Kai kurie įprastų produktų deriniai gali ne tik pagerinti patiekalų skonį, bet ir teigiamai paveikti virškinimo trakto sveikatą. Įvardyti „naudingi duetai“, kurie palaiko žarnyno mikroflorą ir mažina uždegimą.
Produktų deriniai skrandžiui: špinatai ir citrusiniai vaisiai
Daktaras Bulsiewiczius pristatė du sveikus produktų derinius, kurie gali daryti stebuklus skrandžiui ir žarnynui. Kalbama apie špinatus ir citrusinius vaisius.
„Špinatuose gausu geležies – tai nehemo geležis, ir ji ne taip lengvai įsisavinama kaip hemo geležis. Todėl mes pridedame citrusinių vaisių“, – sakė jis.
Citrusiniai vaisiai, tokie kaip citrinos, turi vitamino C, kuris padeda įsisavinti nehemo geležį. Tai leidžia efektyviai išspręsti geležies trūkumo problemą ir palaikyti energijos lygį.
Be to, špinatuose yra daug netirpiosios ląstelienos, todėl jie skatina lengvą tuštinimąsi, maistui keliaujant per virškinimo sistemą.
Be to, citrinose yra pektino – tirpiosios ląstelienos, kuri gali sumažinti cukraus kiekį kraujyje, lėtindama cukraus ir krakmolo virškinimą.
Produktų deriniai skrandžiui: česnakas ir medus
Antrasis daktaro Bulsiewicziaus rekomenduojamas derinys buvo česnakas ir medus. Jis teigė, kad česnakuose gausu alicino – sieros turinčių junginių, kurie yra naudingi žarnyno sveikatai.
Tačiau alicinas greitai skyla, o tai reiškia, kad sunku visapusiškai pasinaudoti jo teikiamais privalumais vartojant vien česnaką.
Tačiau pridėjus medaus, tai gali padėti išsaugoti aliciną, taip pat turėti naudos imuninei sistemai ir žarnyno sveikatai.

Kokie produktai kenkia skrandžiui ir žarnynui
Keptas maistas
Dirgina skrandžio gleivinę. Gali sukelti rėmenį, pilvo pūtimą ir sunkumo jausmą.
Aštrus maistas
Čili pipirai, aitrieji pipirai ir aštrūs padažai dirgina skrandį ir žarnyną. Gali sustiprinti gastrito simptomus.
Greitas maistas ir perdirbti produktai
Tokiame maiste yra daug riebalų, konservantų ir skonio stipriklių. Jis sunkiai virškinamas ir gali sukelti uždegimą.
Gaziruoti gėrimai
Didina rūgštingumą skrandyje ir sukelia pilvo pūtimą bei rėmenį.
Alkoholis, kava ir stipri arbata
Stiprūs gėrimai pažeidžia skrandžio gleivinę ir mažina virškinimo trakto apsaugines savybes.
Tuo tarpu kava ir arbata skatina skrandžio sulčių gamybą. Gali sudirginti gleivinę, ypač vartojant nevalgius.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.