Antradienis, 24 birželio, 2025

Naujausi

5 dažniausiai pasitaikančios klaidos virtuvėje, dėl kurių pažeidžiami stalviršiai

Stalviršis yra būtinas kiekvienos virtuvės baldas. Jis turėtų būti patvarus įbrėžimams, kokybiškas ir gražus. Tačiau neretai stalviršiai gali būti lengvai pažeisti. Pateikiame penkias dažniausiai pasitaikančias klaidas, dėl kurių virtuvės stalviršis gali būti sugadintas.

Dažnas karštų indų dėjimas

Jei nuolat dedate karštus puodus ar keptuves ant stalviršių, juos taip lengvai galite sugadinti.

Kai perkate stalviršį, kiekvienas gamintojas garantuoja, kad jis bus atsparus rimtiems mechaniniams pažeidimams ir temperatūros pokyčiams.

Žinoma, jei vieną kartą karštą keptuvę kelioms minutėms padėsite ant stalviršio, nieko blogo nenutiks.

Neigiamas poveikis pasireikš, jei karštus indus dėsite reguliariai. Laikui bėgant, atsiras dėmių, pūslių ir spalvos pokyčių. Visus karštus daiktus reikia dėti ant karščiui atsparios plokštės ar padėkliuko. Šio reikalavimo negalima ignoruoti net ir natūralaus akmens stalviršio atveju.

Pjaustymo lentelės nenaudojimas

Ne paslaptis, kad stalviršį galite naudoti įvairiems maisto produktams pjaustyti. Bet kokia to prasmė? Anksčiau ar vėliau paviršiuje atsiras įbrėžimų ir kitų mechaninių pažeidimų. Tikrai nėra lengvesnio būdo sunaikinti stalviršį nei naudojant aštrius stalo įrankius. Todėl visada naudokite pjaustymo lentelę.

Abrazyviniai valikliai

Stalviršiai laikui bėgant tampa nešvarūs. Dažnai susikaupia riebalų ir kitų dėmių. Įprastinių valymo priemonių naudoti nesinori, nes jų veiksmingumas yra nedidelis.

Abrazyvinės valymo priemonės padeda greitai pašalinti nešvarumus, tačiau jas panaudojus atsiranda mažų įbrėžimų, kurie laikui bėgant tik didėja.

Taip pat verta atkreipti dėmesį į plovimo priemonių sudėtį. Neretai pagrindinė sudedamoji dalis būna alkoholis, kuris gali pažeisti stalviršį ir pakeisti jo spalvą. Svarbu naudoti specialias valymo priemones, kurios švelniai valo paviršius. Geriausia stalviršius valyti drėgna šluoste.

Netolygi apkrova

Kiekviena šeimininkė turi savo maisto gaminimo vietas. Vienoje vietoje pjaustoma mėsa, kitoje būna pastatyta buitinė technika. Kokia prasmė kurti nevienodas apkrovas? Jei mėsa visą laiką mušama toje pačioje vietoje, ilgainiui gali atsirasti įtrūkimų ir kitų žymių. Svarbu sukurti tolygų paviršių apkrovą, kad stalviršiai tarnautų ilgus metus.

Ilgalaikis sąlytis su drėgme

Visi šiuolaikiniai stalviršiai yra apsaugoti nuo drėgmės. Tačiau visi jie turi savų „silpnųjų vietų“. Didžiausią rūpestį kelia viryklės ir kriauklės siūlės bei sujungimai. Nuolatinė drėgmė kenkia visiems paviršiams.

Laikui bėgant, paviršius pradeda luptis, o struktūra būna pažeista. Norint to išvengti, visus tarpus tarp sienų ir kitus sujungimus reikia užpildyti sandarinimo medžiagomis. Taip pat galima naudoti specialias plastikines juosteles, apsaugančias sujungimus nuo drėgmės.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---