Trečiadienis, 6 rugpjūčio, 2025

Naujausi

Geltonųjų daržovių nauda sveikatai: kokia ji yra?

Žemės sklype augančios daržovės yra įvairių spalvų ir tai tikrai džiugina akį. Specialistai teigia, kad daržovių skonį dažniausiai lemia spalvą suteikiančios medžiagos.

Kokia yra geltonųjų daržovių nauda sveikatai

Geltonos spalvos daržovės pirmiausia naudingos dėl jų sudėtyje esančių likopeno, terpinoidų ir flavonoidų.

Geltonos spalvos daržovių poveikis organizmui yra toks:

  • Daržovės labai pagerina regėjimą
  • Kraujo spaudimo mažinimas
  • Sąnarių judrumo išsaugojimas
  • Padidina kolageno gamybą organizme
  • Smegenų funkcijos stimuliavimas
  • Reguliarus geltonų daržovių vartojimas padeda pagerinti plaukų ir odos būklę.

Mitybos specialistai rekomenduoja reguliariai vartoti šias daržoves, nes jos gali pakelti nuotaiką ir suteikti energijos visai dienai. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad didžiausią naudingumą jos išsaugo būdamos šviežios.

Nėščioms moterims ir pagyvenusiems žmonėms leidžiama valgyti geltonas daržoves, nes jos teigiamai veikia organizmą.

Pagrindinės geltonųjų daržovių veislės

Darže dažnai galima rasti geltonų daržovių. Dėl ryškios spalvos jos bus matomos iš tolo. Norėdami išsirinkti naudingiausias daržoves, turite susipažinti su visomis naudingomis jų savybėmis.

Kukurūzai

Kukurūzai yra grūdinė kultūra, tačiau daugelis sodininkų juos laiko daržovėmis. Jie teigiamai veikia organizmą, nes juose yra daug naudingų medžiagų.

Kukurūzuose yra vitaminų A, B, C ir PP. Juose taip pat gausu naudingų mineralų. Kukurūzų valgymo nauda:

  • kukurūzai teigiamai veikia regėjimą;
  • išvalo žarnyną;
  • mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Juose nėra glitimo, todėl kukurūzus gali vartoti net alergiški žmonės. Jaunus kukurūzus galima valgyti neapdorotus.

Geltoni pomidorai

Geltoni pomidorai – dovana daugeliui sodininkų. Ryškios pomidorų spalvos puošia kiekvieną sodą. Naudingosios šios daržovės savybės yra šios:

  • Pagerina plaukų būklę;
  • Pomidorai skatina svorio mažėjimą;
  • Stiprina kaulus.

Geltonuose pomidoruose gausu geležies, cinko ir seleno. Juos galima naudoti džiovintus arba konservuotus. Tokios būsenos jie ne mažiau naudingi organizmui.

Moliūgai

Ryškus <a style=stilius" width="700" height="933" />

Moliūgas laikomas viena sveikiausių daržovių. Pačioje naudingiausioje daržovėje yra daug vertingų komponentų.

Specialistai teigia, kad skirtingų veislių ir dydžių moliūgai pasižymi panašiomis savybėmis. Šioje daržovėje yra kobalto, geležies ir kalio. Šie komponentai yra naudingi organizmui.

Naudingos šios daržovės savybės yra šios:

  1. Išvalo organizmą nuo kenksmingų junginių.
  2. Normalizuoja medžiagų apykaitą organizme.
  3. Pasižymi priešuždegiminiu poveikiu.
  4. Vandens balanso organizme stabilizavimas.

Moliūguose taip pat gausu skaidulų. Dėl šios priežasties juos gali valgyti net diabetikai.

Šią daržovę galima paruošti įvairiais būdais. Ją galima kepti, virti arba troškinti. Kai kurie šios daržovės mėgėjai mėgsta ją valgyti žalią.

Įdomūs video

Taip pat skaitykite:

Dėl kurių Zodiako ženklų vyrų teks susidurti su pavydulystės audromis?

Jei domitės astrologija, tikriausiai žinote, kad be pagrindinių Zodiako ženklų, Merkurijaus retrogradinės fazės ar pilnaties, ši mokslas apima ir daugybę įdomių niuansų. Šiame straipsnyje...

Kaip teisingai naudoti apsaugos nuo saulės priemones ir užtikrinti tinkamą apsaugą

Naudoti apsaugą nuo saulės yra svarbus žingsnis, kad apsaugotume odą nuo kenksmingų UV spindulių. Tai ne tik padeda apsisaugoti nuo saulės nudegimų, bet ir...

---