Penktadienis, 18 liepos, 2025

Naujausi

Ar baltas sluoksnis ant raugintų agurkų reiškia, kad jie sugedę? Valgyti ar išmesti?

Ar baltas raugintų agurkų paviršius yra kenksmingas? Jį galima pamatyti vos atidarius stiklainį. Daugelis žmonių tokius raugintus agurkus iš karto išmeta. Ar tai geras, ar nuostolingas sprendimas?

Kaip žinote, rauginti agurkai yra skanus daugelio patiekalų priedas. Kai kurie žmonės net patys gamina raugintus agurkus, kurie tampa jų vizitine kortele. Tačiau kartais – atidarius naują stiklainį – ant agurkų būna matoma balta plėvelė. Ar tai kelia pavojų sveikatai? Ką daryti su agurkais, pasidengusiais baltomis nuosėdomis?

Kas yra baltos spalvos apnašos ant agurkų?

Atsukus stiklainio dangtelį, kartais ant raugintų agurkų skysčio viršaus galima pamatyti plūduriuojančią baltą plėvelę. Be to, ji taip pat padengia agurkus. Tai fermentacijos nuosėdos, kurios visiškai nekenkia jūsų sveikatai. Jas išskiria pieno rūgšties bakterijos. Jas galima atpažinti iš to, kad jos yra plonos, šviesios spalvos ir šiek tiek raukšlėtos. Plėvelė atsiranda ne atskirose vietose, o visame raugintų agurkų paviršiuje ir gali prilipti prie agurko. Galite ją visiškai pašalinti arba tiesiog prieš vartojimą sumaišyti su marinatu.

Be to, visiškai normalu, kad atidarius stiklainį visas užpilas šiek tiek putoja. Tuomet išgirsite būdingą šnypštimo garsą. Dėl to taip pat nereikia nerimauti.

Kaip atpažinti pelėsį ant raugintų agurkų?

Daug pavojingesnis nei rūgimo nuosėdos yra pelėsis – jis atsiranda tam tikrose vietose ir būna gana tirštas (kartais atrodo kaip plėvelė). Jis nėra visiškai baltos spalvos – pastebėsite pilkšvų, juodų, žalsvų ar net oranžinių atspalvių. Taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad ant fermentacijos nuosėdų gali plisti ir pelėsis.

Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į putojantį sūrymą arba pakitusią jo tekstūrą (šiek tiek tirštą). Būtinai išmeskite visus agurkus, kurie pasidarė minkšti arba pradėjo irti. Jie visiškai netinkami vartoti.

Ką daryti, kad rauginti agurkai stiklainyje nepradėtų pelyti?

  • Visiškai panardinkite juos į paruoštą skystį. Jų galiukai neturėtų iškilti aukščiau skysčio lygio.
  • Glaudžiai įdėkite agurkus į stiklainį. Tai neleis jiems pakilti aukščiau sūrymo lygio.
  • Į užpilą įberkite šiek tiek cukraus, nes jis pasižymi geromis konservuojančiomis savybėmis.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

---