Šaldytuvas yra nepakeičiamas kiekvienos namų šeimininkės pagalbininkas. Esame taip pripratę prie šio prietaiso, kad net nesusimąstome, ar teisingai jį naudojame. Turbūt daugelis žino, kodėl vaisių ir daržovių nereikėtų laikyti apatiniuose šaldytuvo stalčiuose. Be to norime atsakyti į senai visiems rūpimą klausimą: ar galima ką tik pagamintą maistą dėti į šaldytuvą ir ar nesuges karštas maistas?
Karštas maistas
Dėl šiuolaikinio gyvenimo tempo kasdieniniams darbams turime vis mažiau laiko. Moterys nebeturi laiko stovėti prie viryklės, virti barščių ar kepti pyragų, o juo labiau, kasdien ant stalo patiekti šviežiai paruošto maisto. Namų šeimininkės mieliau paruošia maistą ir laiko jį šaldytuve. Išalkę vyrai ir vaikai gali patys jį pasiimti ir pašildyti.
Tačiau močiučių įteigti stereotipai vis dar mūsų atmintyse. Pavyzdžiui, jų pastoviai primenama taisyklė, kad negalima dėti karšto maisto į šaldytuvą. Išsiaiškinkime, iš kur atsirado šio mito pagrindas, ir sudėliokime visus taškus ant „i“.
Karšto maisto laikymas šaldytuve
Dėl šio klausimo vis dar kyla daug ginčų. Pavyzdžiui, Jungtinėse Amerikos Valstijose visiškai normalu karštą maistą dėti į šaldytuvą. Europoje įprasta, kad prieš dedant maistą į šaldytuvą, jis pirmiausia atšaldomas iki kambario temperatūros. Taupūs europiečiai taip elgiasi pirmiausia siekdami taupyti energiją. Dėl šios priežasties kompresorius turi dirbti ilgiau, kad atvėsintų įkaitusį maistą. Tad kas iš tiesų yra teisus?
Pirmasis mitas, kodėl karšto maisto negalima laikyti šaldytuve, yra tas, kad jis greičiau genda. Tiesą sakant, šis mitas yra prieštaringas. Maistas tampa netinkamas naudoti, nes jame gali daugintis bakterijos. Ideali aplinka joms yra drėgna ir šilta. Taigi, kambario temperatūroje patogenų skaičius padidėja.
Vidutinė temperatūra šaldytuve yra maždaug +4 laipsniai. Tai palyginti žema temperatūra, todėl bakterijos negali toliau sėkmingai daugintis. Tokioje aplinkoje mikroorganizmai sulėtina savo dalijimąsi ir vystymąsi. Tai reiškia, kad maistas nesugenda ir žmonės gali saugiai mėgautis jo skoniu nepakenkdami savo sveikatai. Net Kanados visuomenės sveikatos agentūra rekomenduoja piliečiams pirmąsias dvi valandas po maisto gaminimo ar pašildymo maistą laikyti šaldytuve.
Pasenę stereotipai
Mano močiutė mane mokė, kad karšto maisto negalima dėti į šaldytuvą – jis sugadins šalia esantį maistą. Tačiau ir tai tėra mitas! Net ir karštas 5 litrų sriubos puodas nepakenks lentynoje esantiems produktams. Temperatūra nepakils tiek, kad bakterijos galėtų daugintis. Be to, energijos sąnaudos bus minimalios, todėl sąskaitoje už komunalines paslaugas didesnio pokyčio net nepastebėsite. Jei norite, kad maistas greičiau atvėstų, galite jį sudėti į dubenėlius arba išpilstyti į mažus stiklainius.
Paskutinis klausimas: ar karštas maistas gali sugadinti šaldytuvą? Būkime sąžiningi: jei jūsų namuose yra senas „Minsk“ šaldytuvas, jis, iš tiesų, gali sugesti. Senesniuose modeliuose ant garintuvo susidaro daug šerkšno. Tai gali sutrikdyti normalų matuoklių veikimą. Tačiau šiuolaikiniuose įrenginiuose tokios bėdos nebėra, todėl galite drąsiai dėti karštą maistą į šaldytuvo lentyną.
Europietiškas būdas išsaugoti šaldytuvą – atšaldyti maistą iki kambario temperatūros. Kad greičiau atvėstų, supilkite jį į mažus indelius. Beje, geriausia rinktis indus su sandariu dangteliu. Be to, stenkitės šaldytuvo neapkrauti per dideliu kiekiu maisto produktų – tai gali turėti įtakos jo veikimui. Norėdami išlaikyti žemą temperatūrą ir norėdami, kad maistas greitai atvėstų, įjunkite funkciją „SuperCool“.
Tikimės, kad padėjome jums apsispręsti, ar karštą maistą galima dėti į šaldytuvą. Nebijokite laužyti buitinių nusistatymų, kurių žmonės laikėsi tik iš savo nežinojimo!