Sūris – tai produktas, kuris gali suteikti nuostabų skonį daugybei patiekalų, tačiau net ir geriausios kokybės sūris gali prarasti savo skonį ir tekstūrą, jei jis laikomas netinkamai. Dažniausios klaidos, susijusios su sūrio laikymu, yra netinkamas jo supakavimas ir laikymas, kurie sukuria idealią aplinką pelėsiui ir bakterijoms augti. Šiame straipsnyje aptarsime dažniausias klaidas, kurias reikėtų vengti, kad sūris išliktų šviežias ilgiau.
Kokioje pakuotėje laikyti sūrį?
Daugelis žmonių mano, kad, laikant sūrį sandariai suvyniotą į plėvelę, jis išlaikys drėgmę ir ilgiau išliks šviežias. Tačiau sūriui reikalinga „kvėpavimo“ galimybė.
Sūrio sandarinimas plastikinėje plėvelėje užblokuoja deguonį ir užtraukia drėgmę, dėl ko gali atsirasti pelėsis ir sugadinimas. Be to, tai gali sukelti kietų sūrių žievės suminkštėjimą ir netgi suteikti nemalonų plastiko skonį.
Norėdami išsaugoti sūrį šviežią, naudokite tinkamą pakuotę – išvengkite plastikinės plėvelės ar užtrauktukų maišelių, o vietoje jų apvyniokite sūrį popieriumi, vaškuotais lapais arba specialia sūrio audiniu, kad jis galėtų kvėpuoti, tačiau išlaikytų drėgmę.
Kur laikyti sūrį?
Geriausia sūrį laikyti šaldytuve, vaisių ir daržovių stalčiuje, kur temperatūra būna pastovi ir be staigių svyravimų. Be to, svarbu vengti laikyti sūrį šalia maisto produktų su stipriais kvapais, nes sūris gali lengvai pasigerti kitų produktų kvapus.

Dažniausios klaidos laikant sūrį
Be netinkamo pakuočių pasirinkimo, yra ir kitų klaidų, kurios gali sutrumpinti sūrio galiojimo laiką. Štai keletas dažniausių klaidų, kurių reikėtų vengti:
- Laikyti sūrį be pakuotės – jei sūris laikomas šaldytuve be pakuotės, jis išdžius ir gali gauti nemalonų poskonį.
- Laikyti sūrį ant šaldytuvo lentynų ar durelių – sūris mėgsta pastovią temperatūrą, todėl jis neturėtų būti laikomas vietose, kuriose temperatūra gali svyruoti.
- Laikyti kelis skirtingus sūrius kartu – pavyzdžiui, mėlynieji sūriai gali visiškai užgožti ir sugadinti švelnesnių sūrių skonį. Stiprių kvapų sūrius reikia laikyti atskirai nuo kitų, kad jų skoniai nesimaišytų.
- Nesilaikyti sūrio galiojimo laiko – būtinai pažymėkite pakuotę, kad žinotumėte, kada sūris buvo atidarytas, ir nuolat tikrinkite jo galiojimo terminą, kad įsitikintumėte, jog jis dar yra tinkamas vartoti.
Ar galima šaldyti sūrį?
Kietieji sūriai, tokie kaip čederis, gouda ar parmezanas, turi mažesnį drėgmės kiekį, todėl juos galima šaldyti. Tačiau šaldytas sūris keičia savo tekstūrą, todėl geriausia jį naudoti ruošiant patiekalus, tokius kaip troškiniai ar sriubos.
Tuo tarpu minkšti sūriai, tokie kaip brie, kamamberas, kreminis sūris ir rikota, nesaldėja gerai dėl didelio drėgmės kiekio ir po atšildymo įgauna granuliuotą tekstūrą.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.
