Žalumynai patogiose plastikinėse pakuotėse – dažnas produktas prekybos centrų lentynose. Atrodo švarūs, švieži ir paruošti vartoti. Bet ar toks produktas tikrai saugus?
Žalumynai ir teršalai
Daugybė tiekimo grandinės veiksnių gali užteršti žalumynus patogeniniais mikroorganizmais, tokiais kaip E. coli, listerija arba salmonelė, kurie gali sukelti ligas, hospitalizavimą ar net blogesnius padarinius.
Žalumynai prieš supakuojant plaunami ir apdorojami didelėmis partijomis, o tai gali paskatinti ligų sukėlėjų plitimą.
Ūkyje
Užteršimas gali įvykti įvairiais etapais, kol supakuoti žalumynai patenka į šaldytų produktų skyrių ir galiausiai į lėkštę.
Lauko sąlygomis produktai gali būti užteršti patogeniniais mikroorganizmais iš tokių šaltinių kaip užterštas vanduo, laukiniai ar naminiai gyvūnai, dirvožemis ar oras.
Klemsono universiteto maisto sistemų ir saugos programos direktorius Kimberly Baker teigė, kad žalumynų užteršimas dažniau pasitaiko, kai laukas yra netoli gyvulininkystės ūkių.
E. coli, salmonelė arba listerija gali patekti į pasėlius per užterštą drėkinimo vandenį iš netoliese esančių gyvulininkystės ūkių.
Perdirbimo įmonėje
Patogenai gali kontaktuoti su lapinėmis daržovėmis, kai jos patenka į perdirbimo įmonę. Žalumynai, kuriuos gaunate pakuotėje, dažniausiai būna ne iš vieno lauko, o iš kelių ūkių, o tai apsunkina atsekamumą ir didina užteršimo riziką.
Žalumynai apdorojami centralizuotoje zonoje ir paskirstomi – tai patogu visoms procese dalyvaujančioms įmonėms, bet neapsaugu.
Žalumynai iš skirtingų ūkių sumaišomi, plaunami ir pakuojami kartu, todėl vienas užterštas lapas gali paveikti kitus.
Kelias į parduotuvių lentynas
Žalumynus būtina laikyti šaltai, kad būtų išvengta ligų sukėlėjų augimo ir plitimo. Jei žalumynai nebus laikomi šaltai viso derliaus nuėmimo, perdirbimo ir transportavimo proceso metu, gali pradėti daugintis bakterijos.
Tačiau šaldymas nepanaikina patogenų tikimybės, jis tik gali padėti sulėtinti jų dauginimąsi. Šaldymas sulėtina bakterijų augimą, bet jų nenužudo.
Ar žalumynų plovimas namuose padės išvengti rizikos?
Žalumynų plovimas namuose jų nepadaro saugesniais, nes vanduo nepašalins patogenų.
Iš anksto nuplautų žalumynų nereikėtų plauti pakartotinai namuose, nes tai gali sukelti kryžminį užteršimą, jei kriauklė, indai, įranga ar maisto ruošiančiojo rankos nebus tinkamai išvalytos ar dezinfekuotos.
Bakterijos ar patogenai yra nematomi. Jei žalumynai yra užteršti ligų sukėlėjais, to neįmanoma nustatyti pagal išvaizdą, kvapą ar skonį.
Supakuoti žalumynai ir rekomendacijos
Jei vis dėlto patogumo dėlei renkatės pirkti žalumynus pakuotėse, reikėtų imtis kelių atsargumo priemonių.
Patikrinkite galiojimo datą
Prieš pirkdami patikrinkite galiojimo datas. Verta pirkti tik tiek, kiek suvartosite per dieną ar dvi.
Švieži žalumynai
Venkite pakuočių su per dideliu drėgmės kiekiu, kurios atrodo šlapios, nes drėgna aplinka puikiai tinka bakterijoms daugintis.
Apžiūrėkite pakuotę, kad įsitikintumėte, jog salotos atrodo šviežios, be vytimo ar spalvos pasikeitimo, nes šie požymiai gali rodyti netinkamą laikymą.
Sumažinkite temperatūros svyravimus
Įsigiję žalumynus, neleiskite jiems ilgai būti be šaldytuvo. Venkite staigių temperatūros pokyčių transportuojant juos iš parduotuvės ir ruošiant maistą.
Tai sukelia kondensaciją ir sukuria drėgną bei šiltą aplinką, kuri gali paskatinti ir gedimą, ir bakterijų augimą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.