Morvos vaisiai iš pirmo žvilgsnio primena pailgas, kiek peraugusias avietes ar gervuoges. Yra kelių rūšių morvų, kurios tarpusavyje skiriasi vaisių spalva ir tam tikromis gydomosiomis savybėmis. Nors daugelyje sodų morvų turime gausiai, vis dar retai jas sąmoningai auginame ar perkame parduotuvėse. Gaila, nes tai – gardus ir labai naudingas užkandis.
Morvos teigiamai veikia cukraus kiekį kraujyje, širdies ir kraujagyslių sistemą bei kaulų būklę. Šiuos vaisius galima valgyti šviežius, džiovintus, iš jų virti uogienes, džemus, kompotus, spausti sultis ar naudoti kepiniuose ir desertuose. Virtuvėje morvos yra daugiareikšmė žaliava, kurią lengva įtraukti į kasdienį racioną.
Kaip atrodo ir kuo pasižymi morvos?
Morvų kekės panašios į avietes, tačiau yra pailgos formos. Vaisiai gali būti balti, rausvi, raudoni ar juodi – spalva priklauso nuo rūšies. Skirtingų spalvų morvos šiek tiek skiriasi ir maistine verte bei gydomuoju poveikiu, tačiau visos jos turtingos vertingų medžiagų.
Morvos yra geras skaidulų, vitaminų ir mineralų šaltinis. Jose esantys antioksidantai padeda saugoti širdį ir kraujagysles, o tam tikros veikliosios medžiagos siejamos su palankiu poveikiu gliukozės apykaitai ir kaulų stiprumui.
Morvos virtuvėje: būdai panaudoti
- valgyti šviežias kaip užkandį;
- džiovinti ir naudoti kaip sveikesnę saldžią užkandą;
- virti uogienes, džemus ir kompotus;
- spausti sultis ar kokteilius;
- dėti į kepinius, košes, desertus ir salotas.
Nors morvos Lietuvoje dar nėra tokios populiarios kaip kitos uogos, verta dažniau jas prisiminti – jos ne tik skanios, bet ir naudingos sveikatai.