Norite supjaustyti svogūną be ašarų? Mokslininkai rado paprastą, bet veiksmingą būdą. Pasirodo, ašaros pjaustant svogūną kyla ne šiaip sau – tai cheminė reakcija, kurią galima valdyti pasitelkus teisingus įrankius ir judesių techniką. Naujausi fizikos eksperimentai parodė, kad viskas priklauso nuo peilio aštrumo ir pjaustymo greičio. Sužinokite, kaip sumažinti dirginančių medžiagų kiekį ir pagaliau nupjaustyti svogūną be skausmo akyse. Apie tai praneša New Scientist.
Pasak mokslininkų, kai pradedi pjauti svogūną, jis į orą išskiria sieros junginių mišinį. Vienas iš tokių junginių – sin-propanetialo S-oksidas – aktyvuoja nervų receptorius akyse, atsakingus už ašarų gamybą.
Songhwan Jung iš Kornelio universiteto Itakoje (JAV) kartu su komanda panaudojo didelės spartos kamerą tam, kad išanalizuotų daleles ir purslus, susidarančius pjaustant svogūną. Eksperimente buvo naudojami skirtingo storio ašmenys bei skirtingi pjaustymo greičiai.
Tyrimo metu mokslininkai su nedidele giljotina, turinčia itin ploną ašmenį, pjaustė ketvirtadalį svogūno, padengto juodais aerozoliniais dažais – tai leido aiškiau matyti deformaciją ir dalelių sklaidą. Taip pat buvo naudojamas elektroninis mikroskopas, kuris matavo ašmens galiuko plotį – jis svyravo nuo 5 iki 200 mikrometrų. Pjaustymo greitis varijavo nuo 0,4 iki 2 metrų per sekundę.
Rezultatai parodė, kad aštrūs peiliai sukėlė daug mažiau dalelių, kurių sklaidos jėga taip pat buvo mažesnė. Tuo tarpu bukas peilis deformavo svogūno odelę, sukėlė slėgį viduje, ir odelė plyšdavo – tuomet aerozolio dalelės paspartėdavo iki net 40 m/s. Didesnės lašelės vėliau subyrėdavo į dar smulkesnes – taip padidindamos cheminę dirgiklių koncentraciją ore.
Mokslininkų teigimu, bukas peilis sukelia net 40 kartų daugiau lašelių nei aštrus. Greičiausias pjaustymas išskiria net 4 kartus daugiau dalelių nei lėčiausias.
Išvada paprasta: jei norite apsaugoti akis nuo ašarų, rinkitės aštrų peilį ir lėtą pjaustymo tempą – tai sumažins dirginančių cheminių junginių kiekį, patenkantį į akis.
Nuotrauka @Canva

Esu Jovita, viena iš Hitas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.