Sekmadienis, 27 liepos, 2025

Naujausi

Virtuvinių peilių tipai ir jų paskirtis. Kurį iš jų naudoti ir kokiam tikslui?

Kiekvieną darbą virtuvėje atliksite lengviau, jei žinosite, kokį įrankį geriausia naudoti. Netrukus supažindinsime jus su pagrindiniais ir dažniausiai naudojamų virtuvinių peilių tipais.

Virtuvinių peilių tipai

Štai pagrindiniai peilių tipai, su kuriais galite susidurti virtuvėje:

#1 Virtuvės šefo peilis

Kaip galima suprasti iš pavadinimo, virtuvės šefo peilis yra klasikinis ir universalus; kai žmonės galvoja apie virtuvinius peilius, dažniausiai omenyje turi šį peilį. Tarp kitų peilių tipų virėjo peilis yra universaliausias. Jo forma panaši į stačiakampio trikampio su išlenkta kraštine forma. Virtuvės šefo peilį gali naudoti visi – nuo virėjų mėgėjų iki virtuvės meistrų, pavyzdžiui, sudėtingam pjaustymui, sūrio ir mėsos pjaustymui griežinėliais, vaisių, daržovių ir riešutų pjaustymui kubeliais. Dėl aštraus virėjo peilio galiuko juo galima atlikti labai subtilius pjūvius.

#2 Iškaulinimo peilis

Iškaulinimo peilis gali atrodyti nepastebimas, tačiau jis yra vienas galingiausių virtuvės įrankių rinkinyje. Šis peilis turi ilgus ir plonus ašmenis, idealiai tinkančius mėsos likučiams nuo kaulo pašalinti. Juo puikiai tinka pjaustyti kiaulienos mentę, kad būtų galima išpjaustyti kuo daugiau mėsos.

#3 Duonos peilis

Duonos peilis yra bene akivaizdžiausias iš visų peilių. Jis labai ilgas ir turi storus dantytus ašmenis, kurie padeda perpjauti didelius duonos gabalus. Joks kitas peilis taip gerai neatlieka šios užduoties.

#4 Pjaustymo peilis

Pjaustymo peilis yra būtinas kiekvienoje virtuvėje. Dėl trumpos rankenos ir mažų, aštrių ašmenų jis puikiai tinka įvairioms užduotims atlikti, pavyzdžiui, lupti vaisius ir daržoves, pjaustyti maistą į labai mažus gabalėlius ar atlikti kitas subtilias užduotis.

#5 Kapoklė

Stačiakampio formos ašmenimis ir kirvį primenančia išvaizda pasižymintis peilis yra vienas iš vizualiai įspūdingiausių peilių tipų. Šis peilis yra labai tvirtas įrankis, puikiai tinkantis pjaustyti dideles, kietas daržoves, didelius mėsos gabalus ir net kai kuriuos minkštus kaulus.

#6 Pjaustymo peilis

Pjaustymo peilis geriausiai tinka pjaustyti storus mėsos gabalus. Šis peilis geriausiai tinka pjaustyti kiaulienos šoninę, kiaulienos mentę ir jautienos nugarinę. Ilga peilio geležtė suteikia daug galimybių perpjauti kietas šių mėsos gabalų sausgysles.

#7 Universalus peilis

Universaliojo peilio pavadinimas viską pasako: jis yra labai universalus. Šie peiliai nėra tokie apibrėžti kaip kitų tipų peiliai, tačiau paprastai jie turi tiesias rankenas ir aštrius smailius galus. Kartais aštri tik viena jų pusė, o kartais abi pusės būna aštrios. Juos galima apibūdinti kaip kažką tarpinio tarp pjaustymo peilio ir virėjo peilio.

#8 Santoku peilis

Šis peilis panašus į virtuvinio peilio ir kapoklės hibridą: jo nugarėlė yra bukos formos, o galas užlenktas į šiek tiek išlenktą aštrią geležtę. Jo plonesnė geležtė leidžia pjaustyti šiek tiek tiksliau nei virėjo peilio, o trumpesnė geležtė ir bukesnis galas puikiai tinka greitai pjaustyti žoleles, vaisius ir daržoves. Tačiau jis taip pat gerai pjausto mėsą, todėl yra tikrai universalus peilis.

 

#9 Filė peilis

Šis peilis padeda išspręsti vieną iš labiausiai erzinančių užduočių maisto gaminimo pasaulyje – pjaustyti žuvį. Naudodami netinkamą peilį arba peilį bukomis geležtėmis, galite sugadinti žuvį ir labai apsunkinti jos paruošimą. Šią problemą išsprendžia filė peilis! Filė peilio ašmenys yra ploni ir aštrūs, kartais su skustuvo formos išlenkimais, todėl juo lengva išpjauti žuvies mėsą. Šis peilis puikiai tinka pjaustyti visą žuvį gabalais, tačiau juo taip pat galima pjaustyti žuvies filė kaulus.

#10 Virtuvinės žirklės

Iš pirmo žvilgsnio virtuvinės žirklės atrodo kaip vienas nereikalingiausių virtuvės įrankių. Tačiau labiau patyrę virėjai dažniausiai jas labai vertina. Jomis virtuvėje pjaustomi įvairūs produktai – nuo žolelių iki maisto produktų pakuočių.

#11 Nakiri peilis

Tai įrankis, panašus į kapoklės ir Santoku peilio hibridą. Tai puikus pjaustymo įrankis. Kieta rankena ir ilgi, tvirti stačiakampiai ašmenys puikiai tinka daržovėms pjaustyti griežinėliais ir kubeliais. Be to, Nakiri peilis puikiai tinka pjaustyti salotas, kopūstus ir šakniavaisius, kur trumpesni peiliai kartais gali įstrigti.

 

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---