Sekmadienis, 4 gegužės, 2025

Naujausi

Velykų pyragas prisvilo? Štai kaip išgelbėti kepinį ir nepabloginti nuotaikos

Kai kurie žmonės Velykų pyragus perka parduotuvėse ar konditerijos gaminiuose, o kiti – kepa patys. Tačiau ne visada kepiniai būna idealūs ir gali prisvilti. Ką daryti, kad Velykų pyragas iškeptų nepriekaištingai?

Kepinių prisvilimo priežastys

Per aukšta temperatūra

Jei orkaitė per karšta (virš 180°C), tešla nespėja iškepti viduje, tačiau greitai pradeda svilti iš viršaus ar apačios.

Be to, jei forma stovi per arti viršutinio ar apatinio kaitinimo elemento – viršus arba dugnas gali prisvilti.

Temperatūra ekrane ne visada atitinka tikrąją. Mažas orkaitės termometras padės išvengti netikėtumų.

Per saldi tešla

Ne visi žino, bet cukrus ir pienas tešloje karamelizuojasi aukštoje temperatūroje, ir jei tokių ingredientų yra daug, viršus gali greičiau patamsėti arba sudegti.

Neteisinga forma arba didelis tešlos aukštis

Aukštam Velykų pyragui reikia ilgesnio ir lėtesnio kepimo – jei laikas ar temperatūra parinkti neteisingai, kepinys prisvils.

Tamsaus metalo arba plonos aliuminio formos greičiau įkaista, todėl Velykų pyrago dugnas arba šonai gali sudegti.

nepriekaištingas pyragas

Ką daryti, jei Velykų pyragas jau prisvilo

Nupjaukite prisvilusią dalį

Jei sudegė tik viršus arba apačia – atsargiai nupjaukite tamsią plutą peiliu. Galima patrinti tarka, kad pašalintumėte ploną prisvilusį sluoksnį.

Uždenkite glajumi arba dekoru

Nupjovę viršų, galite aptepti Velykų pyragą glajumi (cukraus arba šokolado). Pridėkite pabarstukų, kokoso drožlių, riešutų ar džiovintų vaisių. Taip kepinys atrodys gražiai ir skaniai.

Patiekite su kremu arba sirupu

Jei Velykų pyragas šiek tiek sausas dėl prisvilimo, patiekite jį su medumi, uogiene, grietinėlės kremu arba saldžiu sirupu.

Pasigaminkite keksiukų ant pagaliuko (cake pops)

Jei Velykų pyragas stipriai prisvilo ir gavosi sausas, keksiukai ant pagaliuko yra puiki idėja. Sutrupinkite kepinį į didelį dubenį, tada įdėkite glajaus.

Sumaišykite, suformuokite rutuliukus ir leiskite jiems atvėsti, kol sukietės, tada į kiekvieną rutuliuką įsmeikite pagaliuką. Panardinkite ir apvoliokite juos bet kokiu glaistu ir mėgaukitės.

Papildysime, kad maždaug po 20–30 minučių nuo kepimo pradžios – kai viršus paruduos, uždenkite Velykų pyrago viršų folija. Ji apsaugos nuo prisvilimo, bet leis pyragui iškepti viduje. Taip pat optimali kepimo temperatūra yra 160–170°C.

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---