Sekmadienis, 22 birželio, 2025

Naujausi

Kad daržovės ir vaisiai būtų sveiki, jie turi būti švarūs. Bet vien tik po tekančiu vandeniu juos nuplauti nepakanka

Ar žinote, kaip reikia plauti vaisius ir daržoves? Pasirodo, gali nepakakti nuplauti vien tik po tekančiu vandeniu. Mes jums papasakosime, kaip tinkamai atsikratyti nešvarumų.

Visi prekybos centruose ir turguose parduodami vaisiai ir daržovės augimo metu yra apipurškiami. Kad apsaugotų savo derlių nuo kenkėjų, augintojai naudoja augalų apsaugos produktus, daugiausia pesticidus. Be to, po derliaus nuėmimo kai kurios daržovės ar vaisiai nupurškiami cheminėmis medžiagomis. Dėl to jie išlieka ilgesnį laiką sveiki. Citrinos, apelsinai ar obuoliai padengiami vaško sluoksniu. Visa tai daroma tam, kad jie gražiai blizgėtų ir būtų patrauklios išvaizdos. Pasitaiko atvejų, kai ant žievelės būna bakterijų (E.coli, Listeria, Salmonella) arba parazitų kiaušinėlių.

Kaip reikėtų plauti vaisius ir daržoves?

Prieš valgant vaisius ir daržoves labai svarbu juos kruopščiai nuplauti. Tačiau vien tik po tekančiu vandeniu to nepadarysite. Reikės pasistengti šiek tiek labiau.

  • Pirmiausia nuplaukite produktus po švariu vandeniu. Taip nuplausite bet kokį smulkų purvą ar dulkes.
  • Tuomet paruoškite skalavimo skystį su actu, kuris padės atsikratyti bakterijų. Pasigaminkite tirpalą iš litro vandens ir pusės stiklinės obuolių arba vyno acto. Actą galima pakeisti 2-3 valgomaisiais šaukštais citrinos rūgšties. Šioje vonelėje 2-3 minutes mirkykite vaisius ir daržoves.
  • Maistinė soda gali padėti pašalinti pesticidus. Į litrą vandens įpilkite 1 valgomąjį šaukštą valgomosios sodos. Į šį mišinį įdėkite vaisius ir daržoves maždaug 15 minučių. Jei vanduo įgaus gelsvą spalvą ir taps drumstas, tai ženklas, kad ant produktų buvo pesticidų.
  • Norėdami pašalinti vašką nuo žievelės, citrusinius vaisius ir obuolius nuplikykite verdančiu vandeniu.

jak myć owoce i warzywa, fot. gettyimages

Ar galima plauti žalią mėsą?

Nors būtinai turėtumėte nuplauti vaisius ir daržoves, nedarykite to su žalia mėsa ir žuvimi. Ant jų paviršiaus gali būti bakterijų. Skalaujant paukštieną ar upėtakius po tekančiu vandeniu, mikrobams bus lengva nusėsti ant jūsų drabužių, virtuvės baldų ar kitų produktų, esančių aplink kriauklę. Jei vanduo trykš į šonus – taip paskleis mikrobus į visas puses.

jak myć owoce i warzywa, fot. gettyimages

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Trys augalai, kuriuos būtina sodinti kartu: garsaus sodininko patarimai

Jei jau esate girdėję apie derinį „augintiniai augalai“ arba „kombinuotas sodinimas“, tuomet žinote, kaip augalai gali tarpusavyje bendradarbiauti. Jei ne – pats metas susipažinti...

Kaip atsikratyti vaisinių muselių namuose: veiksmingi būdai ir prevencija

Vaisinės muselės – tikras galvos skausmas daugeliui namų ūkių, ypač vasarą ir rudenį. Šie maži vabzdžiai (mokslinis pavadinimas – Drosophila melanogaster) ne tik erzina,...
---