Penktadienis, 7 lapkričio, 2025

Naujausi

Sausainiai „Riešutėlis“ be specialios formos: ar prisimenate juos iš vaikystės?

Sausainiai „Riešutėlis“ – tai vaikystės skonis! Į riešutą panašias puseles, pripildytas kondensuoto pieno ar karamelės, dievina ir vaikai, ir suaugusieji. Jei niekada namuose negaminote šių sausainių vien todėl, kad neturėjote specialios formos, tai nebėra problema. Jūs galite išsikepti mėgstamus sausainius net ir be formos!

Sudėtis

  • 1 kiaušinis
  • 100 g sviesto
  • 100 g grietinės
  • 70 g cukraus
  • 4 g kepimo miltelių
  • 1 šaukštelis vanilės ekstrakto
  • 300 g + 20 g miltų

Kremui:

  • 120 g grietinėlės
  • 150 g cukraus
  • 1/4 šaukštelio druskos
  • 30 g sviesto

Kad gautumėte karamelę, supilkite cukrų į puodą su storu dugnu. Kaitinkite cukrų ant vidutinės ugnies nuolat maišydamas, kol gausite aukso rudos spalvos karamelę.

Grietinėlę pašildykite atskirai, ji turėtų būti karšta, bet neužvirti. Išjunkite kaitinimą. Švelniai supilkite karštą grietinėlę į puodą su karamele, suberkite druską bei sudėkite sviestą ir intensyviai maišykite mišinį. Karamelę supilkite į dubenį ir uždenkite plastikine plėvele. Palikite visiškai atvėsti.

Toliau ruoškite tešlą. Dubenyje sumaišykite minkštą sviestą, grietinę, cukrų ir vanilės ekstraktą.

Į gautą vienalytę masę dalimis suberkite miltus, sumaišytus su kepimo milteliais. Tešla paruošiama vos per kelias minutes ir yra labai minkšta bei švelni, nelimpa prie rankų. Uždenkite tešlą plastikine plėvele ir palaikykite šaltai 10 minučių.

Pasigaminti sausainių kepimo formas yra labai paprasta. Graikinių riešutų lukštus išklokite folija, užpildydamas visą laisvą vietą. Pasidarykite tiek folijos ruošinių, kiek tilps ant kepimo skardos.

Iš atvėsintos tešlos suformuokite rutuliukus, kurių kiekvienas svertų 10–12 gramų. Pirštais lengvai paspauskite rutulį.

Įvyniokite tešlą į folijos formą. Peilio galu padarykite juosteles kaip ant riešutų.

Kepkite sausainius orkaitėje, įkaitintoje iki 190 laipsnių, 15-20 minučių.

Sausainius iš formelių išimti galima, tik jiems atvėsus. Priešingu atveju riešutų pusės sulūš. Užpildykite riešutų puseles karamele. Jei norite, kiekvieno riešuto centre galite įdėti riešuto gabalėlį.

Sujunkite puseles ir mėgaukitės vaikystės skoniu!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

7 rudens daržovės ir vaisiai, naudingi širdžiai

Ruduo – puikus metas mėgautis ne tik skaniu maistu, bet ir rūpintis savo sveikata. Sezoniniai vaisiai ir daržovės ne tik suteikia organizmui vertingų maistinių...

Alkoholis ir insultas: kaip alkoholio vartojimas veikia smegenis?

Naujas mokslinis tyrimas atskleidė, kad didelis alkoholio vartojimas susijęs su ankstesniais ir sunkesniais insultais. Tyrimas, paskelbtas neurologijos žurnale Neurology, rodo, kad žmonės, kurie vartoja...
---