Šventiniu laikotarpiu daugelis ieško užkandžių, kurie būtų ir skanūs, ir estetiški, tačiau nereikalautų sudėtingo pasiruošimo. Brusketos – būtent toks pasirinkimas. Traškios, aromatingos ir universalios, jos gali tapti tiek pagrindine šventinio stalo puošmena, tiek jaukiu vakarėlio akcentu.
Kiekviena brusketų versija leidžia patirti vis kitokį skonio nuotykį: klasikinis „Cezario“ įkvėptas variantas suteikia sotumo ir pažįstamo gardumo, avokado ir lašišos derinys dvelkia lengvumu bei gaiva, o gurmaniška brusketų kompozicija su vytinta dešra, ananasu ir migdolais pradžiugins saldžiai sūrių skonių mėgėjus.
Nors brusketos atrodo lyg iš profesionalios virtuvės, jų paruošimas iš tiesų paprastas, o rezultatas beveik visuomet sužavi tiek svečius, tiek namiškius. Kiekvienas receptas pasižymi savitu charakteriu, tačiau visi jie vienodai tinka šventėms, jaukiems pasisėdėjimams ar net greitam savaitgalio užkandžiui.
Brusketos „Cezaris“
Reikalingi ingredientai
- 1 vištienos krūtinėlė
- Prieskoniai vištienai
- 2 šaukštai kreminio sūrio
- 1 virtas kiaušinis
- 2 marinuoti agurkėliai
- 1 arbatinis šaukštelis citrinos sulčių
- 1 česnako skiltelė
- Šiek tiek rukolos
- 3 vyšninių pomidorų
- Kieto sūrio (tarkavimui)
- Baguetė (ar kita balta duona brusketoms)
- Šlakelis aliejaus ir gabalėlis sviesto kepimui
Paruošimas
- Vištienos krūtinėlę apšlakstykite aliejumi, įtrinkite mėgstamais prieskoniais ir trumpai pamarinuokite.
- Įkaitintoje keptuvėje apkepkite vištieną iš abiejų pusių iki auksinės spalvos. Pabaigoje įdėkite gabalėlį sviesto ir dar kelias minutes pašildykite, kad mėsa išliktų sultinga. Palikite šiek tiek atvėsti, tuomet supjaustykite riekelėmis.
- Baguetę supjaustykite maždaug 1 cm storio riekelėmis ir 3–5 minutėms dėkite į 180 °C orkaitę, kad lengvai apskrustų.
- Kreminį sūrį sutrinkite su virtu kiaušiniu, smulkintais marinuotais agurkėliais, citrinos sultimis ir traiškytu česnaku, kol gausite vientisą masę.
- Ant paskrudintų duonos riekelių užtepkite paruoštą sūrio ir kiaušinio užtepėlę, uždėkite kelis rukolos lapelius, vištienos riekeles, pusiau perpjautus vyšninius pomidorus ir galiausiai pabarstykite tarkuotu kietuoju sūriu.
Brusketos su avokadu ir lašiša

Reikalingi ingredientai
- 1 prinokęs avokadas
- 2 šaukštai kreminio sūrio
- 2 šaukštai citrinos sulčių
- 100 g silpnai sūdytos lašišos
- Kelios žalios alyvuogės
- Keletas vyšninių pomidorų
- Baguetė (paskrudinimui)
- Žiupsnelis mėgstamų prieskonių (pvz., druskos, pipirų)
Paruošimas
- Prinokusį avokadą sutrinkite arba suplakite kartu su kreminiu sūriu, citrinos sultimis ir žiupsneliu prieskonių, kol gausite glotnią, kreminę masę.
- Paskrudintą baguetę paruoškite kaip ir ankstesniame recepte – riekeles trumpai apkepkite orkaitėje.
- Avokado ir sūrio masę, jei turite, konditeriniu maišeliu išspauskite ant paskrudintų riekelių (jei ne – paprasčiausiai užtepkite šaukšteliu).
- Ant viršaus sudėkite juostelėmis supjaustytą silpnai sūdytą lašišą, griežinėliais pjaustytas alyvuoges ir pusiau perpjautus vyšninius pomidoriukus.
Šios brusketos išsiskiria gaivumu, lengvumu ir ryškiu skoniu – tai tikra stalo puošmena, ypač patinkanti žuvies ir švelnių kremų mėgėjams.
Brusketos su vytinta dešra, ananasu ir migdolais

Reikalingi ingredientai
- 2 šaukštai kreminio sūrio
- Viena pakuotė vytintos dešros
- 2 ananaso žiedai (šviežio arba konservuoto)
- Maždaug 20 g migdolų
- Druska ir pipirai pagal skonį
- Baguetė (paskrudintoms riekelėms)
Paruošimas
- Paskrudintas brusketų riekeles lengvai patepkite kreminiu sūriu. Pagal poreikį galite jį pagardinti žiupsneliu druskos ir pipirų.
- Uždėkite vytintos dešros griežinėlius.
- Ananaso žiedus smulkiai supjaustykite kubeliais ir apibarstykite jais brusketas.
- Migdolus stambiai sukapokite ir pabarstykite ant viršaus.
Šis saldžiai sūrus derinys maloniai nustebins svečius ir papildys šventinį stalą gurmanišku, išraiškingu akcentu. Tai puikus pasirinkimas tiems, kurie nori netikėto, bet harmoningai suderinto skonio.