Mitybos specialistai pataria nenaudoti per daug riebalų nepriklausomai nuo jų kilmės. Kalbant apie galutinio produkto naudą, kepimui geriau naudoti nerafinuotą kokosų aliejų arba sviestą. Tačiau yra mažas niuansas.
Mes nesame įpratę kepti ant sviesto, nes įkaitintoje keptuvėje jis akimirksniu tampa juodas ir rūksta. Pasirodo, to priežastis – mišinyje esantis cukrus ir baltymai, kurie aukštoje temperatūroje ima degti. Kad kiaušinienė taptų mėgstamiausiu pusryčių patiekalu, pabandykite kepti kiaušinius lydytame svieste. Indijoje jis vadinamas ghee sviestu. Ghee yra puikus skonio ir naudos derinys. Jokių kancerogeninių medžiagų, tik daug vitaminų!
Pasigaminti ghee labai paprasta. Paimkite geros kokybės sviestą ir ištirpinkite jį puode su storu dugnu ant silpnos ugnies. Kai sviestas ištirps ir pradės lėtai virti, iš jo išgaruos vandens perteklius, o balti burbuliukai virs putomis. Kietosios medžiagos (pieno cukrus ir baltymai) po 8-10 minučių pradės tamsėti ir sulips tarpusavyje.
Kai skystis įgaus tamsiai auksinę spalvą, nukelkite nuo ugnies ir karštą perkoškite per kelių sluoksnių marlę. Gautą masę įdėkite į šaldytuvą ir kai sustings, naudokite kepimui. Kiaušinienė bus nepakartojamo skonio!
Kepimui skirtas sviestas – ne vienintelė mūsų jums siūloma paslaptis! Išanalizavome naudingiausias virtuvės gudrybes ir šiame straipsnyje surinkome geriausias iš jų.
O straipsnio pabaigoje rasite aliejų, kurių geriausia nenaudoti kepimui, sąrašą. Šiame sąraše taip pat yra saulėgrąžų ir alyvuogių aliejus.
NAUDINGOS GUDRYBĖS
- Minkščiausią kiaušinienę pagaminsite, jei kepsite kiaušinius vandenyje. Į keptuvę įpilkite vandens ir palaukite, kol jis užvirs. Kad tryniai neišbėgtų, įmuškite kiaušinius į verdantį vandenį ir uždenkite dangčiu. Po 2 minučių patiekalas bus paruoštas!
Prieš patiekdami kiaušinius užpilkite padažu: 3 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus arba grietinėlės sumaišykite su 1 skiltele smulkinto česnako ir 1 arbatiniu šaukšteliu citrinos sulčių bei gerai išmaišykite. Ši subtili kiaušinienė tikrai patiks jūsų artimiesiems.
- Atšaldytą picą ar pyragą pašildykite mikrobangų krosnelėje su stikline vandens, jis išgaruos, o patiekalas nebus per daug sausas.
- Šviežius kepinius ar duoną galima laikyti šaldiklyje, atšildžius jie bus vis dar tokie pat minkšti. Prieš užšaldymą produktus suvyniokite į maistinę plėvelę arba įdėkite į sandarų maišelį.
- Netikėtai apsilankiusiems svečiams pavaišinti pasiruoškite sausainių, kuriuos galėsite iškepti keptuvėje, pusgaminius. Užminkykite tankią trapią sausainių tešlą.
Įdėkite bet kokio įdaro – riešutų, cukruotų vaisių, razinų ar aguonų. Suvyniokite tešlą į suktinuką arba lygiagretainį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldiklį. Šaldiklyje taip paruoštą tešlą galėsite laikyti iki 4 mėnesių.
Kai tešla šiek tiek atšils, supjaustykite sausainius 5 mm storio gabalėliais. Kepkite sausoje keptuvėje ant silpnos ugnies iš 2 pusių arba 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 10 minučių.
- Jei sultinys per riebus, į popierinį rankšluostį ar servetėlę suvyniokite kelis ledo gabalėlius ir perbraukite jais per patiekalo paviršių. Popierius sugers riebalų perteklių, ledas juos greitai atvėsins ir jie liks ant servetėlės.
- Norėdami iš apelsino išspausti daugiau sulčių, pirmiausia jį atšaldykite, o tada 20 sekundžių įdėkite į mikrobangų krosnelę.
- Prieš pjaustydami svogūnus 30 minučių juos įdėkite į šaldiklį. Šis metodas padės išvengti ašarų ruošiant keptus ar troškintus patiekalus. Atšildytų svogūnų geriau nedėti į salotas.
- Maišytuvą sunku išvalyti po gaminimo? Kad būtų lengviau, įpilkite į maišytuvą šiek tiek šilto vandens ir ploviklio, ir įjunkite jį kelioms sekundėms. Viskas, ką jums reikės padaryti, tai išskalauti vandeniu!
- Imbierą geriausia laikyti šaldiklyje. Jis ilgiau išliks šviežias, o užšaldžius jį bus lengviau sutarkuoti.
- Grybus laikykite popieriniame maišelyje. Polietileniniuose maišeliuose susidaro kondensatas, drėgmė sukelia miltligę ir grybai sugenda. Geriausia laikyti tamsioje, sausoje ir vėsioje vietoje.
- Norėdami atsikratyti užsistovėjusių riebalų ir apnašų, pavirinkite keptuvę specialiame tirpale. Paimkite 500 g kalcinuotos sodos, gabalėlį ūkinio muilo ir 200 ml silikatinių klijų. Prieš tai pripildykite didelį puodą vandeniu taip, kad jis visiškai apsemtų ten pamerktą keptuvę, ir padėkite puodą ant kaitlentės.
Supilkite sodą ir tarkuotą muilą. Gerai išmaišykite, kad muilas visiškai ištirptų. Puodą su keptuve tirpale užvirinkite ir kaitinkite dar 15 minučių. Tada nukelkite nuo ugnies ir kelias valandas palaikykite tirpale kol atvės. Atlikus šias procedūras nešvarumai labai lengvai nusivalys.
- Biskvitas gausis lygiu paviršiumi, jei prieš kepdami riebalais sutepsite tik skardos dugną, o šonus paliksite sausus. Per daug riebalų neleis jam tolygiai iškilti.
- Kad dėmės ant virtuvinių rankšluosčių išnyktų, naudokite mikrobangų krosnelę. Sudrėkinkite nešvarų rankšluostį vandeniu ir gerai įtrinkite ūkiniu muilu. Įdėkite į plastikinį maišelį, užriškite jį ir 2-3 minutes kaitinkite vidutinio stiprumo režimu mikrobangų krosnelėje. Atsargiai ištraukite karštą maišelį ir išskalaukite rankšluostį švariame vandenyje.
- Kad tušti plastikiniai indai laikant neįgautų nemalonaus kvapo, į kiekvieną jų įberkite žiupsnelį druskos.
- Jei sriuba per sūri, įdėkite į ją didelę nuluptą bulvę, kad ji sugertų druskos perteklių.
- Dar viena naudinga maža gudrybė – bulviniai blynai bus gražios auksinės spalvos su traškia plutele, jei sutarkuosite 3-4 svogūnų galvutes ir įdėsite 1 valgomąjį šaukštą grietinės į bulvių tarkius. Į paruoštą tešlą įpilkite kelis šaukštus saulėgrąžų aliejaus, kad kepdami jo sunaudotumėte mažiau.
KOKIOJE TEMPERATŪROJE ALIEJUS TAMPA KENKSMINGAS?
Ne visas aliejus yra vienodai geras. Kai kurios jo rūšys kaitinant tampa potencialiai kenksmingos. Kalbant apie nerafinuotą saulėgrąžų aliejų, jo niekada nereikėtų naudoti kepimui. Jis turi žemą dūmingumo tašką – temperatūrą, kuriai esant aliejuje susidaro toksinės medžiagos ir kancerogenai, ir jis pradeda degti. Sužinokite, kokio aliejaus geriau nekaitinti.
Rafinuotas aliejus taip pat nėra geriausias pasirinkimas. Jo gamybos procese naudojami organiniai tirpikliai (panašūs į benziną), šarminiai tirpalai ir balinantys sorbentai. Rafinuotą aliejų reikėtų vartoti retai, nes jame beveik nėra naudingų medžiagų.
Namų ruoša ir kasdieniai darbai atima daug laiko. Kad ruošti maistą virtuvėje būtų daug lengviau, pasinaudokite mūsų siūlomomis gudrybėmis.
Jei straipsnyje pateikta informacija buvo naudinga, pasidalinkite ja su savo draugais socialiniuose tinkluose.
Kokius patarimus ir gudrybes galite papasakoti jūs? Jūsų nuomonė mums labai svarbi, nepamirškite komentuoti.