Yra įsitvirtinęs požiūris, kad subproduktai – tai ne daugiau nei mėsos pramonės „atliekos“, kurios gali būti žalingos dėl toksinų kaupimosi ir didelio cholesterolio kiekio. Ar reikėtų jų vengti, ar tai yra prieinamas ir naudingas mitybos elementas? Tačiau yra daugybė melų apie subproduktus.
Prie subproduktų priskiriamos kepenys, širdys, skrandukai, liežuvis, smegenys, taip pat mažiau populiarios dalys, pavyzdžiui, kojytės ar uodegos. Dažniausiai ant mūsų stalo pasirodo pirmosios paminėtos.
Mitas apie „kenksmingumą“ ir cholesterolį
Paplitęs nerimas, kad subproduktai, būdami natūraliais organizmo filtrais, kaupia kenksmingas medžiagas. Jei jie būtų tokie pavojingi, jų tiesiog neleistų parduoti.
Pagrindinis veiksnys yra gyvūnų auginimo kokybė ir gamybos technologijų laikymasis. Saikingas subproduktų vartojimas iš patikimų gamintojų didelio pavojaus nekelia.
Kalbant apie cholesterolį, tai jis yra būtinas elementas mūsų organizmui, o jo lygis kraujyje tik 10% priklauso nuo mitybos. Jei neturite sveikatos problemų ir nevartojate subproduktų kilogramais kasdien, tai nerimauti nėra daug pagrindo.
Ekspertų nuomone, daugiau žalos organizmui daro per didelis rafinuotų produktų vartojimas.
Melas apie subproduktus: subproduktų kaloringumas
Palyginkime populiarių subproduktų sudėtį ir kaloringumą su įprasta mėsa:
- Vištų kepenys: 120 kcal/100g, 20g baltymų, 4g riebalų. Puikus rodiklis!
- Jautienos kepenys: 130 kcal/100g, 19g baltymų, 4g riebalų. Taip pat įspūdinga.
- Vištų širdys: 160 kcal/100g, 15g baltymų, 10g riebalų. Šiek tiek riebesnės, bet vis dar vertingas baltymų šaltinis.
- Vištų skrandukai: 110 kcal/100g, 18g baltymų, 4g riebalų. Mažai kaloringi ir daug baltymų.
Palyginimui, 100 g vištienos filė arba liesos jautienos turi apie 20-23 g baltymų ir 2-4 g riebalų. Kaip matome, pagal baltymų kiekį daugelis subproduktų nenusileidžia „elitiniams“ mėsos gabalams.
Subproduktai lieknėjimui: taip ar ne?
Tiems, kurie siekia sulieknėti\’, svarbu kontroliuoti ne tik kaloringumą, bet ir baltymų bei riebalų santykį. Rekomenduojama baltymų norma lieknėjant – 1,5 g vienam esamo svorio kilogramui, o riebalų – 0,7 g vienam kilogramui.
Mažai riebalų turintys subproduktai (iki 5 g 100 g produkto), tokie kaip kepenys ar vištų skrandukai, yra puikus pasirinkimas.
Riebesni subproduktai, tokie kaip liežuvis ar smegenys, bandant pasiekti reikiamą baltymų normą, gali lemti per didelį riebalų suvartojimą. Juos geriau įtraukti į racioną rečiau ir mažesniais kiekiais.
Melas apie subproduktus: kiek kainuoja subproduktai ir mėsa Lietuvoje
Kainų politika taip pat kalba subproduktų naudai. Pavyzdžiui:
- Vištienos filė: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
- Jautienos išpjova: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
- Vištų širdys: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
- Vištų kepenys: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
- Vištų skrandukai: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
- Jautienos kepenys: (kaina gali skirtis priklausomai nuo pardavėjo ir akcijos)
Atsižvelgiant į tai, kad kainos Lietuvoje gali skirtis ir yra kintančios, konkrečių kainų nenurodžiau, tačiau dažnai subproduktai būna pigesni už aukščiausios kokybės mėsos dalis.
Renkantis subproduktus, galima žymiai sutaupyti, tuo pačiu gaunant kokybiškų baltymų.
Šaltinis: https://www.rbc.ua/
Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Sveiki, esu Kamilė, Hitas.lt straipsnių autorė. Aistra maisto gamybai, namų jaukumui ir asmeninei gerovei mane įkvepia dalintis atradimais – receptais ir patarimais apie meilę sau – su jumis, mieli skaitytojai.