Lapinis kopūstas kale 2025 metais vėl grįžta į kulinarinės mados viršūnę. Ir tai nenuostabu: ši žaluma turtinga vitaminais, turi sodrų skonį ir puikiai dera su pavasario daržovėmis.
Kodėl kale vėl ant bangos?
Lapinis kopūstas kale, dar vadinamas garbanotuoju kopūstu, laikomas supermaistu: jame yra vitaminų A, C, K, antioksidantų ir skaidulų.
2025 metais jis vėl madingas dėl savo universalumo, naudingų savybių ir tendencijos į „tikrą“ maistą be perdirbimo. Jis turi priešuždegiminių savybių, padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, palaiko odos ir akių sveikatą.
Pirmą kartą šią kopūstų veislę mini dar senovės romėnai. Dabar ji aktyviai auginama švelnaus klimato šalyse – Italijoje, Prancūzijoje, Nyderlanduose, Šiaurės Amerikoje.
Taip pat ji pradėjo populiarėti Ukrainoje ir dabar ją galima pamatyti daugelyje prekybos centrų.
Viduramžių Europoje lapinis kopūstas buvo pagrindinė lapinė daržovė iki atsirandant kitoms kopūstų rūšims. Salotos buvo vartojamas kaip maistinių medžiagų šaltinis šaltuoju metų laiku.
XX amžiuje salotos nebuvo labai populiarus, tačiau 2010 metais jis vėl išėjo į madą kaip supermaistas, detoksikacinių dietų, veganiškų patiekalų ir kokteilių ingredientas.
Norint geriausio efekto, lapinį kopūstą kale patariama vartoti šviežią arba šiek tiek patroškintą – taip išsaugoma daugiau vitaminų.
Patarimas: prieš dedant į salotas, kale lapus pamasažuokite su druska arba keliais lašais aliejaus – taip jie taps minkštesni ir skanesni.

Salotos su kale, ridikėliais ir citrininiu padažu
Ingredientai:
- Lapinis kopūstas kale – 1 ryšelis
- Ridikėliai – 5–6 vnt.
- Agurkas – 1 vnt.
- Žalieji svogūnai – 2 stiebeliai
- Citrinų sultys – 2 valg. šaukštai
- Alyvuogių aliejus – 2 valg. šaukštai
- Druska, pipirai – pagal skonį
Patikrink produktų akcijas - akcijuleidinys.lt! Peržiųrėti
Paruošimas:- Salotas nuplaukite, pašalinkite šiurkščias koteles, supjaustykite. Rankomis suminkykite su žiupsneliu druskos.
- Ridikėlius ir agurką supjaustykite plonais griežinėliais, svogūnus susmulkinkite.
- Sumaišykite ingredientus, įpilkite citrinų sulčių ir aliejaus. Išmaišykite – ir viskas paruošta.
Salotos su avokadu ir sėklomis
Ingredientai:
- Lapinis kopūstas – 1 ryšelis
- Avokadas – 1 vnt.
- Sėklų mišinys (moliūgų, saulėgrąžų, sezamo) – 2 valg. šaukštai
- Obuolių actas – 1 valg. šaukštas
- Alyvuogių aliejus – 2 valg. šaukštai
- Grūdėtosios garstyčios – 1 arb. šaukštelis
- Medus – 1 arb. šaukštelis
Patikrink produktų akcijas - akcijuleidinys.lt! Peržiųrėti
Paruošimas:- Kale susmulkinkite ir šiek tiek suminkykite.
- Avokadą supjaustykite kubeliais.
- Sumaišykite actą, aliejų, garstyčias ir medų – tai bus padažas.
- Viską sumaišykite dubenyje, apibarstykite sėklomis.
Pavasario salotos su apelsinu ir burokėliais
Ingredientai:
- Kale – 1 ryšelis
- Virtas burokėlis – 1 vnt.
- Apelsinas – 1 vnt.
- Minkštas sūris (feta/brynza) – 50 g
- Balzaminis actas – 1 valg. šaukštas
- Aliejus – 1 valg. šaukštas
- Druska – žiupsnelis
Patikrink produktų akcijas - akcijuleidinys.lt! Peržiųrėti
Paruošimas:- Salotas paruoškite ir šiek tiek suminkykite su druska.
- Burokėlį supjaustykite griežinėliais, apelsiną nulupkite ir supjaustykite.
- Sumaišykite su salotomis, įdėkite sūrį ir padažą iš acto bei aliejaus.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.