Sekmadienis, 24 rugpjūčio, 2025

Naujausi

Ar kasdien valgant kiaušinius padidėja cholesterolio lygis? Tyrimas atskleidžia tiesą

Kasdien valgyti kiaušinius ar ne – šis klausimas jau seniai kelia diskusijas dėl jų poveikio organizmui, ypač cholesterolio lygiui. Kai kurie žmonės vengia šio maisto dėl baimės, kad jis gali padidinti „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje. Tačiau neseniai atliktas tyrimas atskleidė, kad kiaušinių vartojimas nekelia tokio pavojaus, jei jie valgomi be riebalų gausių priedų.

Tyrimai rodo: kiaušinius valgant kasdien, cholesterolio lygis gali sumažėti

Pietų Australijos universitetas atliko eksperimentą, kuriame dalyvavo 61 sveikas suaugęs žmogus nuo 18 iki 60 metų amžiaus. Tyrimo tikslas buvo išsiaiškinti, ar kasdien valgant kiaušinius tikrai kyla cholesterolio problemos, ar problema slypi kituose produktuose, dažnai valgomose kartu su kiaušiniais, tokiuose kaip dešros, sūris ar sviestas.

Tyrimo metu dalyviai išbandė tris skirtingas dietas. Pirmoji grupė kasdien valgė po du kiaušinius, tačiau dieta buvo ribota sočiųjų riebalų kiekio. Po savaitės šios grupės dalyvių „blogojo“ cholesterolio lygis sumažėjo. Kitos dvi grupės vartojo didelį kiekį sočiųjų riebalų arba valgė tik po vieną kiaušinį per savaitę, tačiau cholesterolio lygis išliko beveik nepakeistas.

Tyrimai rodo: kiaušinius valgant kasdien, cholesterolio lygis gali sumažėti

Kiaušiniai – ne pagrindinis kaltininkas

Tyrimo rezultatai rodo, kad kiaušiniai neturi reikšmingo poveikio „blogojo“ cholesterolio lygiui, tačiau kai kurie pokyčiai buvo pastebėti lipidų dalelėse. Tai reiškia, kad nors bendrai kiaušinių vartojimas neturėjo neigiamo poveikio, buvo pastebėtas mažesnis „gerojo“ cholesterolio subtipų kiekis, todėl reikia atlikti tolesnius tyrimus.

Tyrimas buvo atliktas per penkias savaites, todėl jo rezultatai negali būti laikomi visiškai apibendrinamais. Be to, jis buvo finansuojamas Kiaušinių mitybos centro, tačiau autoriai pabrėžė, kad šis rėmėjas neturėjo įtakos tyrimo rezultatams.

Sveiki kiaušiniai: kaip juos paruošti?

Nors tyrimas patvirtina, kad kiaušiniai patys savaime nėra žalingi, vis dėlto labai svarbu, kaip juos paruošiame. Kiaušiniai, virti be aliejaus ir valgyti su daržovėmis, gali būti sveikas pasirinkimas, palaikantis širdies sveikatą. Tačiau kiaušiniai, skrudinti su dešra ar sūriu, gali būti pavojingi, nes juose kaupiasi riebalai ir druska, kurie didina cholesterolio lygį.

Šaltinis: eatingwell.com

Nuotraukos asociatyvinės © Canva.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---