Trečiadienis, 19 lapkričio, 2025

Naujausi

Atbukusi tarka vėl taps aštri: tereikia trijų pigių namų priemonių

Laikui bėgant virtuvinė tarka praranda aštrumą, todėl tarkuoti sūrį, morkas ar obuolius tampa gerokai sunkiau — reikia daugiau jėgos. Tačiau yra keli paprasti ir visiškai saugūs būdai, kaip atnaujinti tarkos aštrumą nenaudojant jokių specialių įrankių.

Kaip atgauti tarkos aštrumą?

Aliuminio folija

Folija gali greitai „atgaivinti“ aštrumą. Tereikia kelis kartus perbraukti sulankstyta folijos juostele per tarkos kraštus. Folija veikia kaip abrazyvas: pašalina mikroužterštumus nuo metalo ir šiek tiek „patašo“ dantukus. Po kelių perbraukimų tarka tampa pastebimai aštresnė.

Švitrinis popierius

Jeigu tarka labai atšipo, verta naudoti smulkiagrūdį švitrinį popierių. Juos atsargiai patrinkite darbo paviršių — ypač tas vietas, kur yra maži dantukai.

Keraminis puodelis

Keraminis puodelis
Keraminis puodelis

Puikus pagalbininkas — paprastas keraminis puodelis. Jo šiurkštus dugno žiedas veikia kaip mini galąstuvas. Kelis kartus prabraukite juo per tarkos kraštus. Keramika pašalina mažus atšokusius metalo kraštelius ir šiek tiek „atnaujina“ paviršių.

Kaip prižiūrėti tarką, kad aštrumas išliktų ilgiau?

Kad tarka kuo ilgiau išliktų aštri, ją būtina plauti iškart po naudojimo ir nelaikyti drėgmėje. Maisto likučiai ir rūdys — pagrindinės priežastys, dėl kurių metalas praranda blizgesį ir dantukai atšimpa.

Jei tarka dar tinkama, bet tiesiog reikalauja galandimo

Tokiu atveju ją galima drąsiai naudoti. Tačiau yra virtuvės daiktų, kurių derėtų atsisakyti dėl higienos ir saugumo — kaip rašo Martha Stewart, tai:

  • nusidėvėję mediniai šaukštai,
  • nešvarios kempinėlės,
  • surūdijusios kepimo skardos,
  • seni konservavimo atidarytuvai,
  • subraižytos pjaustymo lentelės.

Kempinės yra tikri bakterijų židiniai, todėl jas reikia keisti kas 2–3 savaites, net jei dezinfekuojamos mikrobangėje.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---