Ketvirtadienis, 17 liepos, 2025

Naujausi

Maisto produktai, kurių visas dalis galite sunaudoti. Nieko nereikia išmesti!

Maisto švaistymas yra didžiulė problema, su kuria susiduria visas pasaulis. Teigiama, kad daugiau nei trečdalis viso turimo maisto virsta atliekomis. Gaila, kad dauguma žmonių nežino, kad kai kurie maisto produktai gali būti visiškai sunaudoti – net žievė ar lukštas gali būti naudingi. Apie tai papasakosime šiek tiek daugiau!

1. Kiaušinio lukštai

Žmonės, kuriems trūksta kalcio, gali jo gauti iš kiaušinių lukštų, nes juose yra labai įvairių mineralų. Iš lukštų galite pasidaryti miltelius ir jais pagardinti maistą.

2. Arbūzo žievelė

maisto produktai

Arbūzą mėgsta daugelis žmonių, tad vasarą arbūzų žievelės išmetamos dideliais kiekiais. Kai kurie žmonės mano, kad ji yra tinkama marinuoti, nes jos skonis ir kvapas panašūs į agurkų. Marinuota arbūzo žievelė gali būti puikus užkandis.

3. Žiedinių kopūstų lapai

Žiediniai kopūstai naudojami labai plačiai, tačiau jų lapai maistui naudojami retai. Lapuose gausu mineralų, tokių kaip beta karotinas, geležis ir kalcis. Be to, žiedinių kopūstų labai puikiai tinka sriubose.

4. Cukinijų žiedai

maisto produktai

Cukinijų žiedai yra populiarūs kai kuriose šalyse, pavyzdžiui, Italijoje. Jei jūsų cukinija žydi, apsvarstykite galimybę pasigaminti klasikinius italų patiekalus.

5. Morkas nulupkite

Prieš išmesdami morkų žievelę į šiukšlių dėžę, pagalvokite dar kartą. Turėtumėte žinoti, kad morkų žievelėse gausu vitamino C ir jas galima valgyti.

6. Parmezano sūris

maisto produktai

Daugelis žmonių to nežino, tačiau parmezano sūris keletą dienų mirkomas jūros druskoje, todėl galite jį valgyti tiesiog nupjaudami nešvarią dalį mažu peiliuku. Paruoštu sūriu galite pagardinti sriubas.

7. Kopūstų šerdis

Kopūstų šerdis yra kieta ir šiek tiek rūgšti, todėl žmonės ją išmeta. Bet jei tinkamai paruošite šerdį, pamilsite jos skonį. Ją galima sumaišyti su moliūgu, brokoliais ir bulvėmis. Virkite, kol ji suminkštės ir sutrinkite į skanią trynę.

8. Braškių stiebai ir lapai

maisto produktai

Braškių stiebuose ir lapuose yra naudingų mineralų, kurie padeda nuo uždegimų ir gerina širdies veiklą. Jei jums nepatinka skonis ir tekstūra, įmaišykite stiebus ir lapus į vaisių kokteilius.

9. Bananų žievelės

Praktiškai visi žmonės išmeta bananų žieveles. Daug kam nepatinka jų skonis, tačiau jas valgyti labai naudinga, žievelėse gausu kalio, magnio ir kalcio. Geriausia žieveles skrudinti.

10. Parudavęs avokadas

maisto produktai

Kai kurie avokadai greitai paruduoja ir tuomet juos išmetame. Tačiau jie vis dar yra minkšti ir gali būti naudojami. Pabandykite pasidaryti avokadų pudingą su šokoladu!

11. Svogūnų lukštai

Svogūnų lukštai turi antioksidacinių savybių ir jas galima puikiai panaudoti. Virkite lukštus, kol jie suminkštės, tuomet sumaišykite su alyvuogių aliejumi. Labai skanu svogūnų lukštus kepinti su vištiena.

užsiauginti svogūnų laiškų, maisto produktai

Šie maisto produktai gali būti visiškai sunaudojami. Tikimės, kad nebešvaistysite maisto!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---