Mėgautis puodeliu aromatingos ir skanios kavos galima ne tik kavinėje, bet ir namuose, be to, neišleidžiant tam didelių sumų. Svarbiausia – žinoti keletą pagrindinių pasirinkimo ir paruošimo taisyklių. Kaip paruošti kavą?
Kaip išsirinkti gerą ir kokybišką kavą namams?
Visų pirma, renkantis kavos pupeles, ekspertas pataria atkreipti dėmesį į jų skrudinimo šviežumą. Tai pati svarbiausia taisyklė, nes būtent šviežumas labiausiai veikia skonio ir aromato turtingumą.
Ieškokite atitinkamų žymų ant pakuotės arba teikite pirmenybę kavai iš specializuotų parduotuvių ar vietinių skrudintojų.
Be to, verta atkreipti dėmesį į pupelių kilmės šalį, ypač jei jau turite tam tikrų preferencijų. Skirtingi regionai suteikia kavai skirtingas skonines charakteristikas.
Pavyzdžiui, Afrikos kava dažnai pasižymi ryškiu rūgštingumu, vaisių ar uogų natomis. Pietų Amerikos kava, priešingai, paprastai būna švelnesnė, ramesnė, su riešutų ar šokolado atspalviais.
O Azijos ar Okeanijos pupelės gali nustebinti prieskonių, tabako ar žemiškais tonais. Svarbu suprasti, koks skonio profilis jums labiausiai patinka.
Kai kokybiškos pupelės išrinktos, kitas žingsnis link idealaus puodelio yra tinkamas paruošimas ir užplikymas.
Ruslanas Karelašvilis pabrėžia šviežio malimo svarbą. Idealiu atveju, kavą reikia malti tiesiai prieš užplikant, nes jau sumalta ji labai greitai praranda savo vertingus aromatus ir skonius.
Jei yra galimybė, verta įsigyti buitinį kavamalį, net ir paprastą, arba malti nedideles kavos porcijas ten, kur perkate pupeles.

Vandens svarba
Ne mažiau svarbi yra vandens kokybė, kurią naudojate. Jis turi būti švarus, tačiau ne per daug išvalytas.
Barista aiškina, kad vanduo, neturintis mineralų (beveik distiliuotas), taip pat blogai veikia skonį, kaip ir per daug mineralizuotas, „kietas“ vanduo.
Geras kompromisas ir prieinamas variantas gali būti kokybiškas negazuotas buteliuotas vanduo – jis dažnai duoda geresnį rezultatą nei virintas vanduo iš čiaupo.
Galiausiai, paties užplikymo proceso metu verta prisiminti vandens temperatūrą: nereikėtų pilti kavos verdančiu vandeniu (100°C). Optimali temperatūra yra apie 90–96°C, todėl leiskite vandeniui šiek tiek atvėsti po užvirimo.
Taip pat svarbu pasirinkti kavos kiekį ir malimo rupumą atsižvelgiant į tai, kokį užplikymo metodą naudojate – ar tai būtų turkiška kava, prancūziškas presas, ar filtruota kava.
Čia verta šiek tiek paeksperimentuoti, kad rastumėte sau idealias proporcijas.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.