Mityba ir mitybos pokyčiai su amžiumi – tai ne tik skonio preferencijų klausimas, bet ir organizmo įvairių maistinių medžiagų poreikis.
Kiekvienu amžiaus tarpsniu moterims svarbu išlaikyti pusiausvyrą ir rinktis produktus, kurie padės palaikyti sveikatą ir energiją.
Mitybos specialistė Oleksandra Jaščiuk papasakojo, kad dažnai moterys laikosi tų pačių mitybos principų visą gyvenimą. Tačiau organizmo poreikiai keičiasi su amžiumi, ir dieta, kuri idealiai „veikė“ būnant 25-erių, gali pasirodyti neefektyvi ar net žalinga būnant 45-erių ar 55-erių.
18–25 metai – sveikų įpročių formavimas
Iki 30 metų formuojame tvirtą sveikatos pagrindą. Svarbu gauti pakankamai baltymų, kalcio, geležies ir omega-3 riebalų rūgščių.
- baltymai reikalingi raumenų augimui ir hormonų pusiausvyrai (kiaušiniai, žuvis, mėsa, ankštiniai).
- kalcis ir vitaminas d reikalingi kaulams, jų yra pieno produktuose, brokoliuose ir sezamo sėklose. omega-3 reikalingos smegenims ir nervų sistemai (lašiša, linų sėmenų aliejus, riešutai).
Svarbu kuo labiau sumažinti greitojo maisto ir paprastų angliavandenių vartojimą, valgyti daugiau daržovių ir skaidulų.
Praleidžiant valgymus ir vartojant pusgaminius su dideliu kiekiu druskos, cukraus ir riebalų, gali sumažėti skaidulų vartojimas. Rekomenduojamas paros kiekis yra 30 g, tačiau daugelis iš mūsų suvartoja tik šiek tiek daugiau nei pusę šio kiekio.
Mažas skaidulų kiekis, didelis cukraus, riebalų ir druskos kiekis mūsų racione gali prisidėti prie svorio didėjimo, pilvo pūtimo, virškinimo problemų ir vėlesniame gyvenime sukelti aukštą kraujospūdį bei virškinimo sutrikimus.
Mityba ir 26–35 metai – keičiasi hormonų pusiausvyra
Šiame amžiuje hormonų pusiausvyra pradeda keistis, lėtėja medžiagų apykaita. Čia ypač svarbūs antioksidantai, produktai žarnyno veiklai palaikyti ir cukraus kiekio kraujyje kontrolė.
Svarbi folio rūgštis, kurios yra žaliose daržovėse, avokaduose ir avinžirniuose bei reikalinga reprodukcinei sistemai.
Geležis (kepenys, granatai, grikiai) – energijos lygio palaikymas ir anemijos profilaktika.
Sudėtiniai angliavandeniai (viso grūdo produktai) reikalingi stabiliai hormonų veiklai.
Būtina nepamiršti pakankamo odos drėkinimo ir medžiagų apykaitos palaikymo.
36–45 metai – pasiruošimas menopauzei
Organizmui reikia daugiau sveikų riebalų, magnio ir fitoestrogenų (linų sėmenys, soja, avinžirniai).
Šiame amžiuje svarbi hormonų pusiausvyra ir medžiagų apykaita. Antioksidantai, kurių yra mėlynėse, žaliojoje arbatoje ir riešutuose, reikalingi senėjimo lėtinimui.
Baltymai ir kolagenas (vištiena, žuvis, kaulų sultiniai) reikalingi odos sveikatai.
Be to, venkite cukraus, nes jis stiprina uždegimą ir skatina odos senėjimą.
Mityba ir 46–55 metai – palaikymas menopauzės metu
Hormonų pusiausvyrai būtini fitoestrogenai, kurių yra sojos produktuose ir linų sėmenyse.
Vitaminas k ir kalcis (žalumynai, sūris, sardinės) – tai osteoporozės profilaktika. Tuo tarpu magnis (riešutai, špinatai, bananai) padeda palaikyti nervų sistemą.
Nepamirškite valgyti daugiau sveikų riebalų (avokadai, alyvuogių aliejus) smegenims ir širdžiai.
Mityba ir 56+ metai
Šiame amžiuje svarbu rūpintis sveikatos išsaugojimu ir ilgaamžiškumo siekimu.
Todėl racione turi būti prebiotikai ir probiotikai (rauginti kopūstai, kefyras, jogurtas) virškinimui.
Baltymai kalakutienoje, ankštiniuose ir žuvyje reikalingi su amžiumi susijusio raumenų masės mažėjimo profilaktikai. Tuo tarpu ciberžolė ir imbieras veiks kaip natūralios priešuždegiminės priemonės.
„Mityba – tai ne tik kalorijų rinkinys. Tai sveikatos, grožio ir energijos palaikymo įrankis kiekviename gyvenimo etape. Todėl svarbu ne tik „maitintis sveikai“, bet ir pritaikyti savo racioną pagal amžių ir organizmo poreikius“, – pažymėjo ekspertė.
Nuotraukos asociatyvinės © Canva
Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.