Ketvirtadienis, 3 liepos, 2025

Naujausi

Inkstų sveikatai palankūs ir žalingi produktai: ką rinktis, o ko vengti

Mityba daro didelę įtaką mūsų inkstų sveikatai. Nuo tinkamų produktų pasirinkimo priklauso, kaip efektyviai mūsų organizmas gebės pašalinti toksinus, reguliuoti kraujospūdį ir palaikyti cukraus lygį kraujyje. Tuo tarpu netinkami maisto produktai gali sukelti ilgalaikius inkstų veiklos sutrikimus.

Produktai, kurie stiprina inkstų sveikatą

Tamsios žalialapės daržovės
Špinatai, lapiniai kopūstai, rukola – tai daržovės, kuriose gausu antioksidantų, vitaminų C, E, K ir mineralų, tokių kaip kalcis, magnis, kalis bei geležis. Pasak mitybos specialistės Catalinos Rus Gatica, šios daržovės padeda kovoti su uždegimu ir apsaugo nuo oksidacinės žalos, kurią sukelia per didelis inkstų krūvis.

Vyšnios
Rūgščios vyšnios palaiko normalų kraujospūdį, o tai itin svarbu inkstų sveikatai. Jos turtingos vitamino A ir antioksidantų, kurie stiprina kraujagyslių sieneles ir padeda išvengti žalos smulkioms inkstų arterijoms.

Tofu
Tofu – augalinės kilmės baltymas, kuris mažina organizmo rūgštingumą ir neapsunkina inkstų, priešingai nei kai kurie gyvulinės kilmės produktai. Įtraukus tofu į mitybą, palaikoma optimali organizmo pH pusiausvyra.

Sėmenys
Aukštas cukraus kiekis kraujyje ilgainiui gali pažeisti inkstus. Sėmenyse esantis skaidulų kiekis padeda palaikyti stabilų gliukozės lygį. Vos du šaukštai maltų sėmenų gali aprūpinti beveik 4 gramais skaidulų.

Česnakai
Česnakas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, mažina kraujospūdį ir saugo inkstus nuo oksidacinės pažaidos. Jis ne tik gardina patiekalus, bet ir padeda palaikyti inkstų sveikatą.

Produktai, kurie kenkia inkstų sveikatai

Produktai, kurie kenkia inkstų sveikatai

Gazuoti gėrimai
Ypač tamsieji, pavyzdžiui, kola, turi daug dirbtinio fosforo ir cukraus, kurie gali apkrauti inkstus bei paskatinti jų pažeidimus.

Šaldyti pusgaminiai
Šie produktai dažnai turi per didelį kiekį natrio – net daugiau nei 1000 mg vienoje porcijoje. Per didelis druskos kiekis tiesiogiai kenkia inkstų sveikatai.

Greitas maistas
Hamburgeriai, bulvytės ir kiti greito maisto produktai yra riebūs, kaloringi, tačiau neturi naudingųjų medžiagų. Juose gausu sočiųjų riebalų ir cukraus, o tai neigiamai veikia inkstų veiklą.

Perdirbti sūriai
Produktai, žymimi kaip „sūrio gaminys“, dažnai turi didelį kiekį fosforo ir druskos, kurie kenkia inkstams, ypač vartojant reguliariai.

Per daug mėsos
Nors baltymai būtini, per didelis gyvulinės kilmės baltymų kiekis sukuria organizme per daug rūgšties, kurią sunkiai pašalina inkstai.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---