Šalta kava jau seniai nebėra tik vasaros gėrimas – daugelis ja mėgaujasi visus metus. Tačiau ne visada reikia keliauti į kavos barą, kad galėtume pasimėgauti gardžiu ir subalansuotu skoniu. Pasak „Specialty Coffee Association“ sertifikuoto baristos Giorgio Milos, daugelis namuose daro klaidas, kurios gadina šaltos kavos skonį. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip jų išvengti ir pasigaminti gėrimą, kuris prilygtų profesionaliai paruoštam.
Šalta kava ir pupelių šviežumas
Vienas svarbiausių kokybiškos šaltos kavos aspektų – naudoti šviežiai maltas pupeles. Anot Milos, pupelių malimas prieš pat ruošimą išryškina skonio gilumą ir aromatus. Tam geriausia naudoti specialų kavos malūnėlį su plokštelėmis („burr grinder“), kuris užtikrina vienodą malimo dydį.
Kaip laikyti kavos pupeles
Net ir puikios pupelės praras savo savybes, jei bus laikomos netinkamai. Šaltai kavai skirtas pupeles reikia laikyti sandariame, nepermatomame inde, kambario temperatūroje ir vengti drėgmės. Rekomenduojama pirkti tokį kiekį, kurį sunaudosite per 1–2 savaites, kad išliktų maksimalus šviežumas.
Teisingas kavos ir vandens santykis
Net geriausios pupelės neišgelbės, jei santykis tarp kavos ir vandens bus netinkamas. Milos pataria pradėti nuo 50–60 g kavos litrui vandens ir vėliau pritaikyti pagal savo skonį. Per stipri šalta kava gali būti karti, o per silpna – vandeninga.
Šaltos kavos ruošimas: klaida – atšaldyti šiltą kavą šaldytuve
Viena dažniausių klaidų – užplikytą kavą tiesiog padėti į šaldytuvą. Taip ji oksiduojasi ir praranda aromatą. Vietoje to rekomenduojama dvigubo stiprumo kavą ruošti „Chemex“ ar kito filtravimo metodo pagalba ir tuoj pat pilti ant ledukų – taip užfiksuojamas skonis.
Vandens ir ledo kokybė
Kadangi vanduo sudaro iki 99 % kavos, jo kokybė itin svarbi. Geriausia naudoti filtruotą arba šaltinio vandenį be chloro. Net ledukai turėtų būti pagaminti iš švaraus, skanaus vandens, kad nepaveiktų šaltos kavos skonio.
Šaltinis: eatingwell.com
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.