau
Bulvės yra labai populiarios, tačiau jos turi du trūkumus. Jose yra mažai vitaminų ir mineralinių medžiagų, be to, jas sudaro 80 procentų krakmolo. Iš esmės jos yra rafinuoti angliavandeniai, dėl kurių organizme pasireiškia gliukozės ir insulino šuoliai. Sveikam žmogui bulves galima drąsiai valgyti 2-3 kartus per savaitę kaip angliavandenių šaltinį, tačiau nereikėtų jų vartoti per daug dažnai.
Ypač kenksmingos ne pačios bulvės, o jų paruošimo būdas. Labai dažnai šiuolaikiniai žmonės valgo keptas bulves ir traškučius, o tai labai kenkia sveikatai.
Su kukurūzais reikia būti atsargesniems
Kukurūzuose nėra labai daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, tačiau juose gausu cukraus. Todėl nereikėtų jais piktnaudžiauti. Patariama visai nevalgyti konservuotų kukurūzų, o kukurūzų burbuoles ir šaldytus kukurūzus galima valgyti mažais kiekiais.
Pomidorai nėra tokie nekenksmingi kaip atrodo
Pomidorai taip tvirtai įsitvirtinę mūsų gyvenime, kad dažnai neįsivaizduojame be jų gaminamo maisto. Tačiau jie nėra tokie nekenksmingi kaip atrodo.
Visų pirma, jų žievelė yra nevirškinama, todėl gali pažeisti skrandžio ir žarnyno gleivinę. Pomidorai taip pat gali sukelti rėmenį, pilvo pūtimą ir net viduriavimą. Kenčiantys nuo kokių nors ligų žmonės turėtų įsitikinti, kad pomidorai yra tinkami. Galimų ligų sąrašas iš tiesų yra labai ilgas. Jame yra virškinamojo trakto ligos, psoriazė, autoimuninės ligos.
Agurkai išlieka neutralūs
Agurkai neturi neigiamo poveikio organizmui, tačiau nėra itin naudingi. Juose nėra tiek daug vitaminų ir mineralinių medžiagų, kiek norėtųsi, nes pagrindinė jų ypatybė – didelis vandens kiekis.
Burokėliai padeda kepenims
Burokėliai teigiamai veikia kepenis, mažina kraujospūdį ir padeda kovoti su vidurių užkietėjimu. Tai išskirtinai naudinga daržovė, kurią geriausia valgyti žalią arba raugintą, kaip ir kopūstus.
Kopūstai yra geriausias gydytojas
Yra daug kopūstų rūšių. Kiekviena iš jų yra labai naudinga organizmui. Brokoliai, žiediniai ir baltagūžiai kopūstai laikomi pačiais naudingiausiais. Kiekviena veislė turi savų privalumų, tačiau apskritai jų poveikis organizmui yra panašus. Juose gausu ląstelienos, vitamino C ir folio rūgšties, todėl jie padeda organizmui kovoti su vėžiu.
Cukinijos yra universalios
Cukinijos turi daug skaidulų ir kalio. Jos neturi ryškių kontraindikacijų ir tinka vartoti kasdien. Cukinijas gali valgyti vaikai, suaugusieji ir vyresnio amžiaus žmonės.
Žinoma, yra daug daugiau daržovių, ir daugelis iš jų yra naudingos organizmui. Tačiau jos gali ir pakenkti. Turėtumėte pasidomėti ne tik pačių daržovių savybėmis, bet ir savo organizmo reakcija į jų vartojimą. Ne veltui specialistai rekomenduoja kiekvienam žmogui individualiai pasirinkti savo mitybos valgiaraštį.