Šeštadienis, 21 birželio, 2025

Naujausi

Niekada nereikėtų išmesti arbūzų žievelių. Tai nepakankamai įvertintas lobis!

Vasaros sezono metu nėra geresnio būdo atsigaivinti nuo vyraujančių karščių nei gerti vandenį ar valgyti arbūzą. Bet valgant arbūzą jo žievė dažniausiai tiesiog išmetama. Pasirodo, kad tai yra klaidingas sprendimas! Šiame straipsnyje jums paaiškinsime, kodėl.

Sultingas, skanus, saldus ir, svarbiausia, puikiai malšinantis troškulį – toks yra arbūzas. Jis naudojamas limonadams bei desertams gaminti, bet taip pat valgomas ir vienas. Tai mėgstamiausias vasaros kompanionas ilsintis terasoje ar sode. Ar žinojote, kad arbūzo žievė taip pat turi daugybę panaudojimo būdų?

Arbūzų žievė ir jos savybės

Arbūzų valgymas teigiamai veikia mūsų organizmą. Jie drėkina ir malšina troškulį bei suteikia daug vertingų maistinių medžiagų. Bet ar žinojote, kad vertingas ne tik jų minkštimas, bet ir visa arbūzų žievelė? Pasirodo, valgoma ne tik saldi ir ryškiai raudona dalis, bet ir šviesiai žalia! Būtent joje rasite tikrą vitaminų bombą, kuri labai sustiprins jūsų organizmą. Ir tai dar ne viskas! Sveikos yra ir sėklos, kurias taip pat dažniausiai išskobiame ir išmetame.

skórka z arbuza, fot. Pixabay

Arbūzų poveikis organizmui

Visiems gerai žinoma, kad arbūzą sudaro net 90 proc. vandens! Tai ir yra jo gaivinančios galios paslaptis. Kas dar slypi šioje puikioje daržovėje? Didžiulis kalio kiekis – jo daržovėje net daugiau nei bananuose! Taip pat daugybė vitaminų: C, A ir E. Arbūze taip pat gausu vario, geležies, mangano, magnio ir cinko. Taip pat jis turi daug karotinoidų, likopeno, liuteino, zeaksantino ir kriptoksantino bei ląstelienos. Troškulio malšinimas – ne vienintelė jo savybė. Arbūzas, tiksliau, jo saldus minkštimas, skatina inkstų veiklą, veikia kaip diuretikas ir mažina patinimus. Jis taip pat naudingas širdžiai ir turi mažai kalorijų, todėl yra idealus vaisius besilaikantiems dietos. Jis taip pat rekomenduojamas žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu ar metaboliniu sindromu, nes jame yra mažai cukraus ir jis ne taip stipriai padidina cukraus kiekį kraujyje.

skórka z arbuza. fot. Pixabay

Gaivus vasaros kokteilis

Norime su jumis pasidalinti maistingo ir gaivaus arbūzų kokteilio receptu, kuris bus tikras atradimas, kai susitiksite su savo draugais. Tiesiog susmulkinkite elektriniu maišytuvu arbūzo gabalėlius, įpilkite kokosų vandens bei pagardinkite mėtomis arba citrinų sultimis. Išplakus maišytuvu, supilkite į stiklines, įdėkite ledo kubelių, ir viskas! Jūsų artimieji bus sužavėti šio gėrimo nuostabiu skoniu!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Kalcio šaltiniai, kurie pralenkia pieną: ką verta įtraukti į savo mitybą?

Kalcis – tai ne tik dantų ir kaulų tvirtumo garantas, bet ir būtinas mineralas daugeliui gyvybiškai svarbių organizmo funkcijų. Kaip pažymi dietologė Diane Han,...

Dienos horoskopas birželio 21 d.: ką žada žvaigždės visiems Zodiako ženklams?

Kiekviena diena atneša naujų galimybių, iššūkių ir netikėtumų, o žvaigždės gali padėti geriau suprasti, kuria kryptimi verta judėti. Šios dienos horoskopas atskleidžia, kokios nuotaikos,...
---