Antradienis, 20 gegužės, 2025

Naujausi

Ar mėgstate valgyti pupas? Tinkamai jas paruoškite, ir jos bus skanios bei sveikos

Šaldytų pupų galima nusipirkti ištisus metus, tačiau geriausio skonio jos būna šviežios ir dar neprinokusios. Deja, daugelis žmonių jas gamindami klysta, todėl šis vasaros delikatesas praranda daug maistingųjų medžiagų. Sužinokite, kiek virti pupas, kad jos būtų skanios ir išlaikytų visas vertingiausias medžiagas.

Birželio mėnesį ant prekystalių pasirodo pirmosios žalios pupos. Šių daržovių sezonas tęsis iki liepos pabaigos ir rugpjūčio pradžios, tačiau būtent dabar, kai pupos dar neprinokusios, jos yra skaniausios. Šiame straipsnyje sužinosite, kaip pupas paruošti, kad jos būtų skanios ir sveikos.

Kodėl verta valgyti pupas?

Pupos – puikus sportininkų, nėščiųjų, vegetarų ir veganų mitybos priedas. Kaip ir kitos ankštinės daržovės, jos yra gausus baltymų šaltinis. Vos vienas puodelis pupų atitinka trečdalį baltymų paros poreikio. Skirtingai nei mėsa, kuri daugeliui žmonių yra pagrindinis baltymų šaltinis, pupelėse nėra kenksmingų sočiųjų riebalų. Jas valgant galima sumažinti blogojo cholesterolio kiekį kraujyje. Dar vienas pupų privalumas yra tas, kad jose mažai kalorijų. 100 g jų yra tik 66 kcal, todėl galite drąsiai vartoti net ir laikydamiesi dietos. Be to, pupos yra tikra vitaminų bomba. Pupose gausu folio rūgšties ir B grupės vitaminų, kurie svarbūs nervų ir raumenų sistemoms. Šioje niekuo neišsiskiriančioje daržovėje taip pat yra vitaminų A, C, E, K, mangano, vario ir geležies. Dėl to jos puikiai tinka žmonėms, sergantiems mažakraujyste.

Ile gotować bób? Fot. Freepik

Kaip virti šviežias pupas?

Dauguma pupų mėgėjų jas išlupa, išverda ir valgo su sviestu ir krapais. Šviežių pupų atveju tai yra didelė klaida, dėl kurios pupos netenka daugelio maistingųjų medžiagų. Šviežias pupas geriausia valgyti žalias, su odele. Joje yra daugiausia vitaminų ir mineralinių medžiagų, o verdant iš jų pašalinama apie 40 proc. Be to, odelėje yra skaidulų, kurios palaiko virškinimo sistemą ir mažina storosios žarnos vėžio riziką, mažina cholesterolio įsisavinimą ir taip apsaugo nuo aterosklerozės ir širdies ligų. Kad pupos išsaugotų visas sveikatai naudingas savybes, užuot jas virę, valgykite žalias arba tiesiog blanširuokite. Įdėkite jas į verdantį vandenį maždaug 2 minutėms ir perliekite šaltu vandeniu. Taip išsaugosite visą skonį ir visas maistines medžiagas. Svarbu tai, kad šis metodas tinka tik jaunoms, nesubrendusioms pupoms. Pilnai sunokusias pupas reikia paruošti kiek kitaip.

Ile gotować bób? Fot. Freepik

Kiek virti prinokusias pupas?

Prinokusios pupos, kurios pasirodo sezono pabaigoje, yra didesnės ir turi tamsesnę, kietesnę odelę. Dėl to jos netinkamos valgyti neapdorotos arba blanširuotos (yra nesuvirškinamos). Jas reikėtų virti apie 15-20 minučių arba dar ilgiau, jei per tą laiką jos nesuminkštėjo. Taip paruoštas pupas galima valgyti su odele arba be jos. Kai kurių žmonių nuomone, kieta prinokusių pupų odelė gadina jų skonį, bet kaip jas valgyti, spręskite patys.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Kaip turėti gražią kojų odą: švelnios ir sveikos odos paslaptys

Graži ir sveika kojų oda – tai ne tik estetikos klausimas, bet ir bendros savijautos dalis. Sausa, pleiskanojanti ar sudirgusi oda gali sukelti diskomfortą...

Niekada nenaudokite sauso šampūno vietoj plovimo

Sausas šampūnas tapo tikru išsigelbėjimu greitame gyvenimo ritme – keli purškimai ir plaukai atrodo švieži. Tačiau sauso šampūno naudojimas vietoj tradicinio galvos plovimo gali...
---