Ketvirtadienis, 31 liepos, 2025

Naujausi

10 virtuvės tvarkymo patarimų pagal Marie Kondo

Susipažinkite su Marie Kondo – žavinga japonų moterimi, kurią žurnalas „Time“, kai jai buvo 30 metų, įtraukė į 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą. Jos knygos apie namų tvarkymą išverstos į įvairias kalbas ir parduotos daugiau nei 8 milijonų egzempliorių tiražu. Nuo 2019 metų sausio mėnesio „Netflix“ pradėjo rodyti realybės šou „Valymas su Kondo“, kuris reitingais lenkia net populiariausias maisto gaminimo laidas. Ši moteris turi talentą sutvarkyti net pačią didžiausią netvarką!

Remiantis Marie Kondo valymo principais, namuose turėtų būti tik tai, kas teikia džiaugsmą. O kitų daiktų reikia kuo greičiau atsisakyti. Juk netvarkinga erdvė išsklaido dėmesį, atitraukia akis nuo to, kas gyvenime iš tiesų yra svarbu. Atsikračius netvarkos, atsiranda jėgų ir įkvėpimo imtis užduočių, kurios ilgą laiką tik sklandė ore.

Marie Kondo, tiesiogine žodžio prasme, apvertė aukštyn kojomis daugybę butų ir namų! Mes jums norime papasakoti, kaip naudojant KonMari metodą, išvalyti virtuvę ir atrasti harmoniją, kurios seniai troškote.

TVARKYMAS SU MARIE KONDO

  1. Strategija

Kai dėl daiktų gausos pasijuntate nejaukiai, pasakykite „Stop!“, apsižvalgykite ir nedelsdami priimkite gyvenimą keičiantį sprendimą. Sudarykite valymo planą, suskirstykite erdvę į zonas ir tvarkykite kiekvieną iš jų iš eilės. Nuo šaldytuvo iki apatinių kruopų dėžučių, paskui iki indų lentynų ir t. t. Kiekvienai sričiai skirkite po 20 minučių per dieną. Pasižymėkite langelius prie kiekvienos užpildytos sąrašo eilutės, kad jaustumėtės dar labiau priartėję prie savo tikslo.

  1. Džiaugsmas

Prisiminkite pagrindinę taisyklę: pasilikite tik tuos daiktus, kurie jums teikia džiaugsmo. Sena elektrinė vaflinė, niekada nenaudota sriubos lėkštė, gražių, nepraktiškų dubenėlių rinkinys. Nebūtina visko išmesti. Surenkite ką nors panašaus į senų daiktų išpardavimą. Jūsų kaimynystėje tikrai atsiras žmonių, kurie apsidžiaugs šiais daiktais.

  1. Praktiškumas

Ar jūs manote, kad jums tikrai reikia 4 beveik vienodų plaktuvų, 2 daržovių skustuvų, 3 skirtingų dydžių kamščiatraukių? Atsikratykite pasikartojančių daiktų, kad jie neužimtų vietos. Neabejojame, kad rasite žmonių, kuriems galėsite atiduoti jų perteklių.

  1. Naudingumas

Retai naudojamas daržovių skustuvas, žuvų žvynų indas, žirklės žolelėms, bananų pjaustytuvas… Kai pamatote juos internete, sunku atsispirti ir norisi juos įsigyti. Iš tikrųjų, jie būna nenaudingi, bet užima daug vietos stalčiuje. Atsisveikinkite su jais pačiu paprasčiausiu jums būdu.

  1. Sveikata

Šaldytuve esantys pasenę produktai turi būti išmesti. Užmiršti padažai, sūriai ir prieskoninės žolelės paprastai būna pasenę. Niekada nevalgykite nesveiko maisto: taip sutaupysite pinigų, ateityje galėsite valgyti įvairesnį maistą, o šaldytuve nesidaugins bakterijos ir pelėsis. Dėkite gaminamą maistą į tvarkingus indus, o ne tiesiai į puodą ir į šaldytuvą.

  1. Kaimynystė

Kaimyniški santykiai yra gerai, jei jūsų kaimynai nėra kandys ir vabalai. Peržiūrėkite grūdų, prieskonių, makaronų produktus ir išmeskite nereikalingas jų pakuotes. Ateityje birias maisto atsargas laikykite sandariai uždarytuose stikliniuose induose.

  1. Kontrolė

Kiekvienoje virtuvėje yra įvairiausių maišelių. Na, šio reiškinio neįmanoma išnaikinti, štai ir viskas! Siūlome peržiūrėti ir sumažinti jų turinį, o tada perkelti juos į ergonomišką konteinerį. Maišelius sulankstykite į vokelius ir sudėkite vertikaliai ir tvarkingai į dėžutę, panašiai kaip dokumentus į segtuvą.

  1. Atmintis

Močiutės arbatos puodelių rinkinys gali kelti malonius jausmus, bet ką daryti su tuo, kad pusės puodelių ir lėkštelių jau seniai nebėra, o kita jų pusė yra suskilusi? Siūlome pasitelkti kūrybiškumą. Niekada neatspėsite, ką galima padaryti su šiais senais indais!

  1. Racionalumas

Išnaudokite visą turimą virtuvės erdvę. Pavyzdžiui, po kriaukle esančioje nišoje dažnai galima paslėpti šiukšliadėžę. Tinkamai ją padėjus, sutaupysite daug vietos. Išnaudokite visą virtuvės spintelių aukštį. Yra daugybė pakabinamų lentynų organaizerių. Taip pat galite naudoti stalčius ir ištraukiamus įdėklus.

  1. Sistemiškumas

Norisi, kad tinkami daiktai būtų ant lentynos ir būtų visada lengvai pasiekiami, bet galiausiai ant jų lieka dulkių, riebalų ir purvo sankaupa. Tenka valyti ne tik lentynas, bet ir visus tuos archyvinius indelius, puodukus ir įrankius. Sudėkite viską, ką galite, į spinteles, ir taip sutaupysite laiko!

Gyvenimas neturi būti nesibaigiantis valymas. Sutvarkykite virtuvės erdvę taip, kad kitą kartą galėtumėte kuo greičiau ją sutvarkyti. Mylėkite save ir savo namus!

Jei jums patiko šis straipsnis, pasidalinkite juo su savo draugais!

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---