Ketvirtadienis, 31 liepos, 2025

Naujausi

Ar kokosų aliejus pavojingas sveikatai? Kas svarbu žinoti

Kokosų aliejus daugelio vertinamas kaip sveikatos eliksyras, tačiau pastaruoju metu jis sulaukia vis daugiau kritikos. Vieni jį vadina supermaistu, kiti – pavojingu riebalu. Tad kyla klausimas: ar kokosų aliejus iš tiesų pavojingas sveikatai, ar tai tik dar vienas mitas?

Kokosų aliejus pavojingas dėl sočiųjų riebalų kiekio

Pagrindinis priekaištas, kurį ekspertai dažnai pateikia, – kokosų aliejuje esantis itin didelis sočiųjų riebalų kiekis. Šio aliejaus sudėtyje yra net 80–90 % sočiųjų riebalų, kai tuo tarpu svieste jų yra apie 63 %, o jautienos taukuose – 50 %.

Pasaulio sveikatos organizacija ir Amerikos širdies asociacija rekomenduoja riboti sočiųjų riebalų vartojimą, nes jie skatina „blogojo“ cholesterolio (MTL) augimą kraujyje. Daug tyrimų, tarp jų ir žurnale Circulation publikuotas metaanalizė, patvirtino, kad kokosų aliejus padidina MTL kiekį labiau nei nesočiųjų riebalų turintys aliejai, tokie kaip alyvuogių ar saulėgrąžų.

Ar tikrai kokosų aliejus neturi naudos?

Nepaisant rizikos, kokosų aliejus turi unikalių savybių. Dauguma jame esančių riebalų – tai vidutinės grandinės trigliceridai (VGT), kurie organizme pasisavinami greičiau nei ilgųjų grandinių riebalų rūgštys. Jie iškart keliauja į kepenis, kur gali būti panaudoti greitai energijai gauti.

Be to, kokosų aliejus padidina ir „gerojo“ cholesterolio (DTL) kiekį kraujyje, o lauro rūgštis, sudaranti apie 50 % jo sudėties, turi antibakterinių ir antivirusinių savybių.

Ar tikrai kokosų aliejus neturi naudos?

Kada kokosų aliejus tampa pavojingas sveikatai?

Nors kokosų aliejus turi tam tikrų naudų, visgi sveikatos specialistai linkę sutikti, kad kokosų aliejus pavojingas sveikatai, jei jis vartojamas per dažnai ar dideliais kiekiais. Ypač jei žmogaus mityboje trūksta skaidulų, daržovių ir vaisių.

Kaip vartoti aliejų saugiai?

  • Rinkitės retai ir saikingai – kokosų aliejų verta naudoti kaip prieskonį kepiniams ar Azijos patiekalams, bet ne kaip pagrindinį aliejų kasdieniam maisto ruošimui.
  • Rinkitės alternatyvas – alyvuogių, avokadų ar rapsų aliejus yra žymiai tinkamesni širdies sveikatai.
  • Žiūrėkite į visą racioną – vienas šaukštelis kokosų aliejaus subalansuotoje mityboje nepadarys žalos.

Šaltinis: rbc.ua

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Zodiako ženklai, kurie dažniausiai meluoja: astrologų įžvalgos

Nors dauguma žmonių nemėgsta meluoti ir stengiasi kuo greičiau pamiršti situacijas, kuriose teko išsisukinėti, kai kurie zodiako ženklai meluoja taip natūraliai, tarsi kvėpuotų. Astrologų...

Paakių užpildai – ką verta žinoti prieš procedūrą

Paakių užpildai – tai vis labiau populiarėjanti estetinė procedūra, padedanti atkurti jaunatvišką ir pailsėjusį žvilgsnį be chirurginės intervencijos. Norint atsikratyti tamsių ratilų, įdubimų ar...
---