Sekmadienis, 8 birželio, 2025

Naujausi

Kaip pasigaminti sveikesnę kavą? 3 paprastos mitybos specialistų rekomendacijos

Kava – tai ne tik rytinis ritualas, bet ir malonumo šaltinis. Visgi, kaip ir daugelis produktų, ji gali būti tiek naudinga, tiek žalinga – priklauso nuo to, kaip ją vartojate. Jei nenorite atsisakyti savo mėgstamo gėrimo, bet norite pasigaminti sveikesnę kavą, turime jums tris paprastus, bet veiksmingus patarimus iš mitybos specialistų. Jie padės ne tik pagerinti kavos skonį, bet ir sustiprinti jos naudą organizmui.

Norėdami pasigaminti sveikesnę kavą, atsisakykite cukraus ir sirupų

Pirmasis žingsnis į sveikesnę kavą – tai saldiklių atsisakymas. Daugelis žmonių įpratę saldinti kavą cukrumi ar gardinti skoniais praturtintais sirupais, tačiau tai smarkiai padidina gėrimo kalorijų kiekį ir ilgainiui gali prisidėti prie tokių sveikatos sutrikimų kaip diabetas, nutukimas ar širdies ligos.

Norisi saldumo? Išbandykite natūralius saldiklius, tokius kaip stevija – ji be kalorijų, turi žemą glikemijos indeksą ir nesukelia cukraus šuolių kraujyje. Tai puiki alternatyva, jei norite išlaikyti malonų skonį, bet sumažinti sveikatai kenksmingų medžiagų kiekį.

Norėdami pasigaminti sveikesnę kavą, atsisakykite cukraus ir sirupų

Augalinis pienas – skanus ir švelnus pasirinkimas

Karšta kava su pienu – skanus, bet ne visada sveikas pasirinkimas. Karvės pienas ir grietinėlė praturtina kavą riebalais, o tai gali sukelti skrandžio diskomfortą ar padidinti cholesterolio lygį, ypač tiems, kurie yra jautrūs laktozei.

Vietoje to rinkitės augalinius pieno pakaitalus:

  • Migdolų pienas – lengvas, turi švelnų riešutų skonį.
  • Sojų pienas – puikus baltymų šaltinis.
  • Avinžirnių ar avižų pienas – natūraliai saldoki ir gerai dera su kava.

Šie pasirinkimai ne tik lengviau virškinami, bet ir praturtina jūsų kavą naujais skoniais be papildomo riebalų krūvio.

Pamirškite pyragėlius – rinkitės sveikus užkandžius

Kava su saldėsiu – skamba viliojančiai, bet tai nėra geriausias sprendimas jūsų sveikatai. Pyragaičiai ir sausainiai dažnai būna pilni cukraus bei rafinuotų riebalų, kurie sukelia greitus cukraus šuolius kraujyje, sukelia energijos svyravimus ir ilguoju laikotarpiu prisideda prie antsvorio ar insulino rezistencijos.

Jei norite ką nors užkąsti prie kavos, išbandykite:

  • Džiovintus vaisius (be pridėtinio cukraus)
  • Becukrius saldainius
  • Riešutų ar sėklų pagrindu pagamintus užkandžius
  • Natūralų zefyrą ar datulių batonėlius

Tokie pasirinkimai suteiks energijos, praturtins organizmą skaidulomis, vitaminais ir mineralais.

Nuo mažų sprendimų prasideda dideli pokyčiai. Pasinaudoję šiais trimis patarimais, galėsite mėgautis savo rytiniu (ar popietiniu) kavos puodeliu be sąžinės graužaties. Jūsų kavos ritualas išliks malonus, tačiau taps draugiškesnis jūsų sveikatai. Rūpinkitės savimi – viena kava vienu metu!

Šaltinis:ukr.media

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---