Širdies smūgis yra viena pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje. Tinkama mityba gali tapti natūraliu skydu mūsų širdies ir kraujagyslių sistemai. Kokius produktus valgyti?
Kuo pavojingas per didelis MTL kiekis, kuris paprastai vadinamas „bloguoju cholesteroliu“?
MTL cholesterolis, kuris paprastai vadinamas „bloguoju cholesteroliu“, yra mažo tankio lipoproteinas. Jo funkcija yra transportuoti cholesterolio molekules iš kepenų į organizmo ląsteles, kur, be kita ko, cholesterolis naudojamas hormonų gamybai.
Problema iškyla, kai mažo tankio lipoproteinų koncentracija kraujyje yra per didelė. Per didelis MTL kiekis lemia cholesterolio nusėdimą ant kraujagyslių sienelių, o tai laikui bėgant sukuria vadinamąsias aterosklerozines plokšteles.
Arterijų susiaurėjimas, kurį sukelia MTL cholesterolio nuosėdų nusėdimas, riboja kraujo tekėjimą induose. Dėl to tokie organai kaip širdis ir smegenys gauna mažiau deguonies ir maistinių medžiagų, o tai sutrikdo normalų jų funkcionavimą.
Ši būklė žymiai padidina rimtų širdies ir kraujagyslių incidentų, tokių kaip: infarktas, insultas, išeminė širdies liga (išeminė širdies liga), riziką.

Kokius produktus reikia valgyti nuo širdies smūgio?
Pasak endokrinologo Francisco Rosero, reguliarus ankštinių valgymas iš tikrųjų gali sumažinti „blogojo“ cholesterolio (MTL) kiekį, kuris yra atsakingas už aterosklerozinių plokštelių susidarymą ir padidina širdies smūgio riziką.
Ir visa tai dėl skaidulų, augalinių baltymų ir daugybės mikroelementų, esančių ankštiniuose augaluose.
Pupelių, lęšių, avinžirnių ar bet kokių ankštinių augalų valgymas teigiamai veikia lipidų profilį, mažindamas MTL tankio reikšmes ir gerindamas trigliceridų bei DTL, tai yra gerojo cholesterolio, reikšmes.
Tai sumažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką, teigia ekspertas.
Specialistas rekomenduoja pacientams įtraukti į antiinfarktinę dietą šiek tiek pupelių. Moksliniai tyrimai rodo, kad jos padeda sumažinti gliukozės kiekį.
Jose yra fermentų arba biologiškai aktyvių ingredientų, kurie slopina alfa amilazę (fermentą, kuris skaido angliavandenius, sukeldamas pagreitėjusį gliukozės kiekio padidėjimą).
Endokrinologas teigia, kad lęšiai taip pat gali turėti nepaprastai stiprų priešuždegiminį poveikį.
Palyginti su kitais ankštiniais augalais, juose yra daugiausiai krakmolo ir netirpių maistinių skaidulų, taip pat daug prebiotinių angliavandenių, kurie palaiko žarnyno mikrobiotą.
Eksperto Francisco Rosero teigimu, 60 gramų ankštinių augalų, tokių kaip pupelės, lęšiai, avinžirniai, vartojimas gali suteikti didelę naudą sveikatai.
Reguliarus ankštinių augalų vartojimas yra susijęs su sumažėjusia širdies ir kraujagyslių bei smegenų kraujagyslių ligų rizika.
Pupelių ar lęšių įtraukimas į racioną nereiškia visiško atsisakymo mėsos. Tai labiau susiję su sąmoningu balansu.
Kiti maisto produktai
Be ankštinių, yra ir kitų maisto produktų, kurie gali padėti palaikyti sveiką širdį. Kokius dar produktus reikia valgyti?
Riebi žuvis, tokia kaip lašiša ir skumbrė, yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis, kurios mažina trigliceridų kiekį kraujyje ir gali padėti išvengti kraujo krešulių susidarymo.
Avižos ir miežiai turi daug tirpių skaidulų, kurios padeda sumažinti „blogojo“ cholesterolio kiekį.
Taip pat svarbu į savo racioną įtraukti daug vaisių ir daržovių, kurie yra turtingi vitaminais, mineralais ir antioksidantais, padedančiais apsaugoti kraujagysles nuo pažeidimų.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.