Sekmadienis, 25 gegužės, 2025

Naujausi

Pusryčiai, kurie mažina vėžio riziką

Tinkamai parinkti pusryčiai gali tapti ne tik energijos šaltiniu visai dienai, bet ir svarbiu veiksniu onkologinių ligų profilaktikoje. Įvardyti produktai, mažinantys vėžio riziką.

Ką pusryčiams valgo onkologas?

Onkologė ir hematologė Tingting Tang rekomenduoja pradėti savo dieną nuo pusryčių, kuriuose gausu viso grūdo produktų, vaisių ir riešutų, kurie yra susiję su mažesniu sergamumu įvairiomis vėžio formomis.

Būtent gydytoja valgo avižų košę su mėlynėmis ir pekano riešutais.

Genetika, amžius ir šeimos anamnezė vaidina akivaizdų vaidmenį vėžio rizikai, tačiau gyvenimo būdas, toks kaip maisto pasirinkimas, taip pat gali turėti įtakos.

Mityba yra svarbus vėžio profilaktikos veiksnys, ir tai yra veiksnys, kurį galime kontroliuoti, skirtingai nei genetiką.

Ryšys tarp mitybos ir vėžio, be abejo, yra šiek tiek sudėtingas, tačiau mokslininkai nustatė mitybą, kurioje mažai maistingų produktų, kaip vėžio rizikos veiksnį.

Be sveikos mitybos, taip pat svarbu išlaikyti sveiką svorį ir būti fiziškai aktyviam.

Sveiki pusryčiai: viso grūdo produktai

Viso grūdo produktai, tokie kaip avižos, laikomi su vėžiu kovojančiais produktais, nes juose yra fitoestrogenų, antioksidantų ir skaidulų, kurie gali padėti sumažinti onkologinių ligų riziką.

Avižose taip pat yra nemažas kiekis skaidulų, kurios gali būti naudingos storosios žarnos sveikatai. Tyrimai rodo, kad didesnis skaidulų vartojimas yra susijęs su mažesne storosios žarnos vėžio rizika.

Vos pusė puodelio viso grūdo avižų dribsnių turi apie 5 g skaidulų, o tai yra maždaug 21% rekomenduojamos paros skaidulų normos.

pusryčiai sveikatai

Uogos

Produktai su fitocheminėmis medžiagomis, kurių yra daržovėse, vaisiuose, pupelėse ir riešutuose, gali lėtinti vėžinių ląstelių augimą.

Mėlynėse gausu fitocheminės medžiagos, vadinamos antocianinu, kuris suteikia vaisiams sodrią mėlyną spalvą ir gali sumažinti uždegimą bei laisvuosius radikalus. Be to, tyrimai parodė, kad uogos gali būti susijusios su mažesne vėžio rizika.

Sveiki pusryčiai: riešutai

Riešutai, tokie kaip pekano ar migdolų, padeda papildyti šiuos greitus ir lengvus pusryčius, siūlydami sveikų riebalų, skaidulų ir augalinių baltymų.

Juose taip pat yra natūralių junginių, vadinamų polifenoliais, kurie gali pagerinti žarnyno sveikatą. Riešutai taip pat turi priešuždegiminį poveikį.

Be to, riešutuose gausu antioksidacinių junginių, tokių kaip vitaminas E, kurie gali padėti apsaugoti organizmą nuo ląstelių pažeidimo laikui bėgant.

Kiti pusryčių variantai, mažinantys vėžio riziką

Ieškote dar kelių pusryčių idėjų, kurios gali sumažinti uždegimą, pagerinti žarnyno sveikatą ir palaikyti bendrą sveikatą?

Štai dar du receptai, kuriuos verta išbandyti:

  • Avižų mišinys su bolivinėmis balandomis ir čija sėklomis – čija sėklos suteikia papildomą baltymų, skaidulų ir antioksidantų, tokių kaip omega-3 riebalų rūgštys, kiekį. Vienoje porcijoje yra 6 g baltymų ir 6 g skaidulų. Apsvarstykite galimybę pridėti graikiško jogurto papildomam baltymų kiekiui.
  • Avižų košė su matcha ir uogomis – šiame recepte yra viso grūdo avižų dribsniai ir antioksidantų gausios uogos bei matcha. Be to, ji soti, nes vienoje porcijoje yra 27 g baltymų ir 11 g skaidulų.’

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Kokie namuose esantys daiktai gali būti pavojingi katėms?

Jei jūsų namuose gyvena katė, turbūt jau pastebėjote, kokia ji gali būti smalsi. Katė būtinai patikrins visus stalčius ir visas spinteles, todėl svarbu pasirūpinti,...

Šalti gegužės orai tęsiasi: 2025 m. gegužės 25–31 d. savaitė prasidės lietumi ir rūku, šiluma – tik epizodinė

Po rekordiškai šiltos 2024-ųjų gegužės, šių metų pavasaris Lietuvoje daug kam pasirodė neįprastai vėsus. Pernai gegužės mėnesio vidutinė temperatūra siekė net 15,4 °C ir buvo...
---