Norint tikėtis ankstyvo, gausaus ir saldaus braškių derliaus, būtina žinoti, kaip ir kuo tręšti braškes. Tinkamas laistymas ir gerai subalansuota mityba žydėjimo laikotarpiu daro didžiulę įtaką šaknų stiprumui, uogų dydžiui bei saldumui. Viena iš paprasčiausių ir efektyviausių natūralių trąšų braškėms – granuliuoto vištų mėšlo tirpalas. Jame gausu maistingųjų medžiagų, skatinančių aktyvų augimą ir vaisių užmezgimą.
Išbandykite šias trąšas, kurios gali padvigubinti derlių, o vaisiai bus didesni ir saldesni!
Jums reikės:
- 10 litrų vandens
- Granuliuoto vištų mėšlo (nenaudokite šviežio mėšlo)
Rekomenduojama naudoti granuliuotas trąšas, nes jos yra išvalytos ir turi mažiau amoniako nei šviežias mėšlas. Per didelis amoniako kiekis žalingai veikia šaknų sistemą – jis gali nudeginti šaknis ir smarkiai pakenkti augalams.
- 1 l talpos stiklainį užpildykite granuliuotu vištų mėšlu.
- Suberkite į kibirą su 10 litrų vandens. Uždenkite dangčiu.
- Jau po 2 valandų trąšos bus paruoštos naudoti.
- Gerai išmaišykite. Svarbu tai, kad granulės neliktų nusistovėjusios apačioje.
- Pasemkite šių trąšų 1 l talpos stiklainiu.
- Praskieskite 10 litrų vandens.
- Gautomis trąšomis palaistykite augalus.
PATARIMAS:
Jei žemė per sausa, prieš tręšdami braškes palaistykite ir leiskite vandeniui įsigerti. 1 l šių trąšų naudokite 1 augalui. Jei jūsų braškės peraugo, palaistykite lysvę 10 l šių trąšų.
Labai greitai braškės pradės leisti naujus sveikus lapus, o tai turės įtakos derliaus dydžiui ir bendrai augalų sveikatai. Vištų išmatose yra kalio fosfato, kuris skatina šaknų formavimąsi. Trąšose esantys naudingi mikro ir makro elementai užtikrins gausų derlių.
Šį tręšimą galite pakartoti po žydėjimo. Jei auginate remontantines veisles, tręšimą kartokite prieš antrąjį žydėjimą.
Norint ilgai džiaugtis sveikomis ir derlingomis braškėmis, svarbu augalus ne tik tinkamai tręšti, bet ir stiprinti jų imunitetą natūraliomis priemonėmis. Puikus būdas tam – naudoti žolinius fermentuotus tirpalus, pavyzdžiui, iš dilgėlių ar kiaulpienių. Juose gausu azoto ir mikroelementų, kurie skatina žaliąją masę ir pagerina augalų atsparumą ligoms. Tokios natūralios trąšos puikiai papildo atliekamą pagrindinį tręšimą ir padeda išvengti cheminių preparatų naudojimo. Svarbiausia – reguliarumas ir saikas. Pertręšti augalai auga pernelyg vešliai, bet duoda mažiau vaisių, todėl verta sekti braškių išvaizdą, kad jos gautų tiek, kiek reikia.
Nuotraukos @Freepik, @Canva

Esu Jovita, viena iš Hitas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.