Lašiniai – vienas mėgstamiausių lietuvių produktų, bet ar tikrai jie padeda gyventi ilgiau? Visa tiesa apie lašinius.
Ar galima valgyti lašinius ilgaamžiškumui: epigenetiko atsakymas
Mokslininko teigimu, lašiniai nėra produktas, kuris skatintų jaunėjimą, kaip kai kurie mano.
Nors juose yra naudingų riebalų rūgščių, per didelis lašinių kiekis racione gali sukelti neigiamų pasekmių dėl didelio kaloringumo, sočiųjų riebalų ir cholesterolio kiekio.
„Lašinius galima valgyti saikingai: nedidelis gabalėlis suteiks energijos ir kai kurių riebalų rūgščių. Tačiau per didelis kiekis yra žalingas dėl kalorijų, sočiųjų riebalų ir cholesterolio“, – pabrėžė Krasnenkov.
Jis pridūrė, kad tiesioginių tyrimų apie lašinių poveikį biologiniam laikrodžiui nėra, tačiau jo sudėtis leidžia manyti, kad per didelis vartojimas spartina senėjimą, o ne jį lėtina.
Mokslininkas pataria sutelkti dėmesį į kitus produktus, kurie iš tikrųjų palaiko ilgaamžiškumą: daržoves, vaisius, rūgusio pieno produktus, žuvį ir naudingus baltymų šaltinius.
Kaip maitintis ilgaamžiškumui?
Kaip pažymi Krasnenkov, yra ir kitų „supermaisto produktų“, turinčių didelį sveikatinimo potencialą. Tai burokėliai, grikiai, rauginti kopūstai ir kefyras.
Jie padeda normalizuoti medžiagų apykaitą, palaikyti imunitetą ir gali padėti išsaugoti organizmo jaunystę.
Vienu kritinių momentų mityboje Krasnenkov įvardija baltymų trūkumą. Nepakankamas baltyminių produktų vartojimas su amžiumi gali lemti raumenų masės praradimą, medžiagų apykaitos pablogėjimą ir netgi spartesnį senėjimą.
Ekspertas pabrėžia: svarbu ne tik gauti baltymų, bet ir pasirinkti tinkamus jų šaltinius.
„Per didelis raudonos mėsos vartojimas siejamas su biologinio laikrodžio spartėjimu. Sveikesni baltymų šaltiniai – vištiena, žuvis, ankštiniai augalai, kiaušiniai, rūgusio pieno produktai“, – pabrėžia Krasnenkov.
Kitas patarimas: kuo daugiau įvairiaspalvių daržovių ir vaisių lėkštėje. Kiekviena ryški spalva – tai skirtingi antioksidantai ir naudingi junginiai sveikatai palaikyti.
Vis dėlto, vaisius, ypač labai saldžius, reikia valgyti saikingai. Idealus metas juos vartoti yra prieš fizinį krūvį – tada vaisių cukrus bus organizmo panaudotas energijai, o ne kaupsis kraujyje.
Atskirą dėmesį Krasnenkov pataria skirti Omega-3 riebalų rūgščių vartojimui – vos apie 1 gramas per dieną teigiamai veikia biologinį laikrodį ir padeda lėtinti senėjimo procesus.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.