Vasarą parduotuvių ir turgų lentynas užpildo saldūs ir kvapnūs abrikosai. Tačiau ne visi žino, kaip atskirti tikrai sunokusius vaisius nuo dar neprinokusių ar net pradėjusių gesti. Tinkamai pasirinkus abrikosus galėsite ne tik mėgautis tikru jų skoniu, bet ir išvengti nusivylimų.
Raktas į skonį – abrikosų spalva
Pirmas dalykas, į kurį reikėtų atkreipti dėmesį – abrikosų spalva. Prinokę abrikosai turi būti sodriai oranžiniai arba auksiniai. Jei vaisius dar žalsvas – jis nebaigęs nokti. Tuo tarpu ryškesnė spalva paprastai signalizuoja apie saldesnį skonį. Raudoni „skruostai“ – geras ženklas, tačiau jie negarantuoja, kad abrikosas tikrai prinokęs.
Kaip įvertinti vaisiaus tekstūrą ir elastingumą
Tinkamai prinokęs abrikosas turi būti šiek tiek minkštas, bet neturėtų būti pernelyg suglebęs. Kietas vaisius dar nepasiekė skonio viršūnės, o per minkštas gali būti pernokęs ar net pradėjęs gesti. Taip pat verta vengti vaisių su įdubimais, raukšlėmis ar dėmėmis – tai ženklai, kad abrikosai praradę šviežumą.
Kvapas – vienas geriausių rodiklių vertinant abrikosus
Prinokę abrikosai skleidžia saldų, vaisinį aromatą, kurį galima užuosti net iš tolo. Jei vaisius neturi jokio kvapo, tikėtina, kad jis buvo nuskintas per anksti ir dar nespėjo sunokti.
Kiti svarbūs niuansai
Nors didesni abrikosai gali būti sultingesni, jų skonis priklauso labiau nuo veislės ir nokimo laipsnio, o ne dydžio. Reikėtų saugotis per blizgių, idealiai atrodančių vaisių – jie dažnai apdoroti cheminėmis medžiagomis. Net ir namuose užauginti abrikosai gali būti padengti dulkėmis ar nešvarumais, tad visada juos kruopščiai nuplaukite.
Abrikosų kauliukų nereikėtų valgyti – juose yra amigdalino, kuris organizme gali virsti nuodingu cianidu.
Kaip tinkamai laikyti abrikosus
Jei parsinešti abrikosai dar neprinokę, palikite juos ant stalo 1–2 dienoms. Kai jie sunoks – laikykite šaldytuve ir suvartokite per kelias dienas. Abrikosus taip pat galima užšaldyti: trumpai nuplikykite, jei reikia – nulupkite odelę, perpjaukite, išimkite kauliukus ir sudėkite į sandarų indą ar maišelį. Šaldiklyje jie išsilaikys iki 3 mėnesių.
Šaltinis: rbc.ua
Nuotraukos asociatyvinės © Canva.