Česnakas – nepakeičiamas ingredientas daugelyje patiekalų, tačiau jo paruošimas dažnai sukelia daugiau rūpesčių nei norėtųsi. Lupant šias mažas skilteles lengva sugaišti daug laiko, o stiprus kvapas ilgai išlieka ant rankų. Laimei, yra keli paprasti būdai, kaip greitai nulupti česnaką be dramos.
Šiame straipsnyje aptarsime efektyviausius česnakų lupimo metodus – tiek su virtuvės įrankiais, tiek be jų. Nesvarbu, ar turite tik minutę, ar ruošiate didelį kiekį česnakų – čia rasite patikimus būdus, kaip susitvarkyti virtuvėje greitai ir be rūpesčių.
Peiliukas
Padėkite česnako skiltelę ant pjaustymo lentelės ir prispauskite plačiaašmeniu peiliu – lukštas lengvai atsiskirs. Saugumo sumetimais peilį padėkite taip, kad ašmenys būtų toliau nuo jūsų. Šio metodo trūkumas yra tas, kad česnakai deformuojasi ir pradeda išskirti sultis. Bet yra ir pliusas, jei vėliau reikės pjaustyti, suplota skiltelė neslys ir nesiritinės ant pjaustymo lentelės.
Puodas
Šis metodas pareikalaus šiek tiek fizinės jėgos, o rankos gali pavargti. Bet tai leidžia vienu metu turėti didelį kiekį nuluptų česnakų, net kelias galvas. Įdėkite česnakus į didelį metalinį puodą, dubenį ar koštuvą, uždenkite ir stipriai purtykite 10-20 sekundžių. Kuo didesnė amplitudė, tuo veiksmingiau pavyks atsikratyti luobelės. Belieka tik išsirinkti nuvalytas skilteles.
Puodkėlė
Šis nuostabus nekontaktinis metodas ne tik padės nulupti česnakus, bet ir apsaugos jūsų rankas nuo nuolatinio, įkyraus kvapo. Paimkite minkštą silikoninę puodkėlę, įdėkite vieną ar kelias česnakų skilteles į centrą, susukite ją į vamzdelį ir energingai kočiokite ant stalo ar lentos. Česnakai išsilaisvins iš savo „marškinėlių“.
Vanduo
Išskaidykite česnako galvą į skilteles, nupjaukite uodegėles ir sumeskite į dubenį su vandeniu. Palikite česnaką 10 minučių. Per tą laiką lukštas prisisotins vandens ir galėsite lengvai ir greitai pašalinti luobeles. Bet vis tiek reiks padirbėti su plonomis plėvelėmis – jos sunkiau atsiskiria.
Mikrobangų krosnelė

Lukštas lengvai atsiskirs, o pats būdas neužtruks nė minutės. Česnakų galvutes 15-20 sekundžių padėkite į mikrobangų krosnelę, o tada tiesiog pirštais nuimkite atsilupusią luobelę.

Esu Jovita, viena iš laikas.lt straipsnių autorių. Jau nuo mažens mėgstu gaminti ir džiaugiuosi, kad mama leido eksperimentuoti virtuvėje. Mėgstamiausi patiekalai, be abejonės, desertai. Taip pat mėgstu „suktis” namuose, tad skaitytojams stengiuosi pateikti ne tik įdomių receptų, bet ir naudingų patarimų namų ruošoje.