Gruodis – ne tik dovanų pakavimo ir šventinių saldumynų, bet ir žuvies metas. Prasidėjus adventui, lietuviai aktyviau ieško akcijų ir gerokai dažniau įtraukia žuvį į kasdienį meniu, pasakoja prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Gintarė Kitovė. Kadangi žuvies valgyme daugiau, natūralu, kad norisi ir įvairesnių receptų.
Žuvis pasiruošia greitai, nereikalauja daug pastangų ar išlaidų ir leidžia net po ilgos darbo dienos pasijusti tikra virtuvės žvaigžde.
Žuvies populiarumas auga
Pasak G. Kitovės, žmonės vis labiau pasitiki savo kulinariniais gebėjimais: nebebijo išbandyti naujų žuvies rūšių, ieško įvairesnių receptų ir net kasdienai renkasi tai, kas anksčiau atrodė tinkama tik šventėms. Tai ypač pastebima artėjant savaitgaliams, kai planuojami jaukūs susibūrimai su draugais ir ant stalo norisi kažko įspūdingesnio.
„Per adventą vieni sąmoningai renkasi mažiau mėsos, kiti ieško gurmaniškesnių skonių, todėl į pirkinių krepšelius vis dažniau keliauja žuvis ir jūros gėrybės. Pernai, lyginant su ankstesniais mėnesiais, gruodį jų pardavimai išaugo beveik dvigubai.
Be to, pirkėjai ieško didesnės įvairovės: renkasi ne tik nuo seno pamėgtą šamą, lydeką ar nuo Kūčių stalo neatsiejamą karpį, bet ir vis dažniau gamina doradas, plekšnes, labai mėgsta krevetes, skanauja midijas, vėžius, austres.
Šviežios žuvies lentynos pildomos kelis kartus per savaitę, o gruodį asortimentas tampa dar gausesnis. Vis dėlto karalienės karūna vis tiek atitenka lietuvių numylėtai lašišai“, – sako G. Kitovė.
Kaip išsirinkti ir paruošti žuvį: šefės patarimai
Žuvies lietuviai valgo vis daugiau, tad „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė dalijasi keliais patarimais, praversiančiais kiekvienam, ketinančiam ją gaminti.
1. Šviežumas – svarbiausia
Geriausia rinktis tokią žuvį, kurios akys skaidrios, žiaunos rausvos, o kvapas – lengvas, primenantis jūrą. Jei žuvis supakuota, verta atkreipti dėmesį, kad pakuotėje nebūtų perteklinio skysčio, o filė spalva būtų vientisa. Taip užtikrinama, kad gaminant skonis bus malonus – be kartumo ir nemalonių kvapų.
2. Tinkama temperatūra ir drėgmė
Daugelis žuvies nemėgsta vien dėl to, kad ji būna perkepama. „Žuvis mėgsta švelnumą: kepant orkaitėje dažnai pakanka 15–20 minučių, o keptuvėje – dar mažiau. Geriausias indikatorius, kad ji jau iškepusi – lengvai atsiskiriantys gabalėliai“, – aiškina J. Tamoševičienė.
3. Nebijokite eksperimentuoti
Žuvis puikiai dera su citrusiniais vaisiais, gaiviomis žolelėmis, medaus ar garstyčių natomis. Net paprasčiausia lašiša gali tapti gurmanišku patiekalu, jei pasitelksite įdomesnį aliejų, kaparėlius ar lašą sojos padažo. Baltos žuvies skoniui gyvybės suteiks česnakai, sviestas ir žiupsnelis aitrumo.
4. Tekstūrų deriniai
Žuvis ypač atsiskleidžia, kai šalia atsiranda kontrastai: traškios bulvės, gaivios salotos, rūgštelę suteikiantys citrusai ar ryškesni padažai. Tokie deriniai net paprastą vakarienę paverčia tikru šventiniu atradimu.
„Svarbiausia – nebijoti improvizuoti. Žuvis universali, ją sunku sugadinti, o šventiškesniam variantui dažnai pakanka vos kelių naujų ingredientų. Pavyzdžiui, žiemą ypač tinka citrusai, spanguolės.
Kviečiu išbandyti kelis patiekalus, kurie ne tik greitai pagaminami, bet ir suteikia žiemiško jaukumo pojūtį – jie puikiai tiks ir ramiam vakarui, ir šventiniam stalui“, – sako J. Tamoševičienė.
Naminis gurmaniškas tartaras su šviežia ir rūkyta lašiša
Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės:
- 250 g šviežios lašišos
- 150 g šaltai rūkytos lašišos
- 1 šalotinio svogūno
- 100 g marinuotų agurkų
- 100 g marinuotų pievagrybių
- 1/2 obuolio
- 1 šaukšto aliejaus (ypač tinka šalto spaudimo sėmenų aliejus)
- 1 šaukštelio garstyčių
- 2 šaukštelių citrinos sulčių
- Druskos, pipirų
- Šviežių krapų
Gaminimas:
- Lašišą supjaustykite smulkiais gabalėliais. Susmulkinkite svogūną, agurkus, grybus ir obuolį.
- Viską gerai išmaišykite. Pagardinkite aliejumi, garstyčiomis, citrinos sultimis, druska, pipirais ir smulkintais krapais. Dar kartą permaišykite ir patiekite.
Šventiška lašiša su spanguolėmis

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės:
- 600 g šviežios lašišos filė
- 1 stiklinės šviežių spanguolių
- 2–3 šakelių šviežio rozmarino
- 2 žaliųjų citrinų griežinėlių
Padažui:
- 1/2 žaliosios citrinos sulčių
- 4–5 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1 šaukštelio garstyčių
- 1 šaukštelio medaus
- Šiek tiek čili miltelių
- Druskos, pipirų
Gaminimas:
- Spanguoles nuplaukite ir lengvai pagardinkite druska bei pipirais.
- Dubenyje sumaišykite visus padažo ingredientus.
- Lašišos filė sudėkite į kepimo indą ir apšlakstykite medaus–garstyčių padažu. Ant viršaus sudėkite žaliosios citrinos griežinėlius.
- Suberkite spanguoles ir sudėkite rozmarino šakeles. Įpilkite apie 1/3 puodelio vandens.
- Kepkite iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje apie 20 min., priklausomai nuo lašišos storio. Patiekite su keptomis bulvėmis, bulvių koše arba ryžiais.
Lašišos medalionai – greitai ir įspūdingai

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 30 min.
Reikės:
- 4 šviežios lašišos pjausnių
- Druskos
- Šviežiai maltų juodųjų pipirų
- Citrinos sulčių
- Aliejaus
- Pasirinktinai – šviežio rozmarino, česnako skiltelės
Gaminimas:
- Lašišos pjausnius įtrinkite druska ir pipirais, patepkite aliejumi, sumaišytu su šiek tiek citrinos sulčių. Pageidaujant, įmaišykite smulkinto rozmarino ar česnako.
- Aštriu peiliu išpjaukite lašišos stuburkaulį ir jį pašalinkite. Pjausnio „sparnus“, kurie bus sukami į medaliono vidų, maždaug 4 cm ilgyje nulupkite nuo odelės. Pašalinkite ir smulkesnius kaulus – tai patogu padaryti pirštais ar pincetu.
- Suvyniokite „sparnus“ į vidų, suformuodami apvalų medalioną, ir sutvirtinkite kepimo virvele, apsukdami ją aplink lašišos odelę.
- Keptuvę įkaitinkite iki vidutinės temperatūros. Kepkite medalionus iš abiejų pusių po kelias minutes, kol lengvai parus, bet vidus liks švelniai rausvas ir sultingas. Kai žuvis lengvai atsiskiria šakute, ji iškepusi.
- Jei norite, galite užbaigti kepimą iki 200 °C įkaitintoje orkaitėje – prireiks apie 20 min. Labai skanu patiekti su lengvu grietinėlės ir krapų padažu.
Aromatingas keptas šamas su česnakiniu sviestu

Porcijos: 4
Gaminimo laikas: 20 min.
Reikės:
- 600 g šamo filė
- 100 g sviesto
- Šviežių petražolių
- 3 česnako skiltelių
- 1 citrinos
- Druskos, pipirų
- Alyvuogių aliejaus
Gaminimas:
- Žuvį nusausinkite popieriniais rankšluosčiais ir iš abiejų pusių pabarstykite druska bei pipirais.
- Didelėje keptuvėje vidutine ugnimi įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus, sudėkite žuvį. Sumažinkite ugnį ir dėkite sviestą.
- Leiskite sviestui išsilydyti, tada juo apšlakstykite šamo filė. Įpilkite citrinos sulčių ir įtarkuokite citrinos žievelės, kad suteiktų šviežumo.
- Jei mėgstate ryškesnius skonius, į padažą įlašinkite keletą lašų sojos padažo arba įberkite žiupsnelį čili.
- Šamą kepkite 4–6 minutes iš vienos pusės ir dar 3–5 minutes – apvertę.
- Iškepusį šamą sudėkite į lėkštę, apšlakstykite česnakiniu sviestu ir pabarstykite smulkintomis petražolėmis. Pageidaujant, papuoškite citrinos griežinėliais.
Sotu, bet lengva: orkaitėje kepta dorada su bulvėmis

Porcijos: 2
Gaminimo laikas: 10 min. ruošti ir 40 min. kepti
Reikės:
- 1 šviežios dorados
- 400 g bulvių
- 1 česnako skiltelės
- Šviežių petražolių
- 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
- 1/2 citrinos žievelės
- Mažos stiklinės baltojo vyno arba sultinio
- Druskos, pipirų
- Keptų alyvuogių (nebūtina, bet labai tinka)
Gaminimas:
- Įkaitinkite orkaitę iki 220 °C.
- Bulves apvirkite, atvėsinkite ir supjaustykite storais griežinėliais.
- Dubenyje sumaišykite bulves su alyvuogėmis, smulkintu česnaku, puse susmulkintų petražolių, puse alyvuogių aliejaus, citrinos žievele, druska ir pipirais. Šį mišinį sudėkite į kepimo indą.
- Doradą pagardinkite prieskoniais ir į jos vidų sudėkite petražoles (su stiebais). Žuvį paguldykite ant bulvių ir apšlakstykite likusiu alyvuogių aliejumi.
- Kepkite apie 15 min., kol bulvės kraštuose pradės traškėti.
- Užpilkite vynu arba sultiniu ir grąžinkite į orkaitę dar 10 min., kol bulvės parus, o žuvis galutinai iškeps.
- Išimkite indą iš orkaitės, pabarstykite likusiomis petražolėmis ir patiekite. Dalindami porcijas nepamirškite gardaus padažo, susikaupusio indo dugne.