Graikijos įkvėptos citrininės bulvės užkariavo lietuvių virtuves: šis paprastas receptas stebina

4 min. skaitymo

Artėjant šventėms, bulvės išlieka vienu populiariausių ir universaliausių produktų, kurį lietuviai renkasi tiek kasdienai, tiek kalėdiniam stalui. Jos naudojamos gaminant paprastus, tradicinius garnyrus, įvairiausius troškinius, apkepus ir, žinoma, baltą mišrainę, kuri yra neatsiejama žiemos švenčių stalo dalis.

Ši daržovė vertinama dėl paprastumo, pigumo ir sotumo. Be to, bulvės gali ilgai būti laikomos šaldytuve, todėl nereikia jaudintis dėl greito suvartojimo.

„Bulvės išlieka viena mėgstamiausių ir perkamiausių lietuvių daržovių visus metus, o šventiniu laikotarpiu jų paklausa nė kiek nesumažėja. Šiuo metu bulvėms dar ir siūloma itin palanki kaina – vos 0,19 euro už kilogramą – todėl dabar jų tikrai verta įsigyti daugiau ir pasiruošti šventėms iš anksto“, – sako „Rimi“ komunikacijos vadovė Luka Lesauskaitė-Remeikė.

Bulvės – ne tik skanu, bet ir naudinga sveikatai

Bulvės yra ne tik skani, universali ir pigi, bet ir sveikatai naudinga daržovė, ypač jei jos valgomos virtos. Bulvėse gausu kalio, skaidulų ir natūraliai randamo vitamino C. Verdant bulves su lupena, išsaugoma daugiau maistingųjų medžiagų, o ruošiant jas su nedideliu kiekiu riebalų, jos tampa lengvai virškinamu ir subalansuotu garnyru tiek prie mėsos, tiek prie žuvies patiekalų.

Pavyzdžiui, iš bulvių galima paruošti šiltas salotas su keptomis daržovėmis: pakanka orkaitėje pakepinti bulves ir mėgstamas daržoves – kalafiorus, brokolius, paprikas, – šiek tiek keptuvėje apskrudinti svogūnus, viską pagardinti garstyčiomis ir mėgstamomis žolelėmis. Taip paruošite jaukų, šventišką garnyrą.

Žvarbiai žiemos dienai – sotus bulvių apkepas

Jeigu norite sotesnio garnyro, galite pasigaminti bulvių apkepą su sūriu. Toks patiekalas itin tiks šaltą žiemos vakarą, kai norisi ko nors šilto ir jaukaus. Be to, jis gali tapti ir kalėdinio stalo akcentu. Taip paruoštos bulvės puikiai dera tiek prie mėsos, tiek prie žuvies patiekalų.

Apkepui bulves reikia plonai supjaustyti, susluoksniuoti skardoje, užpilti grietinėle, pagardinti druska ir pipirais, gausiai užberti tarkuoto sūrio. Taip paruoštos bulvės iškepa minkštos, kvapnios ir aromatingos.

Gudrybės, padėsiančios išgauti tobulą bulvių skonį

Tam, kad bulvių patiekalai pavyktų dar geriau, verta pasinaudoti keliomis paprastomis gudrybėmis. Jei norite traškių bulvių, išvirusias arba nuplautas žalias bulves prieš kepimą gerai nusausinkite – drėgmė yra didžiausias traškumo priešas. Jeigu bulves kepate orkaitėje, nebijokite jų šiek tiek „sutrinti“ – taip susidaro nelygus paviršius, kuris gražiai apskrunda.

Bulvių skonis geriausiai atsiskleidžia naudojant tinkamas žoleles. Aromatingiausiai su bulvėmis dera rozmarinas, čiobreliai ir česnakas.

Ką pagaminti iš virtų bulvių?

Jeigu iš vakaro virėte bulvių ir jų liko, kitą dieną galite pasigaminti bulvinių blynų, kurie itin patiks vaikams. Virtas bulves sutarkuokite, sumaišykite su kiaušiniu, šiek tiek miltų, druska ir pipirais. Tuomet suformuokite blynelius ir kepkite juos įkaitintame aliejuje. Tokius blynelius galima patiekti su grietine arba jogurtiniu padažu.

Dalijamės ir dar trimis bulvių patiekalų receptais, kuriuos verta išbandyti namuose.

Graikiškos bulvės su citrina ir česnaku

Ingredientai:

  • 1 kg bulvių
  • 3 česnako skiltelės
  • 1 citrinos sultys
  • 3 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis raudonėlio
  • Druska, pipirai

Gaminimas:

Nuluptas bulves supjaustykite stambiais gabalais, išmaišykite su alyvuogių aliejumi, citrinos sultimis, smulkintu česnaku ir prieskoniais. Kepkite 200 °C orkaitėje 45–55 minutes, kol bulvės gražiai apskrus ir suminkštės.

Trintos bulvės su karamelizuotais svogūnais

Ingredientai:

  • 3–4 didelės bulvės
  • 1 svogūnas
  • 1 šaukštas sviesto
  • 2 šaukštai grietinės arba graikiško jogurto
  • Druska, pipirai
  • Šlakelis alyvuogių aliejaus

Gaminimas:

Bulves išvirkite pasūdytame vandenyje ir sutrinkite su grietine arba graikišku jogurtu. Svogūną supjaustykite plonais griežinėliais ir lėtai kepkite su sviestu, kol jis taps auksinis ir saldus. Karamelizuotą svogūną sumaišykite su trintomis bulvėmis, pagardinkite druska, pipirais ir keliais lašais alyvuogių aliejaus. Patiekite šiltas.

Dalintis šiuo straipsniu
Mane labiausiai domina pasaulis ir visi jame vykstantys įvykiai. Savo straipsniais stengiuosi kiek įmanoma daugiau informuoti visuomenę ir supažindinti skaitytojus su įvairiais šios žemės kampeliais. Mėgstu keliauti, tad mano, kaip redaktorės skiltyje rasite įvairių šalių naujienų.
Komentarų: 0

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *