Šeštadienis, 19 balandžio, 2025

Naujausi

Saldus kalnelis vaikystės prisiminimų: naminis skruzdėlynas

Naminis skruzdėlynas – tai ne tik paprastas ir greitai pagaminamas desertas, bet ir saldus vaikystės prisiminimas, dažnai puošdavęs šventinius stalus.

Skruzdėlynas – receptas

Klasikinis receptas nepaliks abejingų.

naminis skruzdėlynas

Ingredientai:

Tešlai:

  • 300 g miltų
  • 150 g grietinės
  • 100 g cukraus
  • 1 kiaušinis
  • 1 arbatinis šaukštelis kepimo miltelių
  • Žiupsnelis druskos
  • Aliejus kepimui (apie 500 ml)

Sirupui:

  • 200 g medaus
  • 100 g cukraus
  • 50 g sviesto
  • 2 valgomieji šaukštai pieno
  • 1 valgomasis šaukštas citrinos sulčių
  • 2-3 valgomieji šaukštai aguonų (pabarstymui)

Gaminimo eiga:

  1. Tešlos paruošimas:
    • Dideliame dubenyje sumaišykite miltus su kepimo milteliais ir druska.
    • Kitame dubenyje išplakite kiaušinį su cukrumi.
    • Į kiaušinių masę įmaišykite grietinę.
    • Palaipsniui berkite miltų mišinį į skystus ingredientus ir minkykite vientisą, elastingą tešlą. Tešla neturėtų lipti prie rankų. Jei reikia, įberkite dar šiek tiek miltų.
    • Paruoštą tešlą uždenkite maistine plėvele ir palikite šaldytuve maždaug 30 minučių. Tai padės tešlai tapti tvirtesnei ir lengviau kočiojamai.
  2. Tešlos formavimas ir kepimas:
    • Išimkite tešlą iš šaldytuvo ir padalinkite į kelias dalis.
    • Kiekvieną dalį plonai iškočiokite ant miltais pabarstyto paviršiaus (apie 2-3 mm storio).
    • Supjaustykite tešlą plonomis juostelėmis (apie 0,5-1 cm pločio). Juostelės gali būti įvairaus ilgio.
    • Į didelį keptuvę pilkite aliejų ir gerai įkaitinkite. Aliejaus turėtų būti tiek, kad juostelės jame plaukiotų.
    • Nedidelėmis porcijomis dėkite tešlos juosteles į įkaitintą aliejų ir kepkite, kol jos gražiai pagels ir taps traškios (apie 1-2 minutes). Nuolat maišykite, kad keptų tolygiai.
    • Iškepusias juosteles išimkite kiaurasamčiu ir dėkite ant popierinio rankšluosčio, kad sugertųsi aliejaus perteklius.
  3. Sirupo virimas:
    • Nedideliame puode sumaišykite medų, cukrų, sviestą ir pieną.
    • Virinkite ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, kol cukrus ir sviestas ištirps, o sirupas taps vientisas ir šiek tiek sutirštės (apie 5-7 minutes).
    • Nukelkite puodą nuo ugnies ir įmaišykite citrinos sultis.
  4. Skruzdėlyno formavimas:
    • Dideliame dubenyje sumaišykite atvėsusias keptas tešlos juosteles su karštu sirupu. Gerai išmaišykite, kad visos juostelės būtų padengtos sirupu.
    • Drėgnomis rankomis arba mentele formuokite skruzdėlyną ant didelės lėkštės ar padėklo, stengdamiesi suteikti jam kalnelio formą.
    • Gausiai pabarstykite skruzdėlyną aguonomis.
  5. Atvėsinimas:
    • Paruoštą skruzdėlyną palikite kambario temperatūroje, kol visiškai atvės ir sirupas sustings. Tai gali trukti kelias valandas.

Patarimai:

  • Norėdami įvairesnio skonio, į tešlą galite įberti šiek tiek vanilinio cukraus ar citrinos žievelės.
  • Sirupui galite naudoti tik medų, tačiau pridėjus cukraus sirupas bus tvirtesnis.
  • Aguonas galite šiek tiek paskrudinti sausoje keptuvėje, kad atsiskleistų jų aromatas.
  • Skruzdėlyną galite papuošti ne tik aguonomis, bet ir smulkintais riešutais ar spalvotais pabarstukais.
  • Geriausia skruzdėlyną valgyti kitą dieną, kai jis gerai susistovi ir įgauna tinkamą konsistenciją.

Naminis skruzdėlynas – tai paprastas, bet labai skanus desertas, kuris neabejotinai pradžiugins jūsų artimuosius ir primins šiltus vaikystės momentus. Išbandykite šį receptą ir mėgaukitės saldžiu kalneliu savo namuose! Skanaus!

Nuotraukos asociatyvinės © Canva

Šaltinis: https://www.rbc.ua/

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Ideali šaltiena Velykoms: skaidri, skani ir be želatinos

Norite Velykoms pasigaminti idealios šaltienos, bet be želatinos? Šis receptas leis jums pasigaminti skaidrią, skanią ir tikrą šaltieną, kuri papuoš šventinį stalą. Šaltiena, kuri...

Šeštadienio Žavesys (balandžio 19 d.): Atleiskite Astro-magią—šiandien dvi Zodiako žvaigždės sužibės drąsiomis naujomis nuotykiais!

Šiandien teikia naują galimybę atrasti naujus hobius, galinčius pakeisti jūsų laisvalaikio praleidimą į nepaprastą patirtį. 🎨🌠 Pasinerkite į mūsų rekomendacijas ir raskite savo kitą...
---