Net ir pasibaigus daržo sezonui šviežių svogūnų laiškų tikrai nereikia atsisakyti. Juos galima auginti ant palangės ištisus metus – be žemės, be nešvarumų ir beveik be priežiūros. Šis būdas ypač praverčia žiemą, kai daržovės brangesnės, o šviežių žalumynų norisi vis labiau. Ir tam nereikia specialių vazonėlių ar sudėtingų įrankių – užtenka paprastų kiaušinių dėklų, kuriuos daugelis vis tiek išmeta.
Tai ne tik praktiška, bet ir ekonomiška: svogūnų laiškai auga greitai, yra aromatingi ir puikiai tinka į salotas, varškę, sumuštinius, sriubas ar karštus patiekalus. Be to, daugumai žmonių patinka pats procesas – tarsi mini daržas, kuris kasdien džiugina vis daugiau žaliuojančių laiškų.
Kaip užsiauginti svogūnų laiškus ant palangės naudojant kiaušinių dėklus

Norint auginti svogūnus namuose, jums reikės dėklo bent 10 kiaušinių. Tinka ir plastikiniai, ir popieriniai dėklai.
Pirmiausia atskirkite dėklą į dvi dalis – apatinę su įdubomis ir viršutinę dalį, kuri taps padėklu.
Abiejose dalyse dugne reikia padaryti mažas skylutes – tinka įprastas peilis arba šakutė.
Tada įdėkite dėklą su įdubomis į viršutinę dalį, kad susidarytų mini „konstrukcija“ su vandens padėklu apačioje.
Kodėl šiam būdui nereikia žemės
Šiame metode svogūnams nereikia nei dirvožemio, nei pjuvenų – jie puikiai auga ir paprastoje vandens terpėje. Svarbiausia, kad vanduo pasiektų tik patį svogūno dugną, bet nekliudytų pačios galvutės.
Jei svogūnas mirksta vandenyje, jis greitai supus.
Žingsniai, kaip paruošti svogūnus sodinimui
- Svogūnus 6 valandoms pamirkykite šiltame vandenyje – tai suaktyvina daigumą.
- Nupjaukite viršūnėlę su lukštu – taip laiškai pradeda augti greičiau.
- Į kiekvieną įdubą įdėkite po svogūną taip, kad vanduo liestų tik šaknis.
- Vandens nekeiskite rečiau nei kas dvi dienas – taip apsisaugosite nuo puvimo ir pelėsio.
Kada galima skinti laiškus
Jeigu laikysitės visų žingsnių, pirmąjį šviežių svogūnų derlių galėsite kirpti jau po 2–3 savaičių.
Tokiu būdu galima nuolat turėti žalumynų, ypač žiemą, kai šviežios daržovės brangesnės ir jų pasirinkimas mažesnis.

Esu Jovita, viena iš Hitas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.
